Het jaar van... VVV-Venlo: klein budget, grote prestaties

Het jaar van... VVV-Venlo: klein budget, grote prestaties

27 december 2018 – Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel IV van onze cluboverzichten: VVV-Venlo.Het was misschien een van de meest onderbelichte nieuwsfeitjes van de eerste seizoenshelft: VVV-Venlo kende de beste seizoenstart sinds enkele decennia. De Limburgers voetballen het tweede seizoen na hun promotie van twee seizoenen geleden louter in het linkerrijtje van de Eredivisie en ondanks het beperkte budget lijkt een voetbaljaar zonder degradatiezorgen opnieuw in de maak.

En dat terwijl de verwachtingen bij de achterban in augustus niet al te hoog waren. De laatste maanden van het seizoen 2017/2018 werden gekenmeerd door weinig overwinningen, matig spel en een ietwat morrende achterban. VVV eindigde na een formidabele eerste maanden op een vijftiende plaats, maar onder meer de nederlaag in eigen huis tegen provinciegenoten Roda JC (1-4) zorgde toch voor een wrange nasmaak van een uitstekend seizoen.

Rust is echter het toverwoord in Venlo, want met het behoud van Maurice Steijn - hij was héél dicht bij een overgang naar Feyenoord - als trainer bleef de eindverantwoordelijke van de resultaten hetzelfde. Steijn en VVV, het lijkt een van de betere matches van de laatste jaren in Nederland. En met resultaat, want ook de eerste maanden van het seizoen verliepen uitstekend. VVV verloor de eerste zes wedstrijden slechts eenmaal (Ajax-thuis, 0-1) en sloeg daarom al snel een gat met de concurrentie in de onderste regionen.

Door de sterke start kan VVV zich, net als aan het eind van vorig seizoen, een serie zonder overwinningen permitteren zonder ook maar een beetje in de problemen te komen. En dat is met een halfvol stadion, laag spelersbudget en kleine spelersgroep, die deze zomer onder meer Clint Leemans, Lennart Thy en Vito van Crooy, zag gaan een prestatie van formaat. In Venlo zijn ze dan ook dolblij dat de langstzittende trainer van de huidige Eredivisie, nog voor John van den Brom en Giovanni van Bronckhorst, niet vertrok naar De Kuip, maar nog altijd in De Koel werkzaam is. 

Hét hoogtepunt: De overwinning op Feyenoord in De Koel
Het is de 89ste minuut als Clint Leemans de bal op de kunstgrasstip van De Koel legt. De middenvelder ziet dat teamgenoot Romeo Castelen door Renato Tapia wordt neergehaald en krijgt een ultieme kans om VVV een niet eens onverdiende overwinning te bezorgen. En zo geschiedde, want Leemans stuurt Brad Jones de verkeerde kant op en laat het karakteristieke stadionnetje ontploffen op een zonnige februarizondag. Die driepunter zorgt ervoor dat VVV naar het linkerrijtje steeg en eigenlijk al zeker wist dat het niet zou gaan degraderen

De beste aankoop: Lars Unnerstall
Het is natuurlijk wat frappant om een vertrokken en weer teruggehuurde doelman als beste aankoop te beschouwen, maar met een formidabele doelman als Unnerstall is de keuze snel gemaakt. Anderhalf jaar geleden kwam de imposante Duitser naar Limburg en vanaf dag een was duidelijk dat technisch directeur Stan Valckx een voltreffer had geschoten. Week in, week uit blonk de oud-goalie van Schalke 04 uit en stonden de clubs in de rij voor de doelman. Unnerstall vertrok deze zomer transfervrij naar landskampioen PSV, werd meteen weer verhuurd aan VVV-Venlo en ging ook in de eerste maanden van 18/19 door waar hij mee bezig was: punten pakken dankzij legio reddingen. Met een andere doelman had VVV ongetwijfeld een handvol punten minder gehad, maar mede dankzij de Duitser op doel overheerst er rust in De Koel.

De tegenvaller van het jaar: het publiek
Met een stadion waar krap 8000 man passen en waar het qua resultaten louter hosanna is, blijft de publieksparticipatie en tribunebezetting behoorlijk achter. Het lijkt erop dat, vaker dan in menig ander Eredivisie-stadion, de bezoekende supporters meer kabaal maken dan het thuispubliek en buiten de potjes tegen Feyenoord, Ajax en PSV is het stadion ook maar voor maximaal tweederde deel gevuld. Het is een klein smetje op een uitstekend seizoen in Venlo, want als middenmoter met een piepklein budget mag er op de tribunes wat meer waardering zijn voor de prestaties van Steijn en zijn mannen.

De doorbraak van: Evert Linthorst
Ondanks het feit dat er weinig centen zijn in Venlo, breken er maar mondjesmaat spelers door. Vito van Crooy was eigenlijk de eerste jeugdspeler in pakweg tien jaar die een stap kon maken naar een iets grotere club in de Eredivisie. Meer dan een decennia geleden waren het Marcel Meeuwis en Willem Janssen die doorbraken in de jeugdopleiding van VVV. Aan het eind van dit kalenderjaar was daar plots Evert Linthorst, een achttienjarige, nuchtere jongen. Gewoon uit het eigen Venlo. Hij begon in de basis op bezoek bij Feyenoord (4-1) en deed dat een paar dagen later ook tegen FC Groningen (2-2). De middenvelder liet een prima indruk achter en kan bewijzen dat er ook daadwerkelijk vaker talenten tot ontplooiing komen bij VVV.

Eredivisie-cijfers:
Duels: 33
Zeges: 8
Gelijke spelen: 11
Nederlagen: 14
Doelcijfers: 34 voor, 52 tegen
Grootste zege: VVV-Venlo - NAC Breda 3-0 (22 september)
Grootste nederlaag: PSV - VVV-Venlo 4-0 (6 oktober)
Topscorer: Peniel Mlapa (6)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 18 februari 2019

  2. zondag 17 februari 2019