Het jaar van… AZ: niet meer dan dreiging voor de top-drie

Het jaar van… AZ: niet meer dan dreiging voor de top-drie

30 december 2018 – Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel XV van onze cluboverzichten: AZ.Met de derde plaats in de Eredivisie speelde AZ fris en frivool voetbal in de eerste seizoenshelft. Met Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst als aanvoerders en afmakers van de jonge Alkmaarders, die vriend en vijand verrasten, behalve de top drie. Wat coach John van den Brom ook probeerde, er werd maar niet gewonnen van Ajax, PSV en Feyenoord.

En dus ging de bekerfinale net als een seizoen eerder verloren en zonder smaakmakers Weghorst en Jahanbakhsh werd ook de groepsfase van de Europa League op belabberde manier misgelopen. Een beleidsfout, want de opvolgers van het duo kwamen pas ná de Europese exit. Te laat en bovendien maar weinig echte versterkingen voor de ploeg van Van den Brom, die vooral achterin de posities te dun bezet had. Zowel kwantitatief als kwalitatief, waardoor er een mindere periode aanbrak in de Eredivisie voor de Alkmaarders.

Langzaam maar zeker kregen Van den Brom en Slot - over wie men in Alkmaar zeer tevreden is - het weer op de rit, waardoor de aansluiting bij de top drie langzaam maar zeker weer wordt hersteld. Dat het dat doet zonder noemenswaardige zomers aanwinsten is te prijzen, want de talentenfabriek van de Alkmaarders brengt veel moois. Maar de jongelingen krijgen ook een eerlijke kans bij de Eredivisionist. Zonde dat er een flink aantal parels geblesseerd is geweest, anders was de aansluiting wellicht beter geweest.

In het nieuwe jaar is het te hopen dat het herstel van de ploeg uit Alkmaar doorzet en de laatste stap wel gemaakt kan worden. Wellicht onder Slot, maar van een topploeg winnen blijft toch wel een pijnpunt. Wat dat betreft is het allerlaatste duel van 2018 tegen PSV een mooi referentiekader: meer dan een bedreiging is AZ nog altijd niet voor de absolute top. En qua potentie zit er meer in dan dat.

Hét hoogtepunt: de derde plek
Er is genoeg positiefs te zeggen over AZ de afgelopen jaren: de doorbraak van talloze talenten, meerdere wonderlijke wereldgoals en ook zijn er magnifieke duels op de mat gelegd in 2018. Het enige wat er ontbreekt is een tastbare prijs, dus in dat kader mag de derde plek - boven Feyenoord - en daarmee plaatsing voor Europees voetbal wel als hoofdprijs worden gezien voor de Alkmaarders. Met elf punten achterstand op de Rotterdamse ploeg lijkt een evenaring van die prestatie in 2019 echter bijna ondoenlijk.

De beste aankoop: Oussama Idrissi
Voor relatief een schijntje haalde AZ in januari de buitenspeler op bij FC Groningen, waar hij zich enigszins onmogelijk had gemaakt. Met prachtige dribbel, heerlijke doelpunten en prima assist is Idrissi een van de dragende krachten geworden in de ploeg van John van den Brom. Als deze ruwe diamant zich nog verder ontwikkelt, kan het niet anders dan dat hij op termijn met grote winst wordt verkocht door de Alkmaarders.

De tegenvaller van het jaar: Bjorn Johnsen
AZ betaalde meer dan twee miljoen euro voor de veelscorende spits van ADO Den Haag, maar écht overtuigen kon de Noor nog niet in Alkmaar. Hij werd eerst uit de basis gehouden door de jonge Myron Boadu, maar ook na de blessure van het megatalent zit Johnsen vaker op de bank dan volgens de transfersom zou moeten. Mats Seuntjens staat in de spits en dat was toch niet wat ze hadden verwacht van de opvolger van Wout Weghorst.

De doorbraak van: Teun Koopmeiners 


Eind vorig jaar veroverde Koopmeiners een basisplaats en inmiddels is de jonge middenvelder niet meer weg te denken uit de basisopstelling van John van den Brom. Niet alleen op het middenveld kan hij uit de voeten, maar ook in een Frenkie de Jong-rol in de achterhoede kan hij aan de bak. Door de wisselende resultaten wil de coach van AZ best nog eens rouleren, maar Koopmeiners staat er vrijwel altijd in.

Eredivisie-cijfers:
Duels: 33
Zeges: 17
Gelijke spelen: 7
Nederlagen: 9
Doelcijfers: 68 voor, 45 tegen
Grootste zege: AZ - PEC Zwolle 6-0 (6 mei)
Grootste nederlaag: Ajax - AZ 5-0 (7 oktober)
Topscorer: Alireza Jahanbakhsh 14

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 16 juni 2019

  2. zaterdag 15 juni 2019