Het zwarte jaar van FC Twente: vallen, opstaan en weer doorgaan

30 december 2018, 16:18

Het was een bewogen jaar voor FC Twente. De sportieve neergang die jaren eerder was ingezet, leidde in april tot de gevreesde degradatie. Samen met Joël Drommel en Peet Bijen blikt FCUpdate.nl terug op het jaar waarin Twente een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis schreef, die omsloeg en aan een nieuw hoofdstuk begon.

Al jaren verkeerde de club uit Enschede in een financieel penibele situatie, die ook zijn uitwerking had op de sportieve prestaties. Begin 2018 waren er al tekenen dat er een nieuw dieptepunt zou kunnen worden bereikt. De Tukkers hadden een zware eerste seizoenshelft achter de rug en bezetten de zestiende plaats. Met Adam Maher als belangrijkste tussentijdse aanwinst hoopte Twente de weg naar boven in te slaan, maar het ging na de winterstop van kwaad tot erger.

Tegenslag na tegenslag

"Zelf wonnen we met 2-0 van PEC Zwolle, het was de op twee na laatste wedstrijd. Een dag later kwamen Roda JC en Sparta Rotterdam in actie en zij pakten óók punten. Toen wisten we dat het wel heel erg lastig zou worden", gaat de 23-jarige verdediger verder. Roda JC pakte in de midweekse speelronde een punt tegen PSV (2-2) en Sparta - Twente's belangrijkste concurrent - versloeg NAC Breda met 2-1 en herstelde het gat van vier punten.

Anderhalve week later viel in Arnhem definitief het doek voor Twente. De club zou bij een overwinning op Vitesse nog een kleine kans op handhaving hebben, maar ging met 5-0 onderuit. "Een gitzwarte dag", herinnert Drommel zich. De doelman moest de bal vijf keer uit het net vissen. "We wisten dat we niet mochten verliezen. Daar probeerden we zo min mogelijk aan te denken, maar met die kennis in ons achterhoofd begonnen we wel aan de wedstrijd. Voor ons gevoel deden we er alles aan, maar op een gegeven moment gingen toch de kopjes hangen."

Twente hield veertig minuten stand in de GelreDome, maar ging uiteindelijk met 5-0 onderuit. Daarmee was het lot van de Tukkers bezegeld. Zo groot als het leedvermaak was bij de fans van Vitesse, zo veel pijn deed de degradatie bij de supporters van FC Twente. Zo ook bij Bijen. "Ik ben hier al mijn hele leven. Aan het begin als fan op de tribune, daarna in de jeugdopleiding en vervolgens als speler van de eerste selectie op het veld. Dan beleef je het allemaal net wat anders dan anderen. De degradatie deed wat met me."

Nieuwe periode

Drommel en Bijen hielden een meerweekse kater over aan de degradatie. In de vakantie maakten zij hun hoofd leeg, zetten zij de knop om en mid-juni keerden zij terug bij de club. Daar verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen nogal moeizaam. 'Een groot fiasco', noemde Tubantia het zelfs. Twente begon met een incomplete selectie aan de voorbereiding. "We wisten dat we geduld moesten hebben vanwege de financiële situatie die was ontstaan door de degradatie", blikt Bijen terug. "Eigenlijk was het een voorbereiding van FC Twente en Jong FC Twente in één", aldus Drommel.

Ondanks dat de selectie pas laat bij elkaar was, kreeg het een duidelijke opdracht mee van de clubleiding: promotie naar de Eredivisie. "We hebben bij elkaar gezeten, goede gesprekken gevoerd en afgesproken dat we binnen een jaar moeten terugkeren", zegt Drommel.

Twente won de eerste wedstrijd van mede-degradant Sparta Rotterdam (2-1), maar liet in de weken daarna verrassend punten liggen tegen Helmond Sport (2-2) en TOP Oss (1-2). "Met Jong FC Twente heb ik eerder in de Eerste Divisie gespeeld, dus ik wist wat ervan moest verwachten. Er zitten veel moeilijke wedstrijden tussen, ze zijn anders dan in de Eredivisie. Er zit minder voetbal in en daar lijden we zelf ook onder. Voor ons is het een soort van overleven", vertelt Bijen. Drommel: "Neem nou Helmond-uit. Het is qua entourage anders dan we gewend zijn, maar daar moeten we wel mee dealen. Dat is nu eenmaal de situatie waarin we zitten."

Voor- en tegenspoed

Voor Drommel en Bijen is de afgelopen maanden veel veranderd. Wat hetzelfde is gebleven, is de steun van het hondstrouwe publiek. "In de thuiswedstrijden merk je niet dat we in de Eerste Divisie spelen, dat is echt een compliment waard. De steun is onvoorwaardelijk en dat waarderen we enorm", aldus Drommel.

FC Twente fans

FC Twente fans

Want wat de supporters willen, willen Drommel en Bijen ook: binnen een jaar terugkeren naar het hoogste niveau. "Als je een stapje terug doet, kun je ook weer twee stappen vooruit zetten. We willen kampioen worden", zegt Drommel stellig. "Maar als dat niet lukt dan willen we via de play-offs promoveren."   

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen