FC Twente fors onderuit, Helmond Sport verrast Sparta

30 november 2018, 21:53

De Eerste Divisie heeft zijn reputatie vrijdagavond weer volledig waargemaakt. Verrassingen, veel doelpunten, blunders en prachtige goals: alles kwam samen. FC Twente ging ruim onderuit tegen Jong Ajax (2-5), hekkensluiter Helmond Sport boekte de eerste zege van het seizoen tegen nota bene Sparta (3-0) en NEC bezorgde Hans de Koning zijn eerste nederlaag als trainer van FC Volendam (5-1). Conclusie: Go Ahead Eagles en FC Den Bosch zijn de lachende derde, zij komen maandag nog in actie. 

FC Twente-Jong Ajax 2-5

FC Twente leed in eigen huis een even ruime als gevoelige nederlaag. Javier Espinosa zette de Enschedeërs na een flater van doelman Dominik Kotarski vroeg in het duel op voorsprong, maar daarna was het Jong Ajax dat de klok sloeg. Via Sven Botman, Serginho Dest en Jurgen Ekkelenkamp namen de Amsterdammers al voor rust een voorschot op de zege. Direct na rust kwam FC Twente terug in de wedstrijd dankzij een doelpunt van Peet Bijen, maar Václav Cerny en Ekkelenkamp maakten aan alle Enschedese illusies een einde. In de slotfase moest Twente met tien man verder na een harde charge van Cristian Gonzalez. Het betekende voor FC Twente de tweede thuisnederlaag op rij, waardoor de Enschedeërs niet op gelijke hoogte komen met koplopers Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Sparta.

Helmond Sport - Sparta 3-0

Een sensatie in Helmond Sport: de hekkensluiter pakte na vijftien wedstrijden spelen eindelijk zijn eerste seizoenszege. De ploeg van trainer Rob Alflen versloeg Sparta in Brabant: 3-0. Na ruim twintig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Na een overtreding op Arne Naudts was het aanvoerder Tibeau Swinnen die het buitenkansje verzilverde: 1-0. Vlak voor rust kreeg Sparta de grootste kans, maar uit een scrimmage viel de door de Rotterdammers zo gewenste gelijkmaker niet. Na rust kwam Helmond op 2-0 door Nick de Louw. Een klein kwartier voor tijd bekroonde Helmond-spits Naudts zijn prima optreden met de 3-0. Hij zorgde er daarmee voor dat Helmond definitief de eerste drie punten van het seizoen kon bijschrijven op een avond die alle Spartanen snel zullen willen vergeten.

NEC-FC Volendam 5-1

FC Volendam was onder het bewind van trainer Hans de Koning, sinds 1 oktober begonnen in Volendam, nog ongeslagen. Er werd vijf keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld, maar aan die reeks kwam vrijdagavond een einde. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want Boy Deul zette de gasten op voorsprong. Lang kon Volendam daar niet van genieten: Jonathan Okita maakte drie minuten later alweer de gelijkmaker. De Nijmegenaren kwamen furieus uit de kleedkamer, want binnen ruim tien minuten werd er drie keer gescoord: Brahim Darri maakte er twee (waaronder een schitterend afstandsschot) en aanvoerder Rens van Eijden deed ook een duit in het zakje. Zo was de zege na ruim een uur spelen definitief binnen voor de laatste weken geplaagde Nijmegenaren. Achahbar zorgde een kwartier voor tijd zelfs nog voor de vijfde.

TOP Oss-Roda JC 0-5

De topper van de avond vond plaats in Oss, waar het in de tweede periode nog ongeslagen TOP Oss in eigen huis Roda JC ontving. De Brabanders waren vooraf zowaar favoriet, maar daar was voor rust weinig van te zien. Roda maakte er, aan de hand van Mario Engels, voor rust drie in Oss. Engels opende de score na zeven minuten zelf, waarna hij ruim een kwartier later een assist gaf op Gyliano van Velzen. De afwerking van Van Velzen was schitterend: een krul in de lange hoek. Op slag van rust maakte Nicky Souren de 0-3. Na een uur spelen gingen Oss-doelman Nick Olij en verdediger Niels Fleuren pijnlijk in de fout, waardoor het 0-4 werd. Engels vergrootte vlak voor tijd het leed van TOP Oss, dat ondanks de 0-5 nederlaag wel vierde blijft.

Overige uitslagen:

Cambuur-FC Eindhoven 1-3

FC Dordrecht-RKC Waalwijk 2-0

MVV-Jong AZ 1-1

Telstar-Almere City 1-1

Programma:

Maandag, 20.00 uur: Jong FC Utrecht-FC Den Bosch

Maandag, 20.00 uur: Jong PSV-Go Ahead Eagles

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen