Het jaar van... De Graafschap: veel hoogte- en dieptepunten

26 december 2018, 21:56

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel II van onze cluboverzichten: De Graafschap.

Dat de Eredivisie geen Eerste Divisie is, werd al snel pijnlijk duidelijk voor De Graafschap. Op de eerste speeldag werd er nog zinderend met 2-0 gewonnen van Feyenoord, maar al snel volgden de matige resultaten zich op. Dieptepunten waren de kansloze nederlagen tegen sc Heerenveen (0-5), FC Utrecht (5-0), PEC Zwolle (2-5, beker) en Ajax (8-0). De Jong wisselde van systeem en ging met vijf verdedigers spelen, maar toen ook dat geen resultaat opleverde schakelde de zoekende trainer weer terug.

Het hoogtepunt: de promotie

Het hoogtepunt van De Graafschap in 2018 was zonder twijfel de promotie. Dolgraag wilden De Superboeren terugkeren in de Eredivisie en met Henk de Jong aan het roer is het de club gelukt om terug te keren. Dat dankte de club aan een sterke tweede seizoenshelft in de Eerste Divisie en een uitstekende vorm in de nacompetitie, waar de kolkende Vijverberg uitgroeide tot een oneerbare vesting.

{image[331300][right-half][]}De beste aankoop: Leeroy Owusu

Bij Almere City FC kende Leeroy Owusu vorig seizoen een zeer goed jaar en dat leverde hem promotie naar de Eredivisie op. Bij De Graafschap twijfelde De Jong niet om hem in te zetten en als rechtsback houdt de oud-speler van Ajax zich goed staande. De voormalig jeugdinternational speelde tot dusver in alle Eredivisie-wedstrijden mee en is een van de weinige lichtpuntjes in de povere defensie van De Graafschap.

{image[330476][left-half][]}De tegenvaller: Stef Nijland

De grootste aanwinst van De Graafschap in de zomer was Stef Nijland. De frêle spelmaker kwam over van PEC Zwolle en moest de man worden die de gepromoveerde ploeg bij de hand ging nemen. Zijn basisplaats raakte hij in de loop van het seizoen al snel kwijt. Wil Nijland zijn toch wat teleurstellend verlopen carrière uit het slop trekken, dan zal hij in de tweede seizoenshelft moeten schitteren op de Vijverberg.

{image[328018][right-half][]}De doorbraak van: Fabian Serrarens

De 27-jarige Fabian Serrarens kende een geweldige start in de Eredivisie door in de eerste speelronde meteen een doelpunt te maken in de knappe 2-0 zege op Feyenoord. De oud-speler van Almere City en Telstar scoorde vorig seizoen twaalf keer in de Eerste Divisie en laat ook op het hoogste niveau zien dat hij doelpunten kan maken. Met zijn drie goals tot dusver beschikt de Amsterdammer over een redelijk tussenrapport.

Eredivisie-cijfers:

Duels: 17

Zeges: 3

Gelijke spelen: 3

Nederlagen: 11

Doelcijfers: 14 voor, 43 tegen (-29)

Grootste zege: De Graafschap Excelsior 4-1 (27  oktober)

Grootste nederlaag: Ajax - De Graafschap 8-0 (16 december)

Topscorers: Youssef El Jebli, Fabian Serrarens (3)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen