Het jaar van… Heracles: vernieuwen en verrassen

28 december 2018, 18:02

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel IX van onze cluboverzichten: Heracles Almelo.

Woensdagmiddag, 15 maart 2018. Heracles Almelo stuurt een persbericht de wereld in: de zoektocht naar de opvolger van de vertrekkende John Stegeman is afgerond. Frank Wormuth wordt de verrassende nieuwe coach van de ambitieuze Eredivisionist. De Heraclieden spraken met diverse trainers, maar de onbekende Duitser overtuigt technisch manager Mark-Jan Fledderus en zijn mede-beleidsbepalers dat hij de juiste kandidaat is om de vacante positie in te vullen.

Wormuth is de personificatie van de ambitieuze en innoverende Heraclieden. Met de Duitser aan het roer probeert de club uit Overijssel te vernieuwen. De trainer, die jarenlang bij de Duitse voetbalbond heeft gewerkt, pakt het anders aan dan zijn collega-trainers in de Eredivisie. Er wordt meer getraind dan bij andere clubs en er zijn doorlopend tactische sessies.

Het hoogtepunt: winst in Twentse derby

Een overwinning op FC Twente geeft de Heracles-fan áltijd voldoening, maar de laatste zege op de aartsrivaal was voor de Heraclied extra bevredigend. Het is cru, maar door de Twentse derby te winnen duwde Heracles de streekgenoot nóg dieper in de problemen. Hoe het met Twente is afgelopen, is bekend. En Heracles is daar ook een beetje verantwoordelijk voor. De wedstrijd in maart eindigde in een 2-1 zege voor Heracles. Het feest in Almelo ging tot in de late uurtjes door.

{image[331195][right-half][]}De beste aankoop: Mohammed Osman

Hij had even de tijd nodig om te wennen, maar Mohammed Osman is inmiddels helemaal op zijn plek in Almelo. Heracles nam de Syrisch international een jaar geleden over van Telstar. In zijn eerste halfjaar zat hij meestal op de bank, in het huidige seizoen is Osman (bijna) altijd zeker van een basisplaats. De sterspeler van Heracles is hij niet, maar de middenvelder heeft absoluut een aandeel in het succes van de club.

De tegenvaller: Dabney dos Santos

Het is te vroeg om te zeggen dat Dabney dos Santos een miskoop is, maar in zijn eerste maanden heeft de van AZ overgekomen aanvaller de verwachtingen niet kunnen waarmaken. 'Een buitenkansje', zo noemde Fledderus de 22-jarige Dos Santos. Ondanks zijn jonge leeftijd had de voormalig jeugdinternational al bijna honderd optredens in de Eredivisie achter zijn naam staan. Halverwege zijn eerste seizoen in dienst van Heracles staat de teller op slechts zes invalbeurten in competitieverband.

{image[331281][left-half][]}De doorbraak van: Kristoffer Peterson

Niet voor niets staat Kristoffer Peterson in de belangstelling van de Griekse topclub AEK Athene. 2018 is het jaar geweest waarin de 24-jarige Zweed eindelijk écht heeft laten zien wat hij in huis heeft. Met name in het tweede deel van het jaar heeft de buitenspeler veel indruk gemaakt. De clubtopscorer van Heracles is een plaag voor iedere verdediging en was in 2018 goed voor veertien doelpunten en vier assists in de Eredivisie.

Eredivisie-cijfers:

Duels: 33

Zeges: 13

Gelijke spelen: 7

Nederlagen: 13

Doelcijfers: 57 voor, 62 tegen (-5)

Grootste zege: Heracles Almelo 4-0 De Graafschap

Grootste nederlaag: Willem II 5-0 Heracles Almelo, NAC Breda 6-1 Heracles Almelo

Topscorer: Kristoffer Peterson (14)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen