Groep C: Liverpool moet hopen, Napoli ruikt achtste finale

29 november 2018, 10:02

In poule C heeft Liverpool de tweede nederlaag op rij geleden. In Parijs kreeg de ploeg van Jürgen Klopp een gevoelige tik te verwerken tegen Paris Saint-Germain dat door een 2-1 overwinning via goals van Bernat en Neymar over de Engelsen heen klimt naar de tweede plaats. Napoli staat op de rand van de achtste finale door een simpele 3-1 thuisoverwinning op Rode Ster Belgrado.

Paris Saint-Germain – Liverpool 2-1

De Fransen vochten vanavond voor één van de laatste kansen op overwintering en dat was vanaf het begin goed te merken. Liverpool kwam er niet aan te pas. Paris Saint-Germain zette goed druk, was fel en voetbalde bovendien makkelijk. De eerste kansen kwamen ook van de thuisploeg. Liverpool-keeper Alisson moest optreden bij schoten van Ángel Di María en Kylian Mbappé. De verdiende voorsprong voor Paris Saint-Germain viel na iets minder dan een kwartier. De verdediging van Liverpool zag er daar niet goed uit, terwijl de ploeg dit seizoen zeer weinig goals tegen krijgt. Van Dijk en co kregen de bal niet weg en Juan Bernat kon ongehinderd in de linkerhoek raakschieten.

Paris Saint-Germain zakte daarna iets in en rekende op de snelheid voorin. Dit resulteerde zo'n acht minuten voor rust in de 2-0 voorsprong, nadat de drie aanvallers uit Parijs er razendsnel uitkwamen. Mbappé stelde Cavani in staat om te scoren, maar de Uruguayaan faalde. Neymar tikte in de rebound vervolgens wel de 2-0 achter zijn landgenoot. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Thomas Tuchel, maar vlak voor rust legde Di María Sadio Mané neer in de zestien en James Milner benutte in de dying seconds van de eerste helft de strafschop en zorgde daarmee voor de aansluitingstreffer. Na rust waren er weinig kansen. Marquinhos kopte uit een corner van Neymar hard op Alisson. Ondanks de krappe marge van Paris Saint-Germain wist Liverpool in de tweede helft nauwelijks iets te creëren, waardoor PSG een hele belangrijke thuiszege boekte. Liverpool, de finalist van vorig jaar, zakte door de nederlaag naar de derde plaats en moet serieus rekening gaan houden met uitschakeling.

Napoli – Rode Ster Belgrado 3-1

Koploper Napoli kende een makkelijke avond tegen hekkensluiter Rode Ster Belgrado, dat door een overwinning in de vorige speelronde op Liverpool ook nog een kans had op overwintering. Dries Mertens kreeg na een paar minuten al een grote kans op de 1-0, maar stuitte nog op de keeper. Het was de voorbode voor een storm aan kansen van de ploeg uit Napels. Na elf minuten opende Marek Hamšík de score door een corner binnen te tikken. Rode Ster kreeg via rechtsback Veljko Simic een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar daarna was het weer voornamelijk eenrichtingsverkeer. Via Kalidou Koulibaly had Napoli al de score kunnen verdubbelen, maar zijn kopbal werd nog onder de lat weggetikt. Niet veel later zorgde Dries Mertens alsnog voor de 2-0. Hij kreeg de bal met wat geluk bij zich en tikte vervolgens simpel binnen. José Callejón kreeg voor rust nog de kans op 3-0, maar zijn schot werd geblokt.

Een paar minuten na rust gooide Dries Mertens met zijn tweede treffer van de avond de wedstrijd wel in het slot. Zijn schot belandde schitterend in de linkerbovenhoek. Rode Ster deed nog wel wat terug, maar de treffer van Nabouhane was slechts voor de statistieken. De zege voor de Italianen, die de wedstrijd professioneel uitspeelden, kwam niet meer in gevaar. Napoli heeft nu negen punten, één meer dan nummer twee PSG en drie meer dan nummer drie Liverpool. De Italianen hebben in de volgende speelronde aan een punt op Anfield genoeg om zich definitief te plaatsen voor de volgende ronde en Liverpool daarmee uit te schakelen.