Onherkenbaar Ajax rekent pas na penalty's af met Roda JC

Onherkenbaar Ajax rekent pas na penalty's af met Roda JC

19 december 2018 – Met veel moeite en het nodige geluk heeft een onherkenbaar Ajax woensdagavond de kwartfinales van het bekertoernooi bereikt. In Kerkrade werd pas na penalty's afgerekend met Roda JC, dat lang mocht hopen op een sensationele bekerstunt. In de eerste helft kregen beide teams twee strafschoppen, die allebei benut werden (1-1). Ajax viel vervolgens zwaar tegen en liet het daarom op een verlenging en strafschoppen aankomen. Daarin miste Roda gelijk twee keer en dat was fataal.

Op het kunstgrasveld van Roda JC hoopte Ajax zich te plaatsen voor de kwartfinales van de KNVB Beker, vorig jaar was dat niet gelukt. Toen strandde Ajax na penalty's in Enschede en dus wacht het sinds 2010 nog altijd op de bekerwinst. Roda daarentegen haalde vorig seizoen wel de kwartfinales, waarin het werd uitgeschakeld door Willem II. Verder komen ten koste van Ajax zou mooi zijn, bovendien is Roda de laatste weken weer opgekrabbeld in de Eerste Divisie en daarom kon het een mooie bekeravond worden.

Roda startte in een 5-4-1 formatie, het zakte ver in en hoopte na gestrande aanvallen van Ajax snel Mario Engels te bereiken. De Duitser moest in zijn eentje de boel opknappen voorin en slaagde daar bij tijd en wijlen in. Sterker nog, na 36 minuten spelen viel daar de gelijkmaker uit. Dusan Tadic had Ajax na een kwartier spelen uit een makkelijk gegeven strafschop op voorsprong gezet, Engels versierde er eentje namens Roda door na contact met Kostas Lamprou naar de grond te gaan.

Opnieuw wees scheidsrechter Serdar Gözübüyük naar de stip, namens Roda was het Mitchel Paulissen die aanlegde vanaf elf meter. Net als Tadic faalde hij niet, Lamprou ging de hoek in terwijl het schot van Paulissen door het midden ging. Zo stond Ajax, dat met acht nieuwe namen was gestart ten opzichte van afgelopen weekend (alleen Tadic, Daley Blind en Frenkie de Jong bleven staan), opeens weer op gelijke hoogte met Roda terwijl het de hele eerste helft had gedomineerd.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld, behalve dat Roda het een stuk makkelijker had. Ajax oogde ongeïnspireerd, speelde in een te laag baltempo en had niet de creativiteit om door de hechte defensie van Roda heen te breken. Coach Erik ten Hag voelde zich daarom na 68 minuten genoodzaakt om te wisselen: hij haalde Zakaria Labyad en Maximilian Wöber naar de kant en bracht Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt. Beiden namen binnen een mum van tijd het doel van Roda onder vuur, maar verder bleef Ajax even slordig als voor de wissels.

Het was dan ook geen verrassing dat er na negentig minuten nog altijd een 1-1 stand op het scorebord stond. Tijd dus voor een verlenging, waar vooral Ajax minder blij mee zal zijn gezien de  traditioneel lastige uitwedstrijd van komende zondag tegen FC Utrecht. In de verlenging kregen zowel Roda als Ajax een grote kans. Namens Roda was het invaller Mart Remans. Hij kapte Rasmus Kristensen uit en had de hoek voor het uitkiezen, zijn schot ging echter recht op Lamprou af. In de tweede helft van de verlenging kon Dolberg inkoppen, Novakovic bracht katachtig redding.

Penalty's gingen tenslotte uitsluitsel geven over wie er naar de kwartfinales zou gaan. Ten Hag bracht daarvoor André Onana, die een strafschop van Mitchel Paulissen keerde en de penalty van Engels over zag gaan. Voor Ajax miste alleen Matthijs de Ligt en plaatsten de Amsterdammers zich zo alsnog voor de kwartfinale van de beker. 

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: Kostas Lamprou 6 (118. André Onana -), Rasmus Kristensen 5, Perr Schuurs 6, Daley Blind 6.5, Maximilian Wöber 4.5 (68. Matthijs De Ligt 5.5), Frenkie de Jong 5, Carel Eiting 4, Zakaria Labyad 4 (68. Kasper Dolberg 5), Dusan Tadic 5.5, Klaas-Jan Huntelaar 4.5, David Neres 5.5 (91. Vaclav Cerny 5.5).

Roda JC: Radomir Novakovic 7.5, Henk Dijkhuizen 5.5 (112. Pepijn Schlösser -), Daryl Werker 6, Roshon van Eijma 6.5, Richard Jensen 5 (46. Niels Verburgh 5.5), Jannes Vansteenkiste 6, Mitchel Paulissen 5, Mohamed El Makrini 5 (98. Nicky Souren -), Ognjen Gnjatic 6, Mario Engels 7, Livio Milts 5 (98. Mart Remans -).

Man of the match: Radomir Novakovic

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd