PSV in 2018: steeds sterker ondanks of dankzij de wisselingen

30 december 2018, 11:45

Groots met zachte G. Niet alleen de concertreeks van Guus Meeuwis wordt zo benoemd, ook zou je de eerste seizoenshelft van PSV zo kunnen betitelen. In de Eredivisie werden zestien van de eerste zeventien duels gewonnen, het was zelfs zo goed dat de recordhouders uit 1987/88 dertig jaar na dato moesten vrezen voor hun record van zeventien zeges op rij. "Vrezen doen we niet, dat is alleen maar heel mooi. Records zijn er uiteindelijk om gebroken te worden", glimlacht Hans van Breukelen, keeper van PSV in het desbetreffende zo succesvolle seizoen.

Met een landstitel en een Europa Cup was het dertig jaar geleden een van de meest succesvolle seizoenen ooit. Eerstgenoemde prijs werd dertig jaar later met Phillip Cocu aan het roer ook gevierd, al was het minder sprankelend en overtuigend dan het half jaar erna. Bovendien was de blamage in Europa dusdanig groot, dat die zelfs begin 2018 nog nadreunde.

Cocu vertrok in de zomer echter door de voordeur, evenals Marcel Brands. De namen van de beleidsbepalers vielen in de maanden daarna echter amper meer, want Mark van Bommel creëerde vanaf de eerste minuut rust. Met name in de Nederlandse competitie waren de prestaties uitmuntend: de Eindhovenaren beleefden de beste seizoenstart van dit decennium en het winterkampioenschap was de terechte kroon op het uitstekende eerste half jaar.

{image[315437][right-half][Hans van Breukelen]}Champions League

Wie aan de ene kant lovend is, komt er ook niet onderuit om ook meteen een kritisch punt te benoemen. De blamage in de KNVB Beker behoeft geen betoog, maar over de Champions League zijn de meningen verdeeld. De Eindhovenaren speelden leuk mee, maar werden tegelijkertijd ook kansloos uitgeschakeld in Europa. "En uiteindelijk heb je dan gefaald. Objectief gezien gaat topsport gewoon om winnen", beseft PSV-icoon Van Breukelen. "En met verlies kun je nooit tevreden zijn. Dan is topsport keihard."

Toch plaatst de oud-keeper ook een kanttekening. "Als je de prestaties afzet tegenover de begrotingen van de opponenten, is de eindstand volstrekt logisch. Maar er had zoveel meer ingezeten. Hoe ze die laatste goal tegen kregen bij Tottenham Hotspur, dat is klungelig. Thuis tegen FC Barcelona hadden ze meer verdiend, tegen Internazionale idem dito. Al met al moet je concluderen dat PSV niet goed genoeg was voor deze zware loting."

Topsportbeleid

Toch vindt De Breuk dat PSV zeer tevreden kan zijn over het afgelopen kalenderjaar. Een van de complimenten deelt hij uit over de wisseling van de wacht die de afgelopen zomer plaatsvond op de burelen. Niet alleen vertrok Cocu, ook technisch manager Brands verliet de club. Een vertrek dat geruisloos verliep en dat is een getuigenis van de goede resultaten: bij matige prestaties waren de namen van beide heren ongetwijfeld veel vaker gevallen. "Dat is vooral een groot compliment voor Toon Gerbrands", vindt Van Breukelen.

Toon Gerbrands

Toon Gerbrands

Gelijkenissen

Van Bommel had immers nog geen club getraind, al is dat geen noodzakelijke voorwaarde voor succes. Dertig jaar geleden werd Guus Hiddink ook als onervaren coach aangesteld in Eindhoven met de zegereeks van zeventien duels en prijzenregen als resultaat. "Of je hen met elkaar kunt vergelijken? Dat is zo lastig en vooral appels met peren vergelijken", vindt Van Breukelen. "De druk van de media, de innovatieve kant van het voetbal, de druk, de belangen. Alles is in de loop der jaren zó veel veranderd, dat is echt moeilijk te zeggen."

Met het jaar waarin PSV zeventien keer op rij won in de Eredivisie en uiteindelijk de Europa Cup greep, is het voor de oud-goalie ook moeilijk vergelijken. "Maar natuurlijk zijn er een aantal basiselementen bij een groep individuen die goed moeten zijn. Dan praat je over focus, bereidheid om voor elkaar te werken en de toewijding en trots om te presteren. Dat blijven in een groep basisvoorwaarden om te presteren, maar het voetbal van tegenwoordig is verder niet te vergelijken. Ook niet qua spel: de ruimtes zijn tegenwoordig zoveel minder."

{image[330279][right-half][]}Van Bommel

De coach redt zich er echter duidelijk mee en durft ook pijnlijke keuzes te maken, bijvoorbeeld door Gastón Pereiro, in wie hij in de voorbereiding nog zijn vertrouwen uitsprak en hem op zijn favoriete positie liet spelen, al na een half uur te wisselen tegen AZ. "Hij is onverstoorbaar en heeft het heel knap opgepakt", knikt Van Breukelen, die een duidelijke hand ziet van de coach.

"Hij is heel professioneel en duidelijk. Hij heeft het goed neergezet en de spelers zijn hongerig. Als het 1-0 staat, willen ze 2-0 maken. En dan nog weer door. Gemakzucht zit er in de ploeg niet in", aldus Van Breukelen. Dus kan het seizoen gezien het winterkampioenschap in de Eredivisie groots eindigen. Groots, met zachte G.

Door: Nathan Sprey

[photo,113333,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen