De meest bijzondere momenten van het voetbaljaar 2018

30 december 2018, 16:09   Bijgewerkt: 30 december 2018, 20:33

Nog even, dan is 2018 definitief achter de rug. Maar voordat we de champagne ontkurken en het vuurwerk ontsteken, blikken wij als redactie van FCUpdate.nl op persoonlijke wijze terug op de gebeurtenissen in 2018. Elk redactielid kiest twee bijzondere, belangrijke mooie of dramatische momenten.

{image[324879][right-half][]}De aanstelling van Koeman

Sinds het WK 2014 was het kommer en kwel rondom het Nederlands elftal. Géén EK in Frankijk, géén WK in Rusland. Oranje hoorde niet meer bij de grote jongens en moest maar een voorbeeld nemen aan IJsland, wilde het ooit nog eens een rol van betekenis gaan spelen. Zelfs een buitenlandse bondscoach werd geopperd. Donkere wolken bleven zich samenpakken, tot de aanstelling van Ronald Koeman in februari. Hij liet de zon weer schijnen boven het Nederlands elftal. Spelers melden zich weer met plezier bij Oranje, in den lande is het sentiment totaal gedraaid en het belangrijkste: wij tellen weer mee en kunnen ons meten met de besten ter wereld. Een betere bondscoach dan Koeman kan het Nederlands elftal zich niet wensen. (door Steven Koelma)

{image[323380][right-half][]}Droomdebuut Virgil van Dijk

Wat een jaar heeft Virgil van Dijk achter de rug. De duurste Nederlandse voetballer ooit groeide bij Liverpool uit tot één van 's werelds beste verdedigers, speelde de Champions League-finale en werd gebombardeerd tot captain van het Nederlands elftal. Zijn jaar begon op 5 januari, toen Liverpool het in de FA Cup opnam tegen aartsrivaal Everton. Het werd een debuut waar iedere jongetje van droomt. Vijf minuten voor tijd scoorde hij de winnende 2-1 en maakte hij zich meteen onsterfelijk op Anfield. Het bleek de perfecte start te zijn van een gelukkig huwelijk, want eind 2018 is iedereen het erover eens dat Van Dijk de transfersom van 84,5 miljoen dubbel en dwars waard is. (door Vincent Houttuin)

{image[325113][right-half][]}Het debuut van Zlatan Ibrahimovic

Als Zlatan ooit een CD over zichzelf zou uitbrengen, staan er alleen liedjes op over zichzelf. De Zweed is zó zelfverzekerd én extravert, dat hij overal wel móét presteren, anders gaat zijn hoofd meteen op het hakblok. Heel de wereld was dan ook gericht op zijn debuut in de MLS. Dus toen zijn ploeg met 0-3 achterstond, was het makkelijkste voor de Zweed om gewoon op de bank te blijven zitten, onder het mom 'niet wedstrijdfit'. Hij deed het echter geheel op zijn eigen wijze. Op het moment dat hij ging warmlopen keerde het duel volledig: vanaf veertig meter maakte hij als invaller de gelijkmaker en diep in blessuretijd kopte Zlatan de winnende binnen. Hij was meteen een God in de MLS, waar hij week in en week uit groots bleef presteren. ABBA mag de beste Zweedse band ooit zijn, op Zlatan's CD staan alleen eigen nummers. (door Nathan Sprey)

{image[325175][right-half][]}De omhaal van Cristiano Ronaldo

Het mooiste doelpunt van 2018 werd gemaakt door een van de meest besproken mannen van 2018: Cristiano Ronaldo. De Portugees verbaasde de mondiale voetbalwereld met een kunststukje van grote klasse op 3 april van dit jaar. Een voorzet van Dani Carvajal hing even in de lucht, wachtend op het moment dat de vedette zijn wreef er tegenaan zette. Dat de bal prachtig binnenvloog achter de verbouwereerde GianluigiBuffon, was geweldig. Het allermooiste was misschien wel dat de fans van Juventus hun handen stuk klapten voor het doelpunt van de Real-ster. Ronaldo zei later dat dat invloed heeft gehad op zijn keuze voor de club uit Turijn. (door Remco Jacobi)

{image[325365][right-half][]}Romantada

Het was de meest sensationele comeback van 2018. Niemand gaf nog een stuiver voor de kansen van AS Roma, maar de Italianen speelden begin april het schier onmogelijke klaar. De Romeinen verloren de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Champions League met 4-1 van torenhoog favoriet FC Barcelona. De return had een formaliteit moeten zijn voor de Catalanen, maar het liep anders dan verwacht. Roma stroopte de mouwen op, speelde met een behoorlijke portie bluf en boekte een sensationele 3-0 overwinning. De 'Romantada', de Romeinse variant van het Spaanse woord remontada (comeback), was geboren. (door Vincent Houttuin)

{image[325496][right-half][]}PSV pakt landstitel tegen Ajax

Een dag om nooit te vergeten voor iedereen met een PSV-hart: de historische kampioenswedstrijd tegen Ajax. Het Philips Stadion was geladen van spanning, maar van zenuwen bij het elftal van Phillip Cocu leek nauwelijks sprake. Extra gemotiveerd door de uitspraken van Erik ten Hag ("Ik denk sowieso dat PSV wel bang voor ons is") zette PSV zijn Amsterdamse rivaal voor schut. Gaston Pereiro, Luuk de Jong en Steven Bergwijn als doelpuntenmakers, en Ajacieden Nicolas Tagliafico en Siem de Jong met rood van het veld. Enorme ontlading in Eindhoven, maar ook veel leedvermaak om Ajax. Alsof een vulkaan tot uitbarsting kwam. Zelden was de climax van de Nederlandse titelrace zo enerverend. (door Steven Koelma)

{image[326341][right-half][]}Kolderieke Karius in CL-finale

Bijna nooit zal er meer medelijden zijn geweest met een van de hoofdrolspelers in de belangrijkste clubwedstrijd van het seizoen. Loris Karius, doelman van Liverpool, reikte met zijn ploeg tot de Champions League-finale tegen Real Madrid, maar had het duel (3-1 voor Real) naderhand liever niet gespeeld. In een wedstrijd waar alles in zat (lompe Sergio Ramos, geblesseerde Mohamed Salah) ging Karius bij twee goals [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/333386/video-de-twee-enorme-flaters-van-liverpool-doelman-karius,_blank,gruwelijk de mist in]. Eerst gooide hij een bal tegen Karim Benzema aan en in de slotfase liet hij een houdbare bal van Gareth Bale door zijn handschoenen glippen. Enkele weken later werd de ex-ploegmaat van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum verhuurd aan het Turkse Besiktas. Het kan verkeren in de voetballerij… (door Teun Stiphout)

Philips Stadion staat voor 'Bokkie'

Het waren voor mij tot begin september van dit jaar ver-van-mijn-bed-show-momenten: de minuten applaus die regelmatig de stadions van Eredivisie-clubs vullen wanneer een overleden supporter al klappend geëerd wordt in 'zijn' stadion. Tot op 30 augustus medestudent Daniël plots stierf aan de gevolgen van meningokokken. 'Bokkie' was naast gedreven student ook een fanatiek PSV-supporter en daarom werd een actie op poten gezet om in de twintigste minuut (hij werd immers slechts twintig) een minuut van applaus te realiseren. En zo klonk er in de wedstrijd tegen Willem II een klaterend applaus en schroeide het kippenvel op mijn armen. Het ga je goed, hopelijk had je daarboven de mooiste zitplaats. (door Teun Stiphout)

{image[331368][right-half][]}Het briefje van Koeman

An sich was het briefje van Ronald Koeman niets bijzonders. Om de kopsterke Virgil van Dijk naar voren sturen hoef je niet hoger opgeleid te zijn. Maar het inmiddels voor 35.000 euro geveilde briefje staat symbool voor de wederopstanding van Oranje. Werd een jaar geleden nog alles extreem negatief uitgelegd rondom het Nederlands elftal, kan het nu niet beter. Een simpel briefje, is een voetbalrelikwie geworden. Over de geweldige 2-0 zege op Frankrijk enkele dagen eerder hebben we het over dertig jaar niet meer, maar het briefje van Koeman is onderdeel geworden van de vaderlandse voetbalgeschiedenis geworden. Of we dat nou leuk vinden of niet. Want an sich was het briefje dus niets bijzonders, toch zorgde het wel voor kwalificatie van de finaleronde in de eerste Nations League ooit. Voetbalhistorie. (door Nathan Sprey)

{image[331121][right-half][]}De Champions League-campagne van Ajax

2018 was ook het jaar van de herrijzenis van het Nederlandse voetbal. In een jaar dat het Nederlands elftal niet bij het WK was, liet het Oranje van Ronald Koeman sprankjes van nieuwe hoop zien. Toch is de rentree van het Nederlandse voetbal in Europa het best terug te zien in de Champions League-campagne van Ajax. De Amsterdammers overleefden drie voorrondes, maakten twee keer indruk tegen Bayern München en zijn halverwege het Europese seizoen nog steeds ongeslagen. Voor het eerst sinds 2005/2006 is Ajax er na de winterstop weer bij in de Champions League. Met dank aan nieuwe lichting Nederlandse toptalenten. (door Remco Jacobi)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen