Alles wat je moet weten over de WK-loting van de Oranje-vrouwen

8 december 2018, 11:08   Bijgewerkt: 8 december 2018, 18:59

De Oranje-vrouwen gaan zaterdagavond om 18.00 de koker in voor het WK van komende zomer. Na de moeizame kwalificatiereeks reist de ploeg van Sarina Wiegman toch af naar Frankrijk om daar na de Europese titel ook de wereldtitel te pakken. Wat moet je weten voor Nederland hoort tegen wie het uitkomt?

Allereerst de pot-indelingen. Nederland zit in Pot 2, omdat alle landen die boven Oranje staan op de FIFA-ranking (waarop Nederland vrijdag nog van de tiende naar de zevende plek steeg) zich ook hebben geplaatst voor het eindtoernooi. Regerend titelhouder Amerika, dat in 2015 in Canada het WK won, zit logischerwijs ook in Pot 1.

De potindeling (tussen haakjes notering op FIFA-ranking)

Pot 1: Frankrijk (3), Verenigde Staten (1), Duitsland (2), Engeland (4), Canada (5), Australië (6).

Pot 2: Nederland (7), Japan (8), Zweden (9), Brazilië (10), Spanje (12), Noorwegen (13).

Pot 3: Zuid-Korea (14), China (15), Italië (17), Nieuw-Zeeland (19), Schotland (20), Thailand (29).

Pot 4: Argentinië (36), Chili (38), Nigeria (39), Kameroen (46),Zuid-Afrika (48), Jamaica (53).

Zoals gewoonlijk vindt de loting per pot plaats. Daarbij zit thuisland Frankrijk sowieso in Groep A, zodat zij het toernooi kunnen openen. Daarna worden alle landen over de groepen verdeeld, alvorens de volgende pot wordt verdeeld. De enige ristrictie is het feit dat twee landen uit dezelfde 'kwalificatiezone' komen, niet in één poule geplaatst kunnen worden. Europa is logischerwijs de enige uitzondering, gezien het grote aantal Europese landen, daarbij mogen er wel twee teams bij elkaar zitten. Drie (uit Pot 1, 2 én 3) is overigens niet mogelijk.

De groepsfase bestaat uit 36 wedstrijden, gespeeld door 24 verschillende teams. De nummers één en twee van de zes groepen plaatsen zich voor de knock-outfase en ook de vier beste nummers drie gaan verder naar de achtste finales. Dat was de weg die Oranje in Canada vier jaar geleden bewandelde, waarna het werd uitgeschakeld. Aan de knock-out fase beginnen dus zestien teams.

Scheidsrechters

In totaal zijn er 27 scheidsrechter en 48 assistenten uit 42 verschillende landen actief in Frankrijk komende zomer. De vrouwelijke Björn Kuipers is nog niet gevonden: uit Nederland komt er namelijk geen scheidsrechter voor het eindtoernooi.

Speelsteden

In totaal wordt er in negen verschillende stadions gespeeld, te weten:

Reims - Stade Auguste-Delaune (21.127 plaatsen)

Grenoble - Stade des Alpes (20.068 plaatsen)

Montpellier - Stade de la Mosson (32.900 plaatsen)

Valenciennes - Stade du Hainaut (24.926 plaatsen)

Le Havre - Stade Océane (25.178 plaatsen)

Parijs - Parc des Princes (47.929 plaatsen)

Rennes - Roazhon Park (29.778 plaatsen)

Nice - Stade de Nice (35.624 plaatsen)

Lyon - Stade de Lyon (59.186 plaatsen)

Speeldata

Er wordt gespeeld van 7 juni tot en met 7 juli. Het toernooi wordt geopend door Frankrijk tegen een ploeg uit hun groep, de finale vindt plaats op 7 juli in Lyon, waar ook de halve finales plaatsvinden.

Olympische Spelen-tickets

Nederland kan op het WK ook een ticket verdienen voor de Olympische Spelen van 2020. Om de Spelen te halen zal het team van Wiegman op het WK bij de drie beste van de acht Europese landen moeten eindigen.

Verdeling per continentent

Europa: 8 teams

Azië: 5 teams

Noord- en Midden-Amerika: 3 teams

Afrika: 3 teams

Zuid-Amerika: 3 teams

Oceanië: 1 team

Lotinggasten

Een loting betekent niet alleen veel vertegenwoordigers van de desbetreffende nationale teams, ook zullen er genoeg hooggeplaatste gasten zijn. De Franse bondscoach Didier Deschamps, Kaka, Mia Hamm, Michael Essien, Aya Miyama, Steffi Jones, de Franse paralympische skiester Marie Bochet, Cindy Crone, Alex Scott en Louis Saha gaan allemaal op voorhand al een rol spelen bij de loting.

Lees ookFoppe de Haan hoopt dat Oranje Frankrijk en China ontloopt

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen