Het jaar van… Vitesse: de internationale weg op

Het jaar van… Vitesse: de internationale weg op

30 december 2018 – Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel XIII van onze cluboverzichten: Vitesse.Een jaar na de bekerwinst waarmee trainer Henk Fraser en aanvoerder Guram Kashia in de handen stonden, was het duo vertrokken uit Arnhem. De eerste coach die ooit een prijs won in Arnhem kreeg zijn congé, de man met de meeste duels namens de Arnhemmers vond het zelf tijd voor een nieuw avontuur. Vitesse sloeg in alle opzichten een compleet nieuwe, internationale weg in. Er kwam een Russische coach, gevolgd door een legio aanwinsten verdeeld over negen nationaliteiten.

De nieuwe weg bleek er wel één vol met hobbels. Ondanks alle nationaliteiten en een ontsnapping tegen FC Viitorul, werd Vitesse in Europa vroeg uitgeschakeld door FC Basel. Ook in de Eredivisie was er een matige start: de hand van Slutsky - een uiterst vriendelijke Rus - bleef maar weinig zichtbaar. Blessures, schorsingen en tactische aanpassingen zorgden voor totaal geen vastigheid in Arnhem, met zeer wisselende resultaten tot gevolg.

(Punt)verlies tegen laagvliegers NAC Breda, FC Emmen, Excelsior en De Graafschap werden afgewisseld met knappe zeges op FC Groningen, Heracles Almelo en FC Utrecht. Er valt nog geen pijl te trekken op het Vitesse van Slutsky, dat zich wel plaatste voor de kwartfinale van de KNVB Beker. Hoewel er meerdere wegen naar Rome leiden - dus ook zeker de internationale weg die Vitesse koos - moet er wel meer continuïteit komen bij de Arnhemmers.

Perspectief? Dat is er gelukkig wel zeker. Als Bryan Linssen zijn oude vorm weer oppakt, Martin Ødegaard zijn ontwikkeling van in Arnhem doorzet, Tim Matavz weer fit wordt en er achterin nog een versterking komt, dan ligt de lat die de Arnhemmers kunnen aantikken behoorlijk hoog. Wat dat betreft timmert Vitesse dan wel weer goed aan de (internationale) weg.

Hét hoogtepunt: behalen van Europees voetbal
Met het ontslag van Henk Fraser hoopte Vitesse op een schokeffect en dat kwam er ook nog enigszins, want ruim een maand later had Edward Sturing zich met Vitesse geplaatst voor de voorronde van de Europa League. Met ADO Den Haag werd simpel afgerekend door met 2-5 te winnen in de Domstad, terwijl ook met het als favoriet gebombardeerde FC Utrecht zowel uit als thuis werd afgerekend. Helaas bleef de kroon op het werk vier maanden na het 'schokeffect' uit en volgde er uitschakeling tegen FC Basel.

De beste aankoop: Martin Ødegaard
Hij kwam op huurbasis over van Real Madrid en de Noor maakte dusdanig veel indruk dat hij in Arnhem al snel onbetwist basisspeler werd. Waar hij in Heerenveen wel mooie, maar weinig beslissende dingen liet zien, was dat bij Vitesse anders. De wisselvalligheid van in Fryslân bleef enigszins, maar wel een stuk minder en in elk geval met een hogere productie. Dat blijkt ook uit zijn statistieken, want hij heeft inmiddels al vaker gescoord dan in zijn anderhalf jaar bij Heerenveen.

De tegenvaller van het jaar: de keepers
Na de onzekere Jeroen Houwen, de blunderende Remko Pasveer en zo mogelijk nog mindere Michael Törnes hoopte Vitesse met de zeer ervaren Eduardo eindelijk een waardig opvolger te hebben gevonden voor Eloy Room. Maar ook de routinier kon geen absoluut rustpunt worden in de achterhoede van Arnhem. Dat hij al twee jaar op de bank zat bij Chelsea, is wel aan hem af te zien. Hoewel deze Portugees wel meer zekerheid bood dan diens voorgangers, is hij niet van het niveau dat Room wél haalde bij Vitesse. Mede dankzij de aanstaande veranderende verhuurregels blijft het penibel onder de lat van Vitesse.

De doorbraak van: Oussama Darfalou
Darfalou was de Bas Dost van de Algerijnse competitie: alles wat hij aanraakte, veranderde in een doelpunt. Maar de aanvaller hoopte op een doorbraak in Europa en die kans bood Vitesse hem. Volgens trainer Leonid Slutsky heeft de spits alles om een goede spits te worden, al had hij wel de blessure van Tim Matavz nodig om een basisplaats te veroveren. Het kan en moet nog zeker een stuk beter, maar voor een eerste half jaar in Europa gaat het zeker niet slecht met Darfalou.

Eredivisie-cijfers:
Duels: 33
Zeges: 13
Gelijke spelen: 9
Nederlagen: 11
Doelcijfers: 59 voor, 46 tegen (+7)
Grootste zege: Vitesse - Sparta Rotterdam 7-0 (14 april 2018)
Grootste nederlaag: FC Utrecht - Vitesse 5-1 (11 maart 2018)
Topscorer: Bryan Linssen (15)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 19 februari 2019

  2. maandag 18 februari 2019

  3. zondag 17 februari 2019