PSV herpakt zich en zet Excelsior kinderlijk eenvoudig opzij

7 december 2018, 22:42   Bijgewerkt: 7 december 2018, 22:52

PSV heeft zich vrijdagavond hersteld van de teleurstellend verlopen topper tegen Feyenoord. De Eindhovenaren hadden voor eigen publiek geen kind aan Excelsior, dat de Eredivisie-koploper zelfs een handje hielp. Met twee eigen doelpunten leidden de Kralingers de 6-0 zege van PSV in. Luuk de Jong (twee keer), Donyell Malen en Steven Bergwijn kwamen ook met hun naam op het scorebord te staan.

PSV speelt al bijna het hele seizoen in dezelfde samenstelling, maar voor de verandering had Mark van Bommel zijn basiself tegen Excelsior op twee plekken gewijzigd. Trent Sainsbury nam centraal achterin de plek over van Daniel Schwaab, die vanwege privéomstandigheden niet tot de wedstrijdselectie behoorde. Op het middenveld kreeg Érick Gutiérrez zijn eerste basisplaats in de Eredivisie. Dat ging ten koste van Gastón Pereiro.

Amper een minuut later leek PSV aan te mogen leggen voor de 2-0. Jeroen Manschot wees naar de stip na een overtreding van Robin van der Meer op Hirving Lozano. De VAR greep echter in en Manschot besloot om zijn beslissing om PSV een strafschop te geven terug te draaien. Dat deerde de thuisploeg echter niet, want niet veel later werd de marge alsnog verdubbeld. Een vrije trap van Lozano kwam terecht op het hoofd van Van der Meer, die de bal verlengde en per ongeluk zijn eigen doelman verschalkte.

Pas in de slotfase van de wedstrijd slaagde PSV écht aan het doelsaldo te werken. Met Gutiérrez als tempobepaler kreeg Excelsior geen vat over het aanvalstrio van PSV. Lozano, nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt, had het vizier niet op scherp staan. Zijn vervanger, Donyell Malen, was een stuk scherper. Een paar minuten nadat hij binnen de lijnen was gebracht, maakte hij de vierde PSV-goal. Vlak voor tijd was ook Steven Bergwijn, die een prima partij speelde, met een hard schot in de korte hoek trefzeker. De Jong bepaalde met zijn tweede van de avond de eindstand op 6-0.

Opstelling en beoordelingen*

PSV: Jeroen Zoet 6, Denzel Dumfries 7,5, Trent Sainsbury 7, Nick Viergever 7, Angeliño 7, Érick Gutiérrez 8,5, Pablo Rosario 7, Jorrit Hendrix 7,5 (77. Michael Sadilek -), Steven Bergwijn 7,5, Luuk de Jong 7,5, Hirving Lozano 6,5 (72. Donyell Malen -)

Excelsior: Sonny Stevens 5 (46. Alessandro Damen 6), Jeffry Fortes 5, Jurgen Mattheij 4, Hervé Matthys 4, Robin van der Meer 4,5, Ryan Koolwijk 5 (Dogucan Haspolat -), Luigi Bruins 5,5, Ali Messaoud 5, Denis Mahmudov 4,5, El Hamdaoui 4,5, Elías Már Ómarsson 3,5 (35. Lorenzo Burnet 5)

Man of the Match: Érick Gutiérrez

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling