PSV
3 – 0
Apollon Limassol
AZ
0 – 1
Antwerp FC

Het jaar van... FC Groningen: club brokkelt verder af

Het jaar van... FC Groningen: club brokkelt verder af

28 december 2018 – Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel VII van onze cluboverzichten: FC Groningen.Hans Nijland hoopte FC Groningen ooit achter te laten als uitdager van de top-drie. Maar de scheidend directeur, die na het huidige seizoen afzwaait, kan niet anders dan constateren dat 'zijn' FC Groningen verder naar beneden is gekukeld. 2018 was voor Groningen het jaar waar in het verval doorzette. Meermaals werd er gerept over het play-offs voor Europees voetbal en het linkerrijtje. De realiteit is dat Groningen blij mag zijn met een rol als grijze middenmoter.

Groningen startte 2018 met het nieuws dat Ernest Faber zou vertrekken. Veelzeggend was dat Faber aangaf dat hij een topsportmentaliteit miste bij de Trots van het Noorden. Ook zijn relatie met de in 2019 vertrekkende Ron Jans (technisch manager) raakte bekoeld. Faber eindigde met Groningen op de twaalfde plaats. Pas op 11 maart won Groningen voor het eerst in 218 en pas in speelronde 31 was de club ook rekenkundig veilig. Met de laatste resultaten was er richting volgend seizoen toch nog ruimte voor enige positiviteit binnen de muren van de Euroborg, die ze sinds dit jaar officieel Hitachi Capital Mobility Stadion noemen.

Clubman Danny Buijs werd aangesteld als opvolger van Faber. Onervaren en wel kwam hij over van Kozakken Boys. Groningen durfde het aan de publiekslieveling van weleer voor de leeuwen te gooien. Dat heeft Buijs geweten. Een aantal weken droeg hij met zijn club de rode lantaarn van de Eredivisie. Waar iedereen van een crisis sprak, bleef de clubleiding achter hun trainer staan. Er zijn trainers voor minder op straat gezet. Buijs is af van de laatste plaats, maar blijf met Groningen in de kelder bivakkeren. Hij doet er verstandig aan ambities voor het linkerrijtje voorlopig even te parkeren.

Alleen Mimoun Mahi en Ritsu Doan kunnen makkelijk op dat niveau mee, het overige materiaal in de te smalle selectie heeft Groningen in 2018 weinig verder gebracht. In plaats van daarvan waren er de relletjes met Lars Veldwijk, Tom van Weert, Jesper Drost en Sergio Padt. Veldwijk kreeg het aan de stok met Faber en werd uit de selectie gekieperd en Padt zat een nacht in de cel vanwege misdragingen in de cel. Of de conducteur wel wist wie Padt was? Inderdaad, de doelman van de teleurstellende nummer vijftien van de Eredivisie.

Hét hoogtepunt: de derbywinst
Hoogtepunten waren dit seizoen heel erg schaars bij FC Groningen. We komen uit bij de derbywinst in november tegen sc Heerenveen (2-0). De zege op de Friese rivaal voelt in Groningen als een soort van ommekeer. Eindelijk was daar de eerste thuiszege van Danny Buijs als trainer van FC Groningen, eindelijk verliet de club de laatste plaats, eindelijk kon de Groene Kathedraal weer eens juichen voor hun FC.

De beste aankoop: Ritsu Doan

Ritsu Doan speelt al anderhalf jaar voor FC Groningen, maar is sinds afgelopen zomer eigendom van de noordelingen. De Japanner maakte in zijn huurperiode al indruk en deed er het voorbije half jaar nog een schepje bovenop. De grote vraag nu is of Doan in 2019 nog in actie komt voor Groningen. In januari speelt de smaakmaker met Japan om de Azië Cup en zou hij in tussentijd zomaar een transfer kunnen maken. En anders gebeurt dat komende zomer wel.

De tegenvaller: Mateo Cassierra
Groningen nam de topscorer van Jong Ajax op huurbasis over van de Amsterdammers. Zo makkelijk als de spits scoorde in de Eerste Divisie, zo stroef vergaat het de Colombiaan in het noorden. Kwakkelend met blessures probeert Cassierra de verwachtingen in te lossen. De oogst: één schamel doelpuntje in 554 Eredivisie-minuten. Voor Groningen voldoende om hem het huurcontract te verscheuren en hem terug te sturen naar Ajax

De doorbraak van: Ludovit Reis
Heeft de potentie om Groningen beter te maken. Met zijn achttien jaar en nog maar 29 Eredivisie-wedstrijden in de benen, mogen we nog niet verwachten dat Ludovit Reis de ploeg van Danny Buijs bij de hand neemt. De middenvelder gaat al wel voorop in de strijd en heeft daarmee het publiek voor zich gewonnen. Reis is moeilijk van de bal te krijgen en niet meer uit de basis weg te denken.

Eredivisie-cijfers:
Duels: 33
Zeges: 7
Gelijke spelen: 12
Nederlagen: 14
Doelcijfers: 38 voor, 48 tegen
Grootste zege: FC Groningen - Excelsior 4-0 (29 april)
Grootste nederlaag: Vitesse - FC Groningen 5-1 (12 augustus)
Topscorer: Ritsu Doan (10)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 22 augustus 2019

  2. woensdag 21 augustus 2019