Het jaar van… Feyenoord: succes verhult stagnatie niet

31 december 2019, 09:01   Bijgewerkt: 31 december 2019, 10:26

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel XVI van onze cluboverzichten: Feyenoord

Zo trouw de achterban van Feyenoord in De Kuip week in, week uit is, zo kritisch waren de Rotterdammers in 2018 ook op hun ploeg. Er zou te weinig lijn in het spel van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst zitten, die daardoor opvallend veel kritiek krijgt voor een coach die in de laatste jaren vijf (!) hoofdprijzen pakte in Rotterdam-Zuid.

En eigenlijk is dat precies wat er ook dit jaar gebeurde. Feyenoord kon qua spel maar weinig overtuigen, maar met de terugkeer van Robin van Persie kregen de Rotterdammers een kwaliteitsimpuls, waarmee de KNVB Beker werd gepakt. In de finale liet RvP zien dat hij nog altijd een van de beste spelers op de Nederlandse velden is. Heel De Kuip ontplofte dan ook toen hij na lang en intensief beraad besloot om nog een seizoen door te gaan.

Als De Kuip vol achter de ploeg gaat staan, kan het spoken. De thuiscijfers over 2018 zijn in eigen huis krankzinnig goed (15 zeges, 2 nederlagen) en de uitschieters tegen PSV maken zeker een hoop goed, maar niet alles. Zeker niet als er vervolgens tegen Fortuna Sittard kansloos wordt verloren. Het geeft aan dat de piek van Feyenoord hoger ligt dan in de regel wordt aangetikt, wat juist de kritiek ook weer doet aansterken. Al blijkt dat de laatste jaren niet noodzakelijk om een hoofdprijs te pakken. Voor 2019 zal de ploeg opnieuw genoegen moeten nemen met maximaal de KNVB Beker.

Hét hoogtepunt: KNVB Beker-winst

Eens per jaar is De Kuip níet volledig van Feyenoord, namelijk tijdens de bekerfinale. Maar de ploeg van Giovanni van Bronckhorst had weer een groot voordeel dankzij de achterban in De Kuip, die de boventoon voerde ten opzichte van de AZ-fans. Dat was op het veld overigens niet anders, mede dankzij een magistrale Robin van Persie en een aangepast AZ. Het bleef tot in de late uurtjes onrustig in De Kuip, waar opnieuw een absolute hoofdprijs was binnengesleept. 

{image[325651][left-half][]}De beste aankoop: Robin van Persie

Met zijn heerlijke goal in de bekerfinale tegen AZ maakte Van Persie zijn comeback in Rotterdam-Zuid compleet. Hij vond voetballen echter te leuk om te stoppen en dus plakte hij er nog een jaartje aan vast en werd hij terecht benoemd tot captain door Van Bronckhorst. Hij laat nog altijd de meest geniale dingen zien in het Feyenoord-shirt, heeft goede statistieken en gedraagt zich voorbeeldig voor de jonge jeugd. Voor alle liefhebbers is het te hopen dat hij fit genoeg blijft om te blijven excelleren.

De tegenvaller van het jaar: Sam Larsson

Samba Sam veranderde in Sukkelende Sam in Rotterdam-Zuid. Of het nou Kuipvrees, een vormcrisis of pech was, Larsson kwam totaal niet uit de verf. De Zweed kampte ook nog even met een paar blessures, liep mede daardoor het door hem zo gewenste WK mis en bleef maar tobben. Zo erg, dat zelfs de simpelste ballen soms van zijn voet sprongen en de makkelijkste kansen werden gemist. In eigen huis tegen PSV en de duels daarna liet hij eindelijk weer een glimp zien van de Samba Sam uit Heerenveen. Gaan we die in 2019 dan eindelijk ook in De Kuip zien?

De doorbraak van: Justin Bijlow 

{image[329602][right-half][]}Wie de laatste jaren op Varkenoord liep, hoorde altijd wel van iemand dat er in de jeugdopleiding zo'n enorm groot talent rondliep. Eindelijk kreeg de jonge goalie dan een kans in het eerste, mede door het vertrek van Brad Jones. Of vertrok de Australiër juist omdat hij tweede keeper zou worden? In elk geval houdt Bijlow concurrent Vermeer op de bank en speelde hij zich - ondanks een enkel foutje - al in de voorselectie van het Nederlands elftal. Op Varkenoord weten ze in elk geval zeker dat hij ooit het doel van Oranje zal vertegenwoordigen.

Eredivisie-cijfers:

Duels: 33

Zeges: 22

Gelijke spelen: 3

Nederlagen: 8

Doelcijfers: 73 voor, 39 tegen

Grootste zege: Feyenoord - Excelsior 5-0 (1 april 2018)

Grootste nederlaag: Ajax - Feyenoord 3-0 (28 oktober 2018)

Topscorer: Steven Berghuis en Robin van Persie 12)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen