Het jaar van… PSV: kampioen was ook Nederlands beste in 2018

Het jaar van… PSV: kampioen was ook Nederlands beste in 2018

31 december 2018 – Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In ons laatste overzicht, deel XVIII, blikken we terug op de landskampioen: PSV.Nederlands beste in 2018: PSV. Het hele jaar wist Ajax de aandacht op zich gevestigd, maar presteerde PSV het beste. De Eindhovenaren lieten Ajax telkens in de achtervolging gaan. In de titelrace van vorig seizoen gaf PSV het nakijken en ook in het huidige seizoen zijn de Brabanders de prooi en de Amsterdammers de jager. Het collectief van PSV maakte faam in 2018.

PSV voetbalde onder Phillip Cocu behoudend, maar o zo effectief. Cocu haalde zijn schouders op voor de kritiek die hij kreeg op de speelwijze. Op de momenten dat het even tegen zat, toonde PSV zich weerbaar. 2018 startte met het vertrek van Jürgen Locadia, wat het elftal nauwelijks deerde. De transfer van Locadia bracht de ontwikkeling van Steven Bergwijn juist in een stroomversnelling.

Ook toonde PSV weerbaarheid na momenten van puntenverlies. Zo speelde PSV gelijk tegen sc Heerenveen (2-2) en ging het hard onderuit tegen Willem II (5-0), maar waren er een week later zeges op Feyenoord (1-3) en VVV-Venlo (3-0). Symbool voor het collectief van PSV staat ook het duel met AZ, waarin PSV het duel na een 2-0 achterstand toch won met 2-3. Bovendien was Vrouwe Fortuna de Eindhovense club dit hele jaar in de slotfase met regelmaat gunstig gezind. Hoewel. Geluk? Als het zo vaak gebeurt? Alles kwam voor PSV samen in de historische kampioenswedstrijd tegen Ajax. PSV slachtte de Amsterdammers in het Philips Stadion met 3-0, een droomscenario voor de Eindhovenaren.

In de zomer onderging PSV een flinke transitie. De belangrijkste veranderingen: Cocu koos voor het avontuur bij Fenerbahçe, technisch manager Marcel Brands vertrok naar Everton. PSV raakte in een keer het fundament van de afgelopen successen kwijt, maar de club had z'n huiswerk ook uitstekend gedaan. Mark van Bommel schoof door als hoofdtrainer en John de Jong - ook vanuit de eigen gelederen - is de opvolger van Brands.

Ook onder Van Bommel draait het vernieuwde PSV uitstekend. In de Champions League was de landskampioen een maatje te klein en een B-elftal liet zich in de beker verrassen door RKC Waalwijk (2-3), maar in de Eredivisie is PSV de te kloppen ploeg. De koploper ging alleen op bezoek bij Feyenoord (2-1) onderuit en won verder alle wedstrijden, ook die tegen Ajax in Eindhoven. PSV trakteerde de Amsterdammers wederom op een pak rammel (3-0) en kan die wedstrijd in september zomaar doorslaggevend zijn in de titelrace, die in 2019 ongemeen spannend belooft te worden.

Hét hoogtepunt: de landstitel
PSV zette alweer de tiende kampioensschaal van deze eeuw in de prijzenkast en nam de status van Eindhoven als voetbalhoofdstad in dit tijdperk verder toe. Dat PSV het kampioenschap pakte tegen de uitdager uit Amsterdam, gaf 'de titel van het collectief' een extra gouden randje. Waar het bij Ajax vorig seizoen ouderwets een rommeltje was, blonk PSV uit in stabiliteit en leverde dat de verdiende 24ste landstitel.
 
De beste aankoop: Denzel Dumfries
Zoals de TGV naar Parijs, dendert Denzel Dumfries over de rechterflank van PSV. Een veel betere vervanger voor de naar Atlético Madrid vertrokken Santiago Arias konden de Eindhovenaren zich niet wensen. In juli nam PSV de 22-jarige Rotterdammer over van sc Heerenveen, vier maanden later debuteerde hij in het Nederlands elftal. Het tekent de enorme ontwikkeling van Dumfries, die vier jaar geleden nog bij de amateurs speelde. Het mooie: Dumfries kan nóg veel beter.

De tegenvaller: Aziz Behich
Op voorspraak van Mark van Bommel kwam Aziz Behich naar Australië. Van Bommel kende de linksback van zijn periode als assistent van Bert van Marwijk bij de nationale ploeg van Australië. De PSV-trainer zag in de 28-jarige linksback een goede back-up voor Angelino. Maar Behich stelde teleur in de bekerwedstrijden tegen Excelsior Maasluis en RKC Waalwijk. Heel PSV viel tegen RKC door de mand, maar de Australiër in het bijzonder. Sindsdien hoefde Behich nog maar zestien minuten op te draven.

De doorbraak van: Pablo Rosario
Voor Pablo Rosario heeft de trainerswissel in Eindhoven uitstekend uitgepakt. Phillip Cocu liet de middenvelder mondjesmaat spelen, maar Mark van Bommel gelooft heilig in Rosario. Ook zomeraankoop Erick Gutierrez speelde hem, enigszins tegen de verwachting in, niet uit de basis van PSV. Bondscoach Ronald Koeman beloonde Rosario met zijn debuut in Oranje, waar hij geen eendagsvlieg lijkt te zijn.

Eredivisie-cijfers:
Duels: 33
Zeges: 27
Gelijke spelen: 4
Nederlagen: 2
Doelcijfers: 98 voor, 26 tegen (72)
Grootste zege: ADO Den Haag - PSV 0-7 (15 september)
Grootste nederlaag: Willem II - PSV 5-0 (10 maart)
Topscorer: Luuk de Jong (22)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 18 februari 2019

  2. zondag 17 februari 2019