Hoe de magische Kuip Feyenoord de overwinning op PSV bracht

Hoe de magische Kuip Feyenoord de overwinning op PSV bracht

3 december 2018 – "We hebben hier niet verloren op basis van voetbal." Was getekend Mark van Bommel na de 2-1 nederlaag tegen Feyenoord. Hoewel oefenmeester vrijdag nog naar uitkeek om in de kolkende Kuip te spelen ("Of je nou met bloemen ontvangen wordt, of dat er bij wijze van spreken eieren naar je bus worden gegooid: je moet onverstoorbaar zijn"), zal hij daar na zondagmiddag ongetwijfeld anders over denken. De coach maakte kennis met de wetten van de magische Kuip. De Kuip, een stadion met wiens steun elke willekeurige amateurploeg het een Eredivisionist moeilijk zou kunnen maken. Een stadion waar elke kleine mogelijkheid voor Feyenoord door de reactie van het publiek een grote kans wordt. Een stadion waar de ballenjongens vervelender zijn voor de opponent dan Louis van Gaal voor zijn interviewer, waar trainer Giovanni van Bronckhorst zoveel energie krijgt dat hij staat de springen langs de dug-out en waar Het Legioen zo enorm achter de ploeg staat dat ze wel hard móéten gaan werken. Jeremiah St. Juste eindigde met kramp, Jordy Clasie en Nicolai Jørgensen vielen zelfs uit.

Ballen 
Maar het langst werd er nagesproken over het incident waarbij iemand uit het publiek bij een grote kans voor de bezoekers een bal bewust in het veld gooide. "Misschien kwam ons dat wel goed uit", knikte Jens Toornstra. Even daarvoor hadden tot twee keer toe ballenjongens de bal al nét laten vallen op het moment dat een PSV'er de bal wilde aanpakken om in te gooien. Angelino ontstak in woede richting de ballenjongen: honderden Feyenoord-fans joelden de PSV'er vervolgens keihard uit. Alles om hún ballenjongen te beschermen.

Want alles wat in De Kuip gebeurt, vinden de Feyenoord-fans mooi. Snoeiharde Rotterdamse muziek vooraf, oorverdovende vuurwerkbommen waar mensen met een pacemaker serieus last van kunnen hebben of Tyrell Malacia die zich vier slagen in de rondte werkt. Hoewel de back zeker niet alles goed deed en al zijn vijfde (!) gele kaart van dit Eredivisie-seizoen pakte, hield hij PSV'er Hirving Lozano uit de wedstrijd. Bij meerdere 1-op-1-duels kwam hij als winnaar uit de strijd, wat werd gevolgd door een gejuich alsof Feyenoord de Europa League had gewonnen. "Het publiek was geweldig. Fakkels, vlaggen, zingen. Alles", lachte Malacia, die net als zijn ploeggenoten heel veel energie kreeg van De Kuip.

Kampioensstrijd
In een geweldig eerste half uur waarin PSV continu werd opgejaagd, door zowel spelers als fans, was Feyenoord heer en meester. Het voetbalde beter dan elke andere wedstrijd tot dusver dit seizoen en steeg boven zichzelf uit door de magie van De Kuip, het stadion waar voor het laatst in februari punten werden verloren door de Rotterdammers. Destijds ook tegen PSV, dat een grote slag sloeg in de titelstrijd. Ditmaal liep het juist een tik op, waardoor de Feyenoorders opeens weer aan het kampioenschap mogen denken.

"We doen niet meteen weer volop mee, daarvoor is het gat te groot. Maar het is prima om als underdog mee te strijden", glimlachte Toornstra voorzichtig. Ook Steven Berghuis erkende dat bij een nederlaag de Rotterdammers definitief waren uitgeschakeld om de titel. "Maar we moeten eerst donderdag maar eens winnen van VVV-Venlo, anders was deze zege voor niets", hield de vierde captain van de Rotterdammers een slag om de arm.

Vader en zoon-liefde
Als Feyenoord de rest van dit seizoen alleen maar thuisduels zou mogen spelen, dan zou de ploeg zéker meedoen om de titel. Want de energie, de power en de kracht die de Feyenoord-fans aan het elftal van Van Bronckhorst geven, is ongekend. Zo bloeddeloos verliezen als tegen De Graafschap of Ajax, is in De Kuip bijna onmogeijk. Ieder lid van Het Legioen houdt namelijk van Feyenoord, zoals een vader van zijn zoon.

En een vader gaat weleens verder voor zijn zoon dan goed is. Een bal op het veld gooien bij een kans, hoort nou eenmaal niet. Maar dat Van Bommel zich niet achter 'dat ene moment' wilde verschuilen, sierde de coach. Al doelde hij met 'niet verloren op basis van voetbal' ongetwijfeld ook op de hondstrouwe achterban van de Rotterdammers. Want wie van Feyenoord in De Kuip wil winnen, moet óók afrekenen met Het Legioen. En dat blijkt al maandenlang vrijwel onmogelijk.


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 26 mei 2019

  2. zaterdag 25 mei 2019

  3. vrijdag 24 mei 2019