Het jaar van… FC Utrecht: de ervaren trainer kwam toch

30 december 2018, 13:00

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel XIV van onze cluboverzichten: FC Utrecht.

Gedwongen door het vertrek van Erik ten Hag naar Ajax startte FC Utrecht het jaar met een trainerswissel. Utrecht schoof Jean-Paul de Jong door, ook al was het vertrouwen van de spelersgroep vanaf zijn aanstelling al broos. Zij zouden liever een ervaren trainer zien. Eigenaar Frans van Seumeren riep de selectie op het matje en  eiste loyaliteit naar clubicoon De Jong.

In het tweeluik met sc Heerenveen ontsnapte Utrecht ternauwernood. Het kwam in Friesland een 3-0 achterstand te boven. Utrecht verloor weliswaar met 4-3, maar dat gaf het elftal van De Jong toch nog een goede uitgangspositie voor de return in de Galgenwaard. Utrecht won thuis met 2-1. Zij het met de hakken over de sloot, maar het was voldoende voor de finale tegen Vitesse. In de eindstrijd waren de Arnhemmers beide keren te sterk voor Utrecht en ging niet de nummer vijf van de Eredivisie Europa in, maar de nummer zes.

Ondanks de prima resultaten bleek de chemie en communicatie tussen De Jong en zijn spelers niet optimaal. Utrecht richtte de technische staf anders in en zette De Jong in een manager-rol. Het bleek uitstel van executie. De clubleiding zag niet de gewenste progressie en nam in september met pijn in het hart afscheid van het clubicoon. Zeven maanden later kwam alsnog de ervaren trainer naar de Domstad: Dick Advocaat. Aan de hand van de Kleine Generaal zit Utrecht weer in de lift en sluit het 2018 af als best of the rest, achter PSV, Ajax en Feyenoord.

Hét hoogtepunt: de vijfde plaats

Het leverde FC Utrecht uiteindelijk niets op, maar de vijfde plaats van vorig seizoen bewijzen de Domstedelingen opnieuw dat ze tot de besten van de subtop behoren. Dat de play-offs om Europees voetbal mislukten, was dan ook extra zuur. Vroeger zou Utrecht Europa ingaan, nu werd de club niet beloond voor die knappe vijfde plaats.

De beste aankoop: Simon Gustafson

Te goed voor Roda JC, net niet goed genoeg voor Feyenoord, maar FC Utrecht zit hem als gegoten. Als huurling ontliep Simon Gustafson vorig seizoen de malaise van het gedegradeerde Roda JC. Terug bij Feyenoord concludeerden beide partijen dat een definitief vertrek het beste was. Utrecht was er snel bij om de creatieve Zweed op te pikken. Sindsdien is Gustafson niet meer weg te denken uit het elftal van Dick Advocaat. Gustafson ontpopte zich met spelmaker, met ook nog eens vier doelpunten en evenzoveel assists.

De tegenvaller: Jean-Paul de Jong

{image[330578][left-half][]}De doorbraak van: Nick Venema

De nieuwe publiekslieveling van FC Utrecht: Nick Venema alias Nick Venomenema. De pas negentienjarige spits beschikt over een geweldig neusje voor de goal. In de 201 Eredivisie-minuten van 2018 scoorde Venema al vier keer voor Utrecht. Zijn recente basisplaats én doelpunt tegen Ajax was de kers op de taart voor de goalgetter.

Eredivisiecijfers:

Duels: 34

Zeges: 14

Gelijke spelen: 12

Nederlagen: 8

Doelcijfers: 61 voor, 48 tegen (13)

Grootste zege: FC Utrecht - De Graafschap 5-0 (25 november)

Grootste nederlaag: PSV - FC Utrecht 4-0 (11 augustus)

Topscorer: Sander van de Streek (10)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen