Het jaar van… Heracles: vernieuwen en verrassen

Het jaar van… Heracles: vernieuwen en verrassen

28 december 2018 – Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel IX van onze cluboverzichten: Heracles Almelo.



Woensdagmiddag, 15 maart 2018. Heracles Almelo stuurt een persbericht de wereld in: de zoektocht naar de opvolger van de vertrekkende John Stegeman is afgerond. Frank Wormuth wordt de verrassende nieuwe coach van de ambitieuze Eredivisionist. De Heraclieden spraken met diverse trainers, maar de onbekende Duitser overtuigt technisch manager Mark-Jan Fledderus en zijn mede-beleidsbepalers dat hij de juiste kandidaat is om de vacante positie in te vullen.

Op het moment van de bekendmaking bezet Heracles - met nog zeven wedstrijden te spelen - de gedeeld achtste plaats in de Eredivisie. Play-offvoetbal lonkt voor de Heraclieden, maar zij weten de positie niet vast te houden. De club uit Almelo zakt uit het linkerrijtje en besluit de jaargang op de tiende plaats. Geen play-offvoetbal, wel een stabiel seizoen en een keurige eindnotering in de middenmoot. Maar Heracles wil meer. En het anders doen dan andere clubs.

Wormuth is de personificatie van de ambitieuze en innoverende Heraclieden. Met de Duitser aan het roer probeert de club uit Overijssel te vernieuwen. De trainer, die jarenlang bij de Duitse voetbalbond heeft gewerkt, pakt het anders aan dan zijn collega-trainers in de Eredivisie. Er wordt meer getraind dan bij andere clubs en er zijn doorlopend tactische sessies.

Wormuths aanpak slaat meteen aan, want Heracles begint voortvarend aan het seizoen 2018/2019. De Almeloërs spelen gelijk bij Ajax, winnen van onder meer AZ en sc Heerenveen en zijn lange tijd 'best of the rest'. Halverwege het seizoen is Heracles terug te vinden op de zesde plaats. De uitstekende start hebben de Heraclieden niet helemaal kunnen doorzetten - daarvoor zijn ze nog wat te wisselvallig. Wormuth heeft zijn stempel echter wel meteen weten te drukken. En play-offvoetbal in het eerste seizoen onder de Duitser lijkt een reëel doel.

Het hoogtepunt: winst in Twentse derby
Een overwinning op FC Twente geeft de Heracles-fan áltijd voldoening, maar de laatste zege op de aartsrivaal was voor de Heraclied extra bevredigend. Het is cru, maar door de Twentse derby te winnen duwde Heracles de streekgenoot nóg dieper in de problemen. Hoe het met Twente is afgelopen, is bekend. En Heracles is daar ook een beetje verantwoordelijk voor. De wedstrijd in maart eindigde in een 2-1 zege voor Heracles. Het feest in Almelo ging tot in de late uurtjes door.

De beste aankoop: Mohammed Osman
Hij had even de tijd nodig om te wennen, maar Mohammed Osman is inmiddels helemaal op zijn plek in Almelo. Heracles nam de Syrisch international een jaar geleden over van Telstar. In zijn eerste halfjaar zat hij meestal op de bank, in het huidige seizoen is Osman (bijna) altijd zeker van een basisplaats. De sterspeler van Heracles is hij niet, maar de middenvelder heeft absoluut een aandeel in het succes van de club.

De tegenvaller: Dabney dos Santos
Het is te vroeg om te zeggen dat Dabney dos Santos een miskoop is, maar in zijn eerste maanden heeft de van AZ overgekomen aanvaller de verwachtingen niet kunnen waarmaken. 'Een buitenkansje', zo noemde Fledderus de 22-jarige Dos Santos. Ondanks zijn jonge leeftijd had de voormalig jeugdinternational al bijna honderd optredens in de Eredivisie achter zijn naam staan. Halverwege zijn eerste seizoen in dienst van Heracles staat de teller op slechts zes invalbeurten in competitieverband.

De doorbraak van: Kristoffer Peterson
Niet voor niets staat Kristoffer Peterson in de belangstelling van de Griekse topclub AEK Athene. 2018 is het jaar geweest waarin de 24-jarige Zweed eindelijk écht heeft laten zien wat hij in huis heeft. Met name in het tweede deel van het jaar heeft de buitenspeler veel indruk gemaakt. De clubtopscorer van Heracles is een plaag voor iedere verdediging en was in 2018 goed voor veertien doelpunten en vier assists in de Eredivisie.

Eredivisie-cijfers:
Duels: 33
Zeges: 13
Gelijke spelen: 7
Nederlagen: 13
Doelcijfers: 57 voor, 62 tegen (-5)
Grootste zege: Heracles Almelo 4-0 De Graafschap
Grootste nederlaag: Willem II 5-0 Heracles Almelo, NAC Breda 6-1 Heracles Almelo
Topscorer: Kristoffer Peterson (14)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 18 februari 2019

  2. zondag 17 februari 2019