Ajax neemt lastige horde in Utrecht en sluit 2018 goed af

23 december 2018, 14:17   Bijgewerkt: 23 december 2018, 16:33

Ajax heeft ook haar laatste duel van het kalenderjaar gewonnen. Het voor de Amsterdammers altijd zware duel in Utrecht leek na een tegenvallend eerste uur beslist door treffers van Kasper Dolberg en Dusan Tadic, maar de thuisploeg knokte zich via Nick Venema terug in het duel in een opportunistische slotfase. De veel sterkere gasten bleven overeind en via Frenkie de Jong werd het duel in de slotsecondes beslist.

De eerste helft was gezapig. Op de tribunes was er meer te beleven dan in het veld. Na tien minuten spelen kreeg Ajax de eerste kans; David Jensen pareerde een afstandsschot van Hakim Ziyech prima. Vijf minuten later kwamen de bezoekers wél op voorsprong. Uit een razendsnelle aanval, waarin drie Ajax-spelers ineens tegen twee Utrechters stonden, rondde Kasper Dolberg op aangeven van Daley Blind prima af: 0-1.

Nadat de wedstrijd ook in de beginfase van de tweede helft maar wat voortkabbelde, ontstond er na een uur spelen dan eindelijk wat reuring op het veld. Dat was te danken aan een prachtige actie van Tadic, die de bal vanuit de lucht knap breed legde op Dolberg. De Deen kon echter niet in actie komen, omdat hij door Willem Janssen onderuit werd getrokken. Het was een lichte overtreding, waardoor scheidsrechter Higler niet direct naar de stip wees. Op aanraden van de VAR bekeek hij het moment echter nogmaals en op basis daarvan werd er alsnog een penalty toegekend aan Ajax. Tadic, die tot dat moment nogal tegenvallend speelde, schoot onberispelijk raak en gezien het spelbeeld leek dat de wedstrijd ook direct in het slot te gooien.

Utrecht had daarin enkele keren de kans om het Onana moeilijk te maken, maar kwam niet verder dan enkele hoekschoppen. Bij één van die corners leidde het echter een levensgevaarlijke counter van Ajax in, waardoor Ziyech onbedreigd op Daniel Jensen af kon. De smaakmaker van de Amsterdammers twijfelde tegen zijn natuur in echter te lang en dus kwam de doelman als winnaar uit de bus van het één-tegen-één-gevecht.

Bij het verstrijken van de blessuretijd verdween vervolgens langzaam maar zeker de hoop op resultaat uit de Utrechtse harten, waardoor Ajax alsnog de zege over de streep kon trekken. Het maakte vlak voor tijd zelfs nog aan alle illusies een eind, door toedoen van De Jong. Na een prima actie en dito voorzet van Ziyech maakte de middenvelder in de verre hoek de beslissende goal. De treffer werd gecheckt en goedgekeurd door de VAR en Higler, waardoor Ajax met drie punten de Domstad verlaat en het kerstreces met een goed gevoel ingaat.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Utrecht: David Jensen 6.5;  Sean Klaiber 7, Willem Janssen 6, Timo Letschert 5.5, Nicolas Gavory 5.5 (73. Jean-Christophe Bahebeck -); Joris van Overeem 6, Urby Emanuelson 6, Simon Gustafson 6 (73. Sander van de Streek -); Oussama Tannane 6.5, Nick Venema 6.5, Gyrano Kerk 5 (46. Mark van de Maarel 5.5)

Ajax: Andre Onana 6.5; Noussair Mazraoui 6, Matthijs de Ligt 6.5, Daley Blind 6, Maximilian Wöber 6 (61. Daley Sinkgraven 6); Frenkie de Jong 6.5, Lasse Schöne 6; Dusan Tadic 5.5, Donny van de Beek 6, Hakim Ziyech 6; Kasper Dolberg 7

Man of the Match: Kasper Dolberg

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling