Johnsen kopt AZ in absolute slotfase voorbij Excelsior

15 december 2018, 21:45   Bijgewerkt: 15 december 2018, 21:52

Op het nippertje heeft AZ zaterdagavond in Alkmaar een verdiende zege geboekt op Excelsior. De Rotterdammers waren in de eerste helft op voorsprong gekomen en hielden na de gelijkmaker lang stand, maar moesten in de laatste minuut van de blessuretijd toch de 2-1 verwerken. Invaller Björn Johnsen kopte achterwaarts een voorzet van Oussama Idrissi tegen de touwen en bezorgde AZ daarmee terecht drie punten. Excelsior bleef gedesillusioneerd achter.

Een ijskoud AFAS-stadion was zaterdagavond het decor van het duel tussen de nummers zes en twaalf van de Eredivisie. Waar AZ naar eigen idee te weinig goed voetbal laat zien en te wisselvallig presteert, heeft Excelsior hele andere zorgen. Na de 6-0 nederlaag van vorige week tegen PSV had het de meest gepasseerde verdediging van de Eredivisie. Een puntje bij AZ was zeer welkom, het liefst met zo min mogelijk doelpunten tegen.

Na 45 minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord en dat mocht toch wel enigszins verrassend worden genoemd. Met een beetje geluk had de verdediging stand gehouden, AZ had het grootste gedeelte van de eerste helft gedomineerd en de beste kansen gehad. Het kwam in de sterke eerste twintig minuten echter niet op voorsprong en opeens viel de goal aan de andere kant. Eerst was het nog Jeffrey Fortes die op Marco Bizot stuitte, maar op de pegel van Denis Mahmudov had de keeper geen antwoord. De van FC Dordrecht overgekomen aanvaller probeerde het vanaf een meter of 25 en schoot schitterend raak: 0-1.

Excelsior, dat vorig seizoen voor het eerst bij AZ had weten te winnen, mocht zo hopen op een nieuwe uitzege. Daar wilde AZ niet aan meewerken en vijf minuten voor rust viel het dan eindelijk de kant van AZ op. Thomas Ouwejan bracht de bal tot twee keer toe voor, zijn tweede voorzet werd bij de tweede paal binnengekopt door Guus Til. Zo gaf hij het publiek eindelijk eens wat te juichen, Idrissi, Calvin Stengs en Jonas Svensson hadden dat eerder nog nagelaten.

Omdat Excelsior in de tweede helft wat beter ging voetballen, had AZ het een stuk moeilijker dan voor rust. Het spelbeeld was hetzelfde, alleen hield Excelsior eenvoudiger stand. Hier en daar was AZ wel gevaarlijk met voorzetten en corners, maar echte kansen wist het niet te creëren. Excelsior stelde er weinig tegenover, ook al kreeg het na 66 minuten de beste mogelijkheid tot dan toe. Een voorzet van Lorenzo Burnet kon Emil Ómarsson wel aanraken, maar net niet richting doel krijgen.

Kansen waren er dus niet veel, spannend was het wel omdat beide teams nog voor de drie punten gingen. Met name AZ was het dat aandrong en in de slotfase het meeste aanspraak maakte op een doelpunt. Adam Maher, Til (2x) en invaller Johnsen waren er allen dichtbij, maar kwamen allemaal niet tot scoren.

Het was eigenlijk steeds keeper Alessandro Damen die een sta-in-de-weg was voor AZ. Hij pakte het schot van Maher en sloeg de kopbal van Johnsen uit de hoek. Daarnaast ving hij talloze corners die AZ had gehad, Excelsior zou hem dankbaar mogen zijn als het de 1-1 over de streep trok. Helaas voor hem en het dapper verdedigende Excelsior gebeurde dat niet: Uit een voorzet van Idrissi kopte Johnsen achterwaarts raak, precies buiten het bereik van Damen. Zo greep AZ alsnog de zege en stijgt het naar de vijfde plaats.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 5.5, Jonas Svensson 6.5, Ron Vlaar 6, Teun Koopmeiners 6, Thomas Ouwejan 6, Fredrik Midtsjø 6, Guus Til 6, Adam Maher 6, Oussama Idrissi 6.5, Mats Seuntjens 4.5, Calvin Stengs 6.5 (71. Björn Johnsen 7).

Excelsior: Alessandro Damen 7, Jeffrey Fortes 6, Jurgen Mattheij 6, Hervé Matthys 5.5, Lorenzo Burnet 5, Ryan Koolwijk 6.5, Ali Messaoud 6.5 (86. Anouar Hadouir -), Dogucan Haspolat 5, Denis Mahmudov 6.5, Elías Ómarsson 4.5 (71. Mounir El Hamdaoui 5), Luigi Bruins 5.

Man of the match: Björn Johnsen

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen