Effectief Feyenoord zet VVV-Venlo kinderlijk eenvoudig opzij

6 december 2018, 21:58   Bijgewerkt: 7 december 2018, 09:18

Een effectief Feyenoord heeft donderdagavond in De Kuip het inhaalduel tegen VVV-Venlo op zeer eenvoudige wijze gewonnen: 4-1. De Limburgers kwamen niet bepaald goed voor de dag op de natte grasmat en stonden alleen op het scorebord, omdat Tino Susic prachtig de 3-1 verzorgde. Feyenoord zegevierde dik verdiend dankzij onder meer twee doelpunten van Sam Larsson en heeft zo de winst op PSV van afgelopen zondag een goed vervolg gegeven.

Het duel tussen Feyenoord en VVV stond nog op het programma omdat op zondag 4 november al na één minuut spelen de wedstrijd werd gestaakt en uiteindelijk werd afgelast. De lichtmasten waren uitgevallen en met het oog op de naderende duisternis kon er niet verder worden gespeeld als het defect niet snel zou worden hersteld. Bas Nijhuis gaf reparateurs 45 minuten de tijd, maar het probleem zat zo diep dat herstel niet mogelijk bleek en dus moest de scheidsrechter het duel afgelasten.

En zo mochten alle supporters op deze herfstachtige donderdagavond opnieuw afreizen naar Rotterdam Zuid. Echt warm zullen ze niet echt zijn geworden van het voetbal dat voor rust werd vertoond, Feyenoord had lang moeite om een gaatje in de hechte defensie van VVV-Venlo te vinden. De Venlonaren bleven constant met tien man achter de bal, alleen Peniel Mlapa was nog rond de middenlijn te vinden. Veel kon hij daar niet uitrichten, VVV was aan de bal erg matig.

Het hield zich vooral bezig met tegenhouden en dat lukte bijna een half uur. Feyenoord, dat alleen nog gevaarlijk was geweest via Steven Berghuis, kwam na 28 minuten op 1-0 via Tonny Vilhena. Wat onhandig verdedigen achterin bij VVV leidde de goal in van de middenvelder. Vilhena kwam links van de paal vrij en schoot uit moeilijke hoek de bal keihard tussen de benen van keeper Lars Unnerstall door.

Daarmee was de ban gebroken, maar het betekende niet dat VVV opeens verder van de goal ging spelen. Vorig seizoen had het laat in de wedstrijd nog 1-1 gemaakt en een punt meegenomen, daar zou het nu ook voor tekenen. Dat scenario kon echter snel de prullenbak in, want vijf minuten na 1-0 verdubbelde Robin van Persie de score. Een gevaarlijke vrije trap van Steven Berghuis werd tot corner verwerkt door Unnerstall, uit de daaropvolgende hoekschop schoot Van Persie onbedreigd raak: 2-0.

De goals van Feyenoord kwamen voort uit de enige echte kansen die de Rotterdammers creëerden, het was zeer effectief. Daarmee ging het in de tweede helft door, want daarin was de eerste kans ook gelijk een doelpunt. Larsson dribbelde vanaf links de zestien in en vond met een verdekt schot de korte hoek. Daarmee leek het duel beslist. Drie doelpunten maken tegen Feyenoord in Rotterdam, dat doen maar weinig clubs.

Tegentreffer VVV-Venlo

Toch slaagde VVV erin er weer enigszins een wedstrijd van te maken. Vier minuten na de treffer van Larsson deed het wat terug via Susic. Mlapa legde de bal voor hem klaar en op prachtige wijze krulde Susic de bal achter Justin Bijlow. De keeper had nog niks te doen gehad, ook VVV sprong dus effectief met de kansen om.

De 3-1 gaf VVV wat vertrouwen, het ging wat brutaler spelen. Gevaarlijk werd het echter niet en zo bleef Feyenoord makkelijk overeind. Een kwartier voor tijd gooide het team van Giovanni van Bronckhorst het duel dan echt op slot, het was Larsson die voor zijn tweede tekende. Vanaf een meter of twaalf trof hij via Unnerstall doel en velde hij het vonnis over VVV.

De punten waren daarmee definitief in de tas voor Feyenoord. De nummer drie van de Erevisie gaf bovendien een goed vervolg aan de zege op PSV van afgelopen zondag. De achtste thuisoverwinning van het seizoen betekent dat Feyenoord nu nog zeven punten achterstaat op de koploper, terwijl de achterstand op Ajax nog slechts vijf punten bedraagt. VVV slikte de tweede 4-1 nederlaag op rij en blijft zevende.

Opstellingen en beoordelingen:

Feyenoord: Justin Bijlow 5.5, Jeremiah St. Juste 6, Sven van Beek 7, Jan-Arie van der Heijden 6, Calvin Verdonk 6, Jordy Clasie 6.5, Tonny Vilhena 7.5 (76. Yassin Ayoub -), Jens Toornstra 6.5, Steven Berghuis 7 (82. Luis Sinisterra -), Robin van Persie 6.5 (69. Dylan Vente ), Sam Larsson 7.5.

VVV-Venlo: Lars Unnerstall 5, Nils Röseler 5, Jerold Promes 6 (78. Chris Kum -), Axel Borgmann 5.5, Evert Linthorst 6 (71. Simon Janssen -), Moreno Rutten 5, Damian van Bruggen 5, Tino Susic 6.5, Martin Samuelsen 5, Peniel Mlapa 5 (82. Sem Steijn -), Jay-Roy Grot 5.5.

Man of the match: Tonny Vilhena

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.