Arsenal wervelt langs Spurs in zinderende burenruzie

2 december 2018, 16:58

In een werkelijk zinderende derby van Noord-Londen heeft Arsenal overtuigend aan het langste eind getrokken tegen Tottenham Hotspur. De thuisploeg domineerde vrijwel de hele wedstrijd, maar ging door twee ongelukkige momenten rusten met een 1-2 achterstand. In een sterke tweede helft scoorde het team van Unai Emery nog drie keer waardoor er met 4-2 gewonnen werd.

Tottenham zegevierde vorige week met 3-1 tegen Chelsea en was midweeks ook succesvol tegen Internazionale in de Champions League. Het vertrouwen was dus aanwezig bij Tottenham, maar de ploeg werd in de openingsfase van het veld geblazen tegen de rivaal. Arsenal begon ijzersterk en stapelde kans op kans en kwam in de tiende minuut op voorsprong. Jan Vertonghen gaf een penalty weg met een domme handsbal en die buitenkans werd benut door Pierre-Emerick Aubameyang.

In de minuten daarna kreeg Arsenal veel kansen om de marge te vergroten, maar keer op keer werd er gefaald in de afronding. Daarmee leek Arsenal zichzelf in de voet te schieten, omdat Tottenham tussen de 30ste en de 34ste minuut het duel omdraaide. Daar had het echt wel de hulp van arbiter Mike Dean voor nodig. Eric Dier kopte uit een vrije trap de 1-1 tegen de touwen via de handen van Bernd Leno. De Engelsman leek buitenspel te staan, maar dat ontging de arbitrage. De arbitrage zag eveneens niet dat Rob Holding vier minuten later bij een tackle de voeten van Heung-Min Son niet raakte. Toch werd er een penalty toegekend. Harry Kane schoot overtuigend raak en maakte al zijn achtste goal tegen Arsenal.

Daardoor ging Tottenham rusten met een verrassende 1-2 voorsprong. Emery bracht in de pauze Alexandre Lacazette en Aaron Ramsey in het veld en dat hielp het team om de wedstrijd om te draaien. In de 56ste minuut pegelde Aubameyang prachtig raak met een schuiver in de lange hoek. Hij maakte al zijn tiende van het Premier League-seizoen en is daarmee topscorer van de competitie. Aan de treffer ging goed werk van Ramsey vooraf.

Arsenal hield de overhand en sloeg in de 75ste minuut genadeloos toe. Invaller Lacazette gleed uit bij een schot, maar zag zijn inzet via de benen van Dier in de lange hoek binnen vallen: 3-2. Dat bleek de nekslag voor Tottenham, dat twee minuten later zelfs de 4-2 moest incasseren. Uitblinker Lucas Torreira schoot overtuigend raak en besliste de wedstrijd. Overigens moest Tottenham het duel met tien man uitspelen, omdat Vertonghen in de slotfase zijn tweede gele kaart kreeg. Het maakte de malaise van de bezoekers compleet.

Arsenal is nu negentien duels ongeslagen en komt in punten gelijk met Tottenham. Woensdag spelen The Gunners uit tegen Manchester United, terwijl Tottenham op die avond tegen Southampton speelt. Maar eerst zullen beide ploegen even op adem moeten komen van een zinderende derby.[photo,118636,left,]