Feyenoord herpakt zich en stoot ook Utrecht uit beker

20 december 2018, 22:45

Als laatste ploeg heeft Feyenoord zich donderdagavond geplaatst voor de kwartfinales van het bekertoernooi. In de eigen Kuip had Feyenoord totaal geen moeite met FC Utrecht, ook al doet de uitslag wellicht anders vermoeden: 1-0. Feyenoord kreeg nog genoeg kansen op meer, maar het was een klein wonder dat het 1-0 bleef. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst voegde zich desondanks verdiend bij de laatste acht, daarbij ontsnapte het in blessuretijd nog wel tweemaal.

In de Kuip was echter niks terug te zien van het vertrouwen dat Utrecht de afgelopen tijd heeft opgebouwd. Het ene na het andere misverstand ontstond, waardoor Feyenoord zonder groots te spelen de eerste helft naar zich toe trok. Het enige dat de Rotterdammers zichzelf konden verwijten, was dat ze maar een keer scoorden. Vlak voor het verstrijken van het eerste half uur was het Tonny Vilhena die doelman David Jensen in twee instanties dan eindelijk wist te passeren. Uit een voorzet van Sam Larsson kopte hij eerst tegen Jensen aan, de rebound was een eitje: 1-0.

Jensen had tot die 1-0 zijn zeer matig spelende teamgenoten nog op de been gehouden met puike reddingen. Bij een door de muur van richting veranderde vrije trap van Robin van Persie had Jensen een engeltje op de lat, maar daarna hield hij Larsson tot twee keer toe uitstekend van scoren af. Een vrije trap van de Zweed tikte hij over, de kopbal uit de daaropvolgende corner sloeg hij voor het doel weg.

Utrecht had dus zo goed als niks in de melk te brokkelen en mocht blij zijn dat het niet al op grotere achterstand was gezet. Dat het na een uur spelen ook nog 1-0 stond, was een klein wonder. Feyenoord hielp enorme kansen om zeep via Vilhena en Van Persie en had pech dat invaller Luis Sinisterra de paal raakte na een mooie aanval.

Wakker lag Feyenoord niet van de versterkte aanval van Utrecht. De Domstedelingen bleven onmachtig en konden Feyenoord lang niet aan het wankelen brengen. Toch ging het in de blessuretijd nog bijna mis voor Feyenoord. Jens Toornstra haalde een kopbal van Timo Letschert van de lijn en Nick Venema kopte even later net voorlangs. Zo had Feyenoord wat geluk, maar plaatste het zich wel dik verdiend voor de kwartfinales. Zaterdagavond hoort het wie daarin de tegenstander is.

Opstellingen en beoordelingen*:

Feyenoord: Kenneth Vermeer 7, Bart Nieuwkoop 6, Sven van Beek 6.5, Jan-Arie van der Heijden 6.5, Calvin Verdonk 7, Jordy Clasie 6 (66. Renato Tapia 5.5), Tonny Vilhena 7, Jens Toornstra 6.5, Steven Berghuis 4.5 (46. Luis Sinisterra 6.5), Robin van Persie 6.5 (82. Nicolai Jørgensen -), Sam Larsson 7.

FC Utrecht: David Jensen 7, Sean Klaiber 4.5, Timo Letschert 6.5, Willem Janssen 6, Nicolas Gavory 5.5, Joris van Overeem 6.5, Simon Gustafson 5, Urby Emanuelson 4.5 (71. Nick Venema 5), Sander van de Streek 4.5 (58. Jean-Christophe Bahebeck 6), Oussama Tannane 5.5, Gyrano Kerk 4.5 (78. Lucas Görtler -).

Man of the match: Tonny Vilhena

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.