Deel II: dit gebeurde er bij de Eredivisie-clubs in de winterstop

15 januari 2019, 16:28   Bijgewerkt: 15 januari 2019, 16:36

Alle oefenwedstrijden zijn achter de rug en de Eredivisionisten zijn weer terug op Nederlandse bodem. Oftewel: het aftellen naar de hervatting van de Eredivisie kan beginnen. Hoe staan de clubs ervoor? Welke zaken hebben er afgelopen maand gespeeld en wat speelt er nog steeds? In deel II het overzicht van het rechterrijtje in Nederland.

SC Heerenveen

Ook in de winterstop heerste er onrust bij sc Heerenveen. Die ontstond deze keer rondom Morten Thorsby. Terwijl de rest van de selectie op trainingskamp ging, stapte hij op het vliegtuig om te onderhandelen met Sampdoria. Volgens Heerenveen was dit tegen de afspraak in en werd Thorsby verbannen naar de beloften. De Noor zegt dat hij naar Italië vloog om een winterse transfer te regelen, zodat Heerenveen nog wat aan hem kon verdienen. Zoals het nu is, vertrekt Thorsby komende zomer transfervrij. Met het verbanning naar de beloften liggen beide partijen op ramkoers en is er nog meer één oplossing: alsnog een winterse transfer.

De komende twee weken zijn bij Heerenveen nog diverse wijzigingen mogelijk. Arber Zeneli, Yuki Kobayashi, Marco Rojas, Nemanja Mihajlovic en Dave Bulthuis mogen vertrekken uit Friesland. Afhankelijk van wie de deur achter zich dichttrekken, zal er ook nog wat bijkomen. Maar tot nu toe vielen er nog geen concrete namen. Op Thorsby na heeft Jan Olde Riekerink zijn selectie in Spanje voorbereid op de tweede seizoenshelft. Het grootste lichtpunt: de terugkeer van de langgeblesseerde Stijn Schaars. Als vanouds zette hij de lijnen uit in de oefenwedstrijd tegen Ingolstadt, maar ook tegen de Duitsers bleek de defensie van Heerenveen allesbehalve stabiel. De Friezen verloren met 3-4 en moet er voor de uitwedstrijd van zondag tegen Ajax wel heel veel gebeuren, wil het niet kanonnenvoer worden van de Amsterdammers.

Oefenduels: sc Heerenveen - Ingolstad 3-4

Trainingskamp: La Manga (Spanje)

ADO Den Haag

In alle rust werkt ADO Den Haag toe naar de hervatting van de Eredivisie. Of is het stilte voor de storm? ADO weet dat smaakmaker Nasser El Khayati in belangstelling staat van meerdere clubs. De Residentieclub moet tot en met Deadline Day rekening houden met het gevreesde vertrek van haar sterspeler. Voorlopig zijn er geen concrete ontwikkelingen rond de middenvelder en lijkt hij tot dusver het seizoen af te maken in de Hofstad.

ADO verkocht alleen de overbodige Bas Kuipers aan het Roemeense Viitorul Constanta. Ook Nick Kuipers en Donny Gorter mogen nog deze transferwindow uitkijken naar een andere club. In Turkije bereidde Alfons Groenendijk zijn selectie voor op de tweede seizoenshelft. Hoewel zijn ploeg verloor van Trabzonspor (3-1) en Istanbul Basaksehir (3-1), keek Groenendijk terug op een geslaagd trainingskamp. De club zelf kwam op de nieuwjaarsreceptie met een ander nieuwtje: over anderhalf seizoen hoopt ADO Den Haag net als Excelsior afscheid te nemen van het kunstgras. Aan de goede voornemens ligt het dus niet.

Oefenduels: Trabzonspor - ADO Den Haag 3-1, Istanbul Basaksehir 3-1

Trainingskamp: Belek (Turkije)

{image[331650][right-half][]}Willem II

Na de onrustige laatste wedstrijd tegen FC Emmen kende trainer Adrie Koster niet bepaald een relaxte vakantieperiode. Jordens Peters liet weten dat de huidige groep van de Tilburgers 'veel sturing' nodig heeft; de overbodige Dimitris Kolovos vertrok; Diego Palacios werd voor de maand januari opgeroepen voor Ecuador onder 20 jaar; Willem II kondigde het vertrek van directeur Berry van Gool aan; Donis Avdijaj liep ene kleine blessure op; én, het allerbelangrijkste, Fran Sol verlaat Willem II.

De topscorer van de Tilburgers vertrekt naar alle waarschijnlijkheid naar Dinamo Kiev voor ruim drie miljoen euro. Een mooi bedrag, maar de vrees van elke Willem II-fan in de laatste transferperiodes wordt daarmee wel werkelijkheid. Publiekslieveling en topscorer Sol vertrekt. Hoewel Feyenoorder Renato Tapia al werd gehaald op huurbasis, zal er een flinke dosis doelpunten bij moeten komen om dit gemis op te vangen.

Oefenduels: Borussia Dortmund II - Willem II 3-2

Trainingskamp: Marbella (Spanje)

{image[329948][left-half][]}FC Emmen

Ondanks de zo succesvolle landing in de Eredivisie zat FC Emmen bepaald niet stil. Dick Lukkien genoot met zijn selectie in het zonnige Spanje van de eerste maanden in de Eredivisie; van aanwinsten Nico Neidhart en Michael de Leeuw; én van het feit dat het op trainingskamp kon in de winter. Daar was de laatste jaren zeker niet altijd geld voor. Dus kwam Lukkien met een grote glimlach terug in Nederland.

De coach is content met de enorme aanwinst die De Leeuw normaliter is voor Emmen-begrippen, terwijl hij ook alle vertrouwen heeft in het feit dat zijn ploeg 1-op-1 blijft lopen in de Eredivisie. "Dat kom je op 34 punten en dat is genoeg voor handhaving", wist de trainer. De overbodige Easah Suliman werd nog teruggestuurd naar Engeland en als er voor hem nog een directe vervanger kan worden gehaald, dan zijn de Drentenaren helemaal klaar voor het tweede deel van de Eredivisie.

Oefenduels: Fortuna Düsseldorf - FC Emmen 1-0

Trainingskamp: Estepona (Spanje)

Excelsior

Een balvaste spits heeft de prioriteit bij Excelsior, maar die laat tot dusver nog op zich wachten. Het is een utopie dat die vrijdag, als de Kralingers op bezoek gaan bij Vitesse, voorhanden is. Dus werkt Adrie Poldervaart met exact dezelfde selectie toe naar de hervatting van de Eredivisie. Ook deed de nummer veertien nog geen spelers van de hand. Al is er voor Jinty Caenepeel geen plek meer en mag hij uitkijken naar een nieuwe club.

Onder de Spaanse zon speelde Excelsior een oefenduel met China onder 25 jaar, maar die wedstrijd leverde geen doelpunten op. Terwijl de selectie zich in Alhaurin vermaakte, kondigde directeur Ferry de Haan het afscheid van de kunstgrasmat aan. Tegelijkertijd met uitbreiding van het stadion wil Excelsior het nepgras vervangen door echte sprieten en dat zal ook buiten de stadionmuren met gejuich ontvangen worden.

Oefenduels: Excelsior - China onder 25 jaar 0-0

Trainingskamp: Alhaurin (Spanje)

FC Groningen

Ondanks de goede duels vlak voor de winterstop hebben Hans Nijland en Ron Jans tijdens hun laatste winterstop in dienst van de club geen halve maatregelen genomen. Met Ilias Bel Hassani, Kaj Sierhuis en Thomas Bruns hebben de Noorderlingen zich tijdig versterkt, zodat alle aanwinsten mee konden op trainingskamp naar Duitsland. Deze week toverde Groningen nog een verrassing uit de hoge hoed. De Japanner Ko Itakura wordt gehuurd van Manchester City. Daarbij had de club al afscheid genomen van de overbodige Mateo Cassierra en Uriel Antuna.

Zonder hen werd er weliswaar niet gewonnen in de oefenduels, maar de nieuwelingen maakten wel indruk op Danny Buijs. Hij voegde Sander van Gessel toe aan zijn staf en zag dat Hennie Spijkerman afscheid neemt na dit seizoen in Groningen. Hij verzekerde dat hij dat wilde doen met de plaatselijke FC als Eredivisionist, dus wat dat betreft moet de tweede seizoenshelft meer licht brengen. Aan de versterkingen mag het in elk geval niet liggen.

Oefenduels: 1. FC Köln - FC Groningen 3-1, MSV Duisburg - FC Groningen 1-1

Trainingskamp: Duisburg (Duitsland)

{image[331573][right-half][]}PEC Zwolle

In Overijssel vonden ongetwijfeld de meeste wisselingen plaats tijdens de winter. Niet alleen werd trainer Jaap Stam gepresenteerd, vlak voor de ploeg in het vliegtuig stapte naar Mijas, ook kwamen er met Pelle Clement en Lennart Thy aanvallende versterkingen. Met Yuta Nakayama en mogelijk ook nog Joost van Aken wil de club zich ook verdedigend versterken, om zo als winnaar uit de degradatiestrijd te komen.

Dat is de doelstelling, zo maakte voorzitter Adriaan Visser nog maar eens duidelijk en daar moet Stam voor zorgen. Met de aanwinsten, de fit geraakte Dico Koppers en Stanley Elbers en een nieuw goed groepsgevoel, moet 2019 weer een jaar worden waarin veel te lachen valt. De oefenwedstrijden tegen Bayer Leverkusen en 1. FC Nürnberg bieden perspectief voor Stam, over wie men erg te spreken is. Maar iets dat nieuw is, wordt vrijwel altijd goed ontvangen. Met Feyenoord wacht direct een serieuze test.

Oefenduels: 1. FC Nürnberg - PEC Zwolle 1-1, Bayer Leverkusen - PEC Zwolle 3-1

Trainingskamp: Mijas (Spanje)

NAC Breda

NAC Breda verlangt op meerdere posities versterkingen. Tot nu toe had het kersverse technische hart, bestaande uit onder meer Pierre van Hooijdonk en trainer Mitchell van der Gaag, nog maar één keer beet. Khalid Karami wordt de rest van het seizoen gehuurd van Vitesse. Aussie Alex Gersbach is wel onderweg, maar de 21-jarige linksback speelt met de Soccerroos op de Azië Cup. Pas daarna kan NAC de laatste zaken afronden. De Parel van het Zuiden hoort deze week ook wat de plannen zijn van Ramon Pascal Lundqvist zijn. De Zweedse middenvelder mag weg bij Jong PSV, maar heeft meerdere ijzers in het vuur. Van der Gaag voegt tevens graag een centrale verdediger en een multifunctionele aanvaller toe aan zijn selectie.

Van der Gaag nam zodoende slechts een nieuweling mee op het Spaanse trainingskamp in Atamaria. Daar speelden de Bredanaars één oefenduel. Tegen Sint-Truiden won NAC met 2-1. In het geheim speelde NAC dinsdag nog een oefenduel met AA Gent (2-2). Met die oefenresultaten op zak moet het klaar zijn voor de derby van aanstaande zondag tegen Willem II.

Oefenduels: NAC Breda - Sint-Truiden 2-1, AA Gent - NAC Breda 2-2

Trainingskamp: Atamaria (Spanje)

De Graafschap

De tijd begint te dringen voor De Graafschap. De hekkensluiter kondigde tot nu toe maar één done deal aan. Azor Matusiwa speelt de rest van dit seizoen op huurbasis in Doetinchem. Sindsdien is het angstvallig stil. De Graafschap zoekt een spits, verdediger én een nieuwe doelman. Om uiteenlopende redenen grepen de Superboeren al naast spitsen Cyriel Dessers (geblesseerd), Vincent Vermeij (naar FC Den Bosch) en Michael de Leeuw (naar FC Emmen).

Ook een nieuwe doelman staat op het lijstje, omdat Agil Etemadi kan tekenen bij Almere City. Opvallend, want bij De Graafschap staat hij op het punt Hidde Jurjus naar de bank te verdrijven. Etemadi kreeg in het enige oefenduel van De Graafschap de voorkeur boven Jurjus. De Iraniër moest wel flink keer vissen in de gewonnen wedstrijd tegen CF Peralada-Girona B (4-3), een club uit de Spaanse Segunda Division B. Alleen als De Graafschap een andere keeper strikt, mag Etemadi vertrekken. Dat Jurjus dinsdag in een oefenpot tegen AZ (2-2) weer onder de lat staan, kan betekenen dat Etemadi op weg naar de uitgang is. Of wilde Henk de Jong Jurjus nog eens aan het werk zien? Duidelijk is dat er nog het nodige staat te gebeuren bij De Graafschap, maar dat de club allesbehalve klaar is voor de competitiehervatting.

Oefenduels: De Graafschap - Peralada 4-3, AZ - De Graafschap 2-2

Trainingskamp: Navata (Spanje)

Lees ook deel I: dit gebeurde er bij de Eredivisie-clubs in de winterstop

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen