Manchester United door in FA Cup bij officieel debuut van Chong

5 januari 2019, 15:31   Bijgewerkt: 5 januari 2019, 15:46

De vijfde zege op rij van Ole Gunnar Solskjaer als manager van Manchester United is een feit. Zonder zich bovenmatig in te spannen zegevierde United in het FA Cup-duel met Reading (2-0), de nummer 23 van het Championship. Solskjaer liet ook Nederlander Tahith Chong (19) officieel debuteren. De Noor moest ook een tegenvaller te verwerken: de al zo door blessures geplaagde Alexis Sanchez raakte wederom geblesseerd.

Solskjaer koos voor een B-elftal in de bekerwedstrijd tegen The Royals, die zich knap verweerden. United had in de 22ste minuut een penalty nodig om op voorsprong te komen. Daarvoor kreeg de thuisploeg ook geen mogelijkheden voor een doelpunt. Mata benutte de zelf verdiende strafschop, die United terecht kreeg op advies van de VAR.

Reading ging dapper op zoek naar de gelijkmaker. Danny Loader kreeg een uitstekende mogelijkheid, maar leek te schrikken van het moment dat hij alleen opdook voor bekerdoelman Sergio Romero. Ook moest de Argentijnse keeper aan de bak bij een gevaarlijk schot van Callum Harriott. Dat United daarna op slag van rust nog de voorsprong verdubbelde via Romelu Lukaku, was dan ook onverdiend.

United bleef in de tweede helft aanmodderen, maar raakte nooit in de problemen. Solskjaer greep dat aan om Chong te laten debuteren, die daarmee de geschiedenisboeken ingaat als twaalfde Nederlander in het shirt van United. Chong toonde aan geen plankenkoorts te hebben, maar kon zijn debuut niet bekronen met een doelpunt. Ter illustratie: hij verstuurde vijftien passes, Juan Mata - hij speelde ruim een uur - verzond er veertien.