Het jaar van… FC Emmen: volledig uit de anonimiteit getreden

Het jaar van… FC Emmen: volledig uit de anonimiteit getreden

26 december 2018 – Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2018 zitten erop. PSV werd landskampioen, Feyenoord won de beker, Ajax overwinterde in de Champions League en PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel I van onze cluboverzichten: FC Emmen.Het is een uniek jaar voor FC Emmen. Voor het eerst in de clubgeschiedenis mag de club uit Drenthe zich Eredivisionist noemen. Wie had dat een jaar geleden gedacht? Emmen draaide - net als de seizoenen daarvoor - knap mee in de middenmoot van de Eerste Divisie, maar niets wees erop dat het team van trainer Dick Lukkien een paar maanden later de stap naar het hoogste Nederlandse profniveau zou maken.

Op 28 april eindigde het reguliere seizoen voor de Emmenaren. Zij namen de zevende plaats op de eindranglijst in en mochten zodoende de eerste ronde van de play-offs om promotie/degradatie overslaan. In de tweede ronde werd de club uit Drenthe gekoppeld aan NEC, de gedoodverfde favoriet voor de finaleronde van de nacompetitie. Emmen verraste echter vriend en vijand door voor eigen publiek met liefst 4-0 te winnen van NEC. Een paar dagen later werd in Nijmegen met 4-1 verloren, maar dat deerde Emmen niet.

In de derde, laatste ronde van de play-offs streed Emmen met Sparta Rotterdam voor deelname aan de Eredivisie. De heenwedstrijd in Drenthe eindigde in 0-0, waardoor het op Het Kasteel nog alle kanten op kon gaan. Sparta kwam in de beslissende wedstrijd op voorsprong, maar Emmen stuntte wederom door in Rotterdam met 1-3 te winnen. Hierdoor was promotie naar de Eredivisie een feit voor de kleine club uit Emmen.

Emmen werd voorafgaand aan het seizoen beschouwd als de belangrijkste degradatiekandidaat. Tegen alle verwachtingen in doet de club uit Drenthe het echter uitstekend op het hoogste niveau. Met zeventien punten uit evenzoveel wedstrijden mag de ploeg van Lukkien terugkijken op een geslaagd eerste half jaar in de Eredivisie. Om ook volgend seizoen op het hoogste niveau uit te komen, zal Emmen ook in de tweede seizoenshelft de punten moeten blijven sprokkelen. 

Het hoogtepunt: de promotie
Het hoogtepunt van het jaar is tevens het absolute hoogtepunt in de clubgeschiedenis van Emmen. Op 20 mei promoveerde de club ten koste van Sparta Rotterdam naar de Eredivisie. Drie dagen na de bloedeloze remise in Drenthe won Emmen met 1-3 op Het Kasteel. Michael Chacón, Anco Jansen en Alexander Bannink schreven een stukje geschiedenis: zij namen in Rotterdam de doelpunten voor hun rekening nadat Sparta op 1-0 was gekomen. Wat er in 2019 ook gebeurt, dit neemt niemand Emmen meer af.

De beste aankoop: Caner Cavlan
Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken: Caner Cavlan houdt zich in zijn eerste maanden in dienst van Emmen prima staande, maar zijn periode bij sc Heerenveen werd geen onverdeeld succes. De subtop van de Eredivisie is waarschijnlijk nét te hoog gegrepen voor de vleugelverdediger, maar voor een club als Emmen heeft de linkspoot absoluut een toegevoegde waarde. Cavlan is in Drenthe een onbetwiste basisspeler en zou - als hij deze lijn doortrekt - de komende zomer zomaar een stap(je) omhoog kunnen maken.

De tegenvaller: Luciano Slagveer
In Emmen hoopte Luciano Slagveer zijn carrière nieuw leven in te blazen, maar na een half seizoen moet geconcludeerd worden dat de loopbaan van de 25-jarige aanvaller verder in het slop is geraakt. De van Sporting Lokeren gehuurde Slagveer was in de eerste wedstrijden van de jaargang nog basisspeler, maar is inmiddels naar de reservebank verwezen. Slagveer, die toch de nodige Eredivisie-ervaring heeft, heeft vooralsnog geen meerwaarde voor de promovendus. En dat is voor Emmen, maar ook voor hemzelf, een flinke tegenvaller.

De doorbraak van: Kjell Scherpen
Hij moet nog veel stabieler worden, maar Kjell Scherpen heeft in zijn eerste half jaar in de Eredivisie laten zien dat hij veel potentie heeft. In de voorbereiding op het huidige seizoen koos Dick Lukkien ervoor om de pas achttienjarige doelman het vertrouwen te geven. Scherpen werd na twee goede optredens opgehemeld, maar viel na een goede beginfase van het seizoen van zijn voetstuk. Komend jaar moet de piepjonge keeper laten zien dat hij van zijn fouten heeft geleerd.

Eredivisie-cijfers:
Duels: 17
Zeges: 4
Gelijke spelen: 5
Nederlagen: 8
Doelcijfers: 19 voor, 36 tegen (-17)
Grootste zege: FC Emmen - NAC Breda 2-0 (10 november)
Grootste nederlaag: PSV - FC Emmen 6-0 (20 oktober)
Topscorer: Anco Jansen (4)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 augustus 2019

  2. donderdag 22 augustus 2019