NAC zet 'rood' Heerenveen na rust opzij in knotsgekke avond

22 december 2018, 21:48

Het laatste avondje NAC van 2018 is er zaterdagavond in Breda eentje geworden die supporters van zowel NAC als sc Heerenveen niet snel zullen vergeten. Zes doelpunten, drie rode kaarten, ingrijpen van de VAR: het was een wedstrijd met alles erop en eraan. NAC stapte uiteindelijk als winnaar van het veld, met twee man meer boog het de 1-2 achterstand na rust simpel om in een comfortabele 4-2 overwinning.

De wedstrijd was daarmee helemaal in lijn met de eerste seizoenshelft van Heerenveen. De Friezen waren wisselvallig, wonnen vijf uitwedstrijden en zegevierden slechts één keer in het Abe Lenstra Stadion. Daarnaast werden inclusief zaterdagavond 36 doelpunten gemaakt en 39 geïncasseerd. Bij NAC was de situatie anders, als nummer zeventien had het de punten hard nodig. De Parel van het Zuiden wilde de hondstrouwe supporters met een goed gevoel de kerst insturen, dus ging het gesteund door een vol stadion vol voor de zege.

Jochem Kamphuis

Jochem Kamphuis

Zo was NAC nog maar net van de teleurstelling van de 1-1 bekomen toen het plots mocht juichen omdat een van de Friezen het veld moest verlaten. Ondanks dat NAC een mannetje meer op het veld had, bleef Heerenveen simpel overeind. De ploeg van Jan Olde Riekerink, die na een half uur geel kreeg van Kamphuis wegens meermaals buiten zijn vak komen, kwam even voor die gele kaart op 1-2. Vleugelaanvaller Mitchell van Bergen ontving de bal van Lucas Woudenberg en schoot vanaf randje zestien geweldig raak.

Met die stand zochten NAC en Heerenveen de kleedkamers op, maar voordat het zover was deelde Kamphuis nóg een rode en één gele kaart uit. Op slag van rust mondde een totaal onnodige sliding van Yuki Kobayashi uit in rood voor de Japanner, dit keer had Kamphuis de beelden niet nodig. De scheidsrechter ging in de vijf minuten blessuretijd nog wel een keer naar kant: Giovanni Korte was geland op het been van Warner Hahn, mogelijk was er opzet in het spel. Kamphuis deed het uiteindelijk af met geel.

Na de goal van Te Vrede moest Heerenveen ook nog eens verder zonder de hoofdcoach, want Olde Riekerink kreeg voor teveel commentaar op de leiding zijn tweede gele kaart. NAC ging ondertussen gewoon verder met aanvallen en kreeg ongeveer tien minuten later waar het naar opzoek was: de 3-2. Een slim passje van Korte bereikte Mikhail Rosheuvel, die met een vlammend schot Hahn voor de derde keer passeerde.

Daarmee was het gedaan voor sc Heerenveen. Dat signaal gaf het ook af toen verdediger Doke Schmidt werd gebracht als vervanger van aanvaller Van Bergen om de schade te beperken. Effect had dit niet: een kwartier voor tijd liet Rosheuvel de zijn tweede noteren. Invaller Robert Mühren kopte een voorzet van Mounir El Allouchi terug de doelmond in, Rosheuvel maakte met zijn hoofd vervolgens een van de simpelste goals uit zijn loopbaan.

De teller bleef in de slotfase op vier steken, maar daar maalde niemand om bij NAC. Het team van Mitchell van der Gaag pakte drie hele belangrijke punten in de strijd onderin en komt gelijk in punten met FC Groningen en PEC Zwolle. Heerenveen sluit 2018 in mineur af en heeft zonder Kobayashi, Rienstra en mogelijk ook Olde Riekerink een loodzware start van 2019 met een uitwedstrijd tegen Ajax. De Friezen staan voor een flinke klus in het nieuwe jaar.

Opstellingen en beoordelingen*:

NAC Breda: Benjamin van Leer 6, Pele van Anholt 6, Daan Klomp 5.5 (35. Mounir El Allouchi 6.5), Menno Koch 7, Karol Mets 6, Gregory Leigh 7.5, Arno Verschueren 6.5, Giovanni Korte 7, Gianluca Nijholt 5 (46. Robert Mühren 6), Mikhail Rosheuvel 7, Mitchell te Vrede 8 (90. Sidney van Hooijdonk -).

sc Heerenveen: Warner Hahn 5, Sherel Floranus 5, Daniel Høegh 4.5, Kik Pierie 5, Lucas Woudenberg 5, Yuki Kobayashi 3, Ben Rienstra -, Michel Vlap 6 (82. Sam Lammers -), Mitchell van Bergen 6.5 (71. Doke Schmidt 5), Pelle van Amersfoort 4.5, Arber Zeneli 6.5 (46. Jordy Bruijn 5.5).

Man of the match: Mitchell te Vrede

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen