Fortuna sluit topjaar af met doelpuntloze remise tegen Groningen

22 december 2018, 20:26

FC Groningen heeft voor de tweede keer binnen twee weken doelpuntloos gelijkgespeeld in Limburg. Op bezoek bij Fortuna Sittard stond na afloop dezelfde stand op het bord als in het laatste uitduel, tegen VVV-Venlo: 0-0. Groningen speelde de hele tweede helft tegen tien Fortunezen, omdat Jorrit Smeets vlak voor rust de rode kaart kreeg na een overtreding op Samir Memisevic.

'It was a great year', zo viel er op een van de spandoeken gemaakt door de harde kern van Fortuna Sittard te lezen. Dat was het zonder meer voor de Sittardenaren. Tijdens de Feestdagen zullen veel supporters met een ontzettend goed gevoel terugkijken op 2018. De promotie werd gevolgd door de beste seizoensstart sinds 1990-'91, waarmee Fortuna na de eerste competitiehelft keurig in de middenmoot staat.

Voor FC Groningen was het jaar 2018 qua sportieve prestaties een grijs jaar. De club eindigde het vorige seizoen in het rechterrijtje en de prestaties van dit seizoen lopen ook nog niet over. Buiten het veld gebeurde er meer, met het aangekondigde vertrek van Hans Nijland en de trainerswissel. De eerste helft paste wat dat betreft wel in het seizoen van de Groningers. Er werden geen grote kansen gecreëerd. Enkel Mimoun Mahi en Tim Handwerker waren met een schot gevaarlijk.

De thuisploeg creëerde al niet veel meer. Fortuna Sittard was de eerste helft de licht bovenliggende partij, maar moest vlak voor de rust met tien man verder na een rode kaart voor Jorrit Smeets. Op advies van de VAR gaf arbiter Allard Lindhout de Fortuna-middenvelder de dubieuze rode kaart na een overtreding op Samir Memisevic. De allerlaatste aanval voor rust leverde de grootste kans op van de eerste helft. Wessel Dammers schoot in kansrijke positie over.

Direct na rust was diezelfde Mahi er dicht bij voor Groningen, maar stuitte hij op de goed uitkomende Fortuna-doelman Alexei Koselev. Aan de andere kant was Mark Diemers vlak na het begin van de tweede helft kansrijk, maar de aanvallende middenvelder schoot naast. De noorderlingen konden vervolgens maar mondjesmaat profiteren van de numerieke meerderheid. Groningen was dominanter en had meer balbezit, maar Koselev werd niet getest.

Sterker nog: het was wederom Dammers die het dichtst bij een treffer was. De verdediger mocht in de zestien aannemen en draaien, maar zijn schot spatte uiteindelijk uiteen op de lat. De rest van het duel was allesbehalve spectaculair, maar spannend was het des te meer. Aan beide zijden waren mogelijkheden te noteren en het spel golfde regelmatig op en neer, maar tot doelpunten leidde het niet meer.

Opstellingen en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 7; Michael Pinto 6,5, Kai Heerings 6,5, Wessel Dammers 6, Branislav Ninaj 7; Jose Rodríguez 6,5, Jorrit Smeets 5, Lars Hutten 5,5, Mark Diemers 6 (57. Ahmed El Messaoudi 6); Andrija Novakovich 6,5 (89. Lisandro Semedo -), Finn Stokkers 6 (90. Clint Essers -)

FC Groningen: Sergio Padt 6,5; Tim Handwerker 6,5 (80. Carlos Antuna -), Julian Chabot 6,5, Mike te Wierik 6,5, Deyovaisio Zeefuik 6; Django Warmerdam 5 (57. Ahmad Mendes Moreira 3,5), Ludovit Reis 5,5, Samir Memisevic 6, Ritsu Doan 5; Mimoun Mahi 5,5, Michael Breij 5,5 (57. Ajdin Hrustic 6)

Man of the match: Alexei Koselev

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling