Van Breukelen over periode bij KNVB, zijn boek, EK '88 en Oranje

1 januari 2019, 11:00

Verguisd. Beschimpt. Kapot gemaakt. Hans van Breukelen vertrok in 2017 als een verliezer uit Zeist. Hij kreeg keiharde terechte kritiek op zijn functioneren, maar ook ongegronde kritiek, bijvoorbeeld op zijn persoon. De Europees Kampioen van 1988 incasseerde zijn nederlaag, maar krabbelde niet voor het eerst in zijn leven weer op. Hij schreef afgelopen jaar het boek 'Maak je comeback', waarmee hij hoopt anderen te helpen om daar ook de juiste kracht te vinden. Een monoloog over de KNVB, EK 1988, zijn overleden vrouw en zijn boek.

"Natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt als technisch directeur. Genoeg. Mijn periode bij de KNVB is niet gelopen zoals ik wilde. Zéker niet, ondanks dat ik vol ambitie en met de beste intenties heb gewerkt. Ik wilde te veel en te snel veranderen bij de KNVB, maar heb altijd alles gegeven en het beste voor ogen gehad. In het begin na mijn vertrek was ik heel streng voor mezelf en mijn omgeving. Keek vooral naar de dingen die ík verkeerd had gedaan. Ik werd een zuurpruim, die te veel bezig was met terugkijken."

Hans van Breukelen Peter Blangé

Hans van Breukelen Peter Blangé

{image[331395][left-half][]}Periode voor 1988

"De periode bij de KNVB was zeker niet mijn eerste tegenslag rondom Oranje. In 1987, een jaar voor het EK, werd ik het Nederlands elftal uitgezet. De natie wilde een andere keeper in Oranje zien. Er was grote twijfel bij mij. Ik voelde me verschrikkelijk. Het gevoel na mijn vertrek bij de KNVB was een beetje vergelijkbaar als de pijn destijds, al was het ditmaal mijn eigen keuze om op te stappen."

"Natuurlijk is het een voordeel dat ik topsporter ben geweest om teleurstellingen te verwerken en een comeback te maken. Je kent succes, maar ook tegenslagen. Maar voor een ieder geldt: een situatie overkomt je. Een tegenslag daar krijg je opeens mee te maken. En dan gaat het erom hoeveel kracht heb je om het om te zetten? Om bewust in die spiegel te kijken en er juist een kans van te maken? Daar wil ik anderen bij helpen."

Overleden vrouw

"Ik ben daar in het verleden zelf door mijn vrouw Karen bij geholpen. (De vrouw van Hans van Breukelen overleed in 2009 aan de trieste gevolgen van alvleesklierkanker, red.). De manier waarop zij in het leven stond, hoe zij met de dingen omging. Dat heeft me heel veel kracht gegeven. Haar verlies was een onbeschrijfelijke tegenslag, maar door haar kon ik het omzetten en bijvoorbeeld ook een nieuw huwelijk sluiten. Dankzij haar sta ik op deze manier in het leven. Zij was mentaal zo sterk, ongelofelijk."

"Mede dankzij haar voel ik veel kracht en energie om anderen te helpen. Van betekenis te zijn voor iemand anders. Een steuntje in de rug te geven waar dat nodig is."

Boek

"Het was in eerste instantie helemaal niet mijn bedoeling om een boek te schrijven. Ik wilde anderen helpen door lezingen geven, bijeenkomsten te organiseren. Maar het kwam samen met Benno Diederiks op mijn pad en ik vond het een mooie manier om mensen te helpen een coach van zichzelf te worden. Mensen die een tegenslag hebben, ze te helpen om die om te zetten naar een nieuwe kans. Als ik daar een kleine bijdrage aan kan leveren met dit boek om dat voor mensen te realiseren, is mijn doel al geslaagd."

"Natuurlijk ben ik ook trots dat het boek weken bovenaan de lijst van managementboek.nl stond. Niet voor mezelf, maar vooral ook voor de stichting Overleven met Alvleesklierkanker, waar de opbrengst naartoe gaat. Het boek zal echt niet iedereen aanspreken, maar de mensen die nadenken en in durven stappen, hebben er wat aan. De beoordelaars, die aan de zijkant blijven staan, zullen het wellicht veroordelen."

{image[318564][right-half][Jean Paul Decossaux Hans van Breukelen]}Nederlands elftal

"Ook ik ben natuurlijk harstikke blij met de positieve ontwikkelingen in Zeist en bij Oranje. We hebben drie WK-finales gespeeld, maar de laatste keren waren we niet bij het eindtoernooi. We hebben geweldige spelers in Oranje, die met bevlogenheid, discipline en toewijding werken onder Ronald Koeman. Talent is beginnersgeluk, zeggen ze weleens. Dus dat harde werken moeten ze zeker blijven doen. Dat geeft uiteindelijk de doorslag."

"In zekere zin maakt Oranje ook een comeback, ja. Of ze de EK-titel kunnen winnen in 2020? Waarom niet? Het hangt soms van kleine dingen af. Wij werden ook de patatgeneratie genoemd. Twee jaar later wonnen we het EK in '88. Over comebacks gesproken…"

Door: Nathan Sprey

[photo,119284,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen