Het jaar van… Excelsior: het kleine Rotterdamse rustpunt

28 december 2018, 13:06   Bijgewerkt: 28 december 2018, 16:58

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel VIII van onze cluboverzichten: Excelsior.

Met het kleinste stadion van de Eredivisie en concurrentie in de stad van Sparta Rotterdam en Feyenoord, is het verwonderlijk dat Excelsior zich al jarenlang keurig staande houdt in de Eredivisie. De Kralingers besloten in mei van dit jaar het seizoen op de elfde plaats: de beste prestatie op het hoogste niveau sinds halverwege de jaren tachtig. De nieuwe coach Adrie Poldervaart, die Mitchell van der Gaag opvolgde, moest de tweede helft van 2018 net zo'n succes worden.

Toch is het minder hosanna dan de eerste zes maanden. De marge met de rode streep is slechts één punt en ondanks dat het voetbal vrij verzorgd is, worden er minder punten gepakt dan voorheen. Zeker vanaf eind oktober is het matig wat de ploeg laat zien, met onder meer een 4-1 nederlaag tegen De Graafschap, 1-7 oorwassing tegen Ajax en een 6-0 verliesbeurt bij PSV tot gevolg.

Het hoogtepunt: winst in derby op Het Kasteel

Excelsior boekte in de Eredivisie dit jaar negen overwinningen en de mooiste werd al in januari geboekt. Op bezoek bij buurman en de latere degradant Sparta Rotterdam werd in een meeslepende wedstrijd met 2-3 gewonnen. Anouar Hadouir werd de matchwinner dankzij een goal een de slotfase, terwijl Ali Messaoud eerder al twee goals maakte.

De beste aankoop: Élias Már Ómarsson

{image[331340][left-half][]}De tegenvaller: Marcus Edwards

Als je door Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino vergeleken wordt met Lionel Messi, zijn de verwachtingen natuurlijk torenhoog. Marcus Edwards heeft ze nog niet kunnen inlossen. De van Spurs gehuurde Engelsman kwam weliswaar negen competitieduels in actie, maar wist daar nauwelijks te imponeren. Alleen in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Vitesse was Edwards duidelijk een meerwaarde voor het elftal van Poldervaart. Talent en voetballend vermogen heeft de twintiger zeker, maar hij moet nog veel stappen maken om zelfs in de Eredivisie wat neer te kunnen zetten. Van slechts één assist worden de statistiekenfetisjisten ook niet opgewonden.

De doorbraak van: Dogucan Haspolat

Hij zit al sinds het seizoen 2016/2017 bij de selectie, maar maakt sinds dit seizoen echt minuten in Kralingen. De achttienjarige middenvelder maakte onder leiding van Poldervaart al in negen duels zijn opwachting. De tiener moet nog veel leren, maar als hij zich zo blijft ontwikkelen, breekt hij in 2019 misschien wel definitief door als basisspeler. De laatste weken lijkt hij sowieso gestegen in de pikorde, want hij begon al driemaal in de basis.

Eredivisiecijfers:

Duels: 33

Zeges: 9

Gelijke spelen: 8

Nederlagen: 16

Doelcijfers: 46 voor, 75 tegen (-31)

Grootste zege: NAC Breda – Excelsior 0-2 (25 augustus), Excelsior – Vitesse 2-0 (20 oktober)

Grootste nederlaag: PSV – Excelsior 6-0 (7 december), Excelsior – Ajax 1-7 (11 november)

Topscorer: Ali Messaoud (8)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen