Het jaar van... PEC Zwolle: treurnis na jaren vol vreugde

29 december 2018, 09:00   Bijgewerkt: 28 december 2018, 20:27

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel X van onze cluboverzichten: PEC Zwolle.

Wie de periode 1 januari tot 31 december van PEC Zwolle neemt, komt louter treurigheid tegen. Waar er de afgelopen jaren vrijwel altijd een zonnetje scheen boven het stadion van de club, pakten de donkere wolken zich dit jaar samen boven PEC. De club ging vorig seizoen de winterstop in als nummer vijf van de Eredivisie, maar pakte daarna nog maar drie zeges en beleefden en vrije val. Dat zorgde ervoor dat de druk op John van 't Schip toenam, maar de club besefte dat hij niet ontslagen kon worden dankzij de geweldige eerste seizoenshelft.

Na de tropenjaren die PEC heeft meegemaakt, weet de club nu wat het is om eens in zwaar weer te belanden. De Blauwvingers moet onder Jaap Stam de weg omhoog zien te vinden en het zal in 2019 eens niet gaan om mooi voetbal, maar om punten pakken. PEC heeft een selectie met voldoende kwaliteit, maar zit er ook genoeg karakter en gif in de groep? Dat zal moeten blijken in het komende halfjaar. Degradatie zou in ieder geval een drama zijn voor de club die de laatste vier seizoenen achtereenvolgens zesde, achtste, veertiende en negende werd.

{image[331352][left-half][]}Het hoogtepunt: het 'tweeluik' met De Graafschap

Veel heeft PEC Zwolle niet gewonnen in 2018, maar de wedstrijden tegen De Graafschap gingen de ploeg wél goed af. Op 1 december werd in de competitie met 0-2 gewonnen op De Vijverberg en de tweede ronde van de beker werd er in oktober al met 2-5 gewonnen in Doetinchem. Zian Flemming was in die wedstrijd met vier goals de grote ster. Als PEC Zwolle elke week in Doetinchem mag spelen, moet handhaving te realiseren zijn.

De beste aankoop: Zian Flemming

Van de veertien aanwinsten die PEC in de zomer presenteerden, halen er weinig een voldoende. Zian Flemming is een van de weinige spelers die wel wat heeft laten zien. Het twintigjarige talent liet vorig seizoen bij Jong Ajax al een goede indruk achter en hielp PEC met een doelpunt aan een punt tegen AZ. Zijn meest opmerkelijke optreden was natuurlijk de bekerwedstrijd tegen De Graafschap, waartegen hij liefst vier keer scoorde. De aanvallende middenvelder is een van de spelers die PEC in de tweede seizoenhelft moet gaan dragen.

{image[330582][right-half][]}De tegenvaller: Darryl Lachman

Werd in de zomer overgenomen van Willem II en kreeg de taak om de defensie bij de hand te nemen. De 28-jarige centrumverdediger deelde echter vanaf speelronde 1 in de malaise en liet zijn ploeg eind november zakken door zich tegen ADO Den Haag dusdanig langzaam klaar te maken voor een invalbeurt, dat ADO er in slaagde om de beslissende 2-3 te scoren. Dat schoot bij Van 't Schip in het verkeerde keelgat. De coach vond dat onacceptabel en zette hem uit de selectie.

De doorbraak van: Sepp van de Berg

Dat Sepp van de Berg op 20 december pas zeventien jaar is geworden, is eigenlijk onvoorstelbaar. De verdediger heeft namelijk al achttien Eredivisie-duels in de benen en maakt dit seizoen in tegenstelling tot veel oudere collega's wél een goede indruk in de defensie. Er viel in 2018 weinig te genieten bij PEC, maar Van de Berg is een van de lichtpuntjes.

Eredivisie-cijfers:

Duels: 33

Zeges: 7

Gelijke spelen: 5

Nederlagen: 21

Doelcijfers: 33 voor, 63 tegen

Grootste zege: PEC Zwolle - Sparta Rotterdam 2-0 (31 maart), PEC Zwolle - Excelsior 2-0 (6 oktober), De Graafschap - PEC Zwolle 0-2 (1 december)

Grootste nederlaag: AZ - PEC Zwolle 6-0 (6 mei)

Topscorer: Mustafa Saymak, Younes Namli, Piotr Parzyszek, Vito van Crooy en Mike van Duinen (4)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen