De tops en flops van de Champions League-avond van Ajax

De tops en flops van de Champions League-avond van Ajax

28 november 2018 – Door te winnen in Athene schreef Ajax dinsdagavond historie door zich voor het eerst in dertien jaar weer te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. De Ajacieden leverden weer een prestatie van formaat, maar dat deden zij onder omstandigheden die eigenlijk niet Champions League-waardig zijn. Verder toonde Matthijs de Ligt zich een échte captain en lieten Arjen Robben en Memphis Depay zich weer van hun beste kant zien.Tops

1. Ajax
Dat Ajax al na vijf groepswedstrijden verzekerd is van een ticket voor de achtste finales van de Champions League, is een ongelooflijke teamprestatie. Net als in de voorgaande duels lieten de Amsterdammers in Athene zien over een volwassen ploeg te beschikken. Het spel was - met name voor rust - niet altijd even goed, maar de formatie van Erik ten Hag bleef geduldig en kreeg in de tweede helft loon naar werken. Vijf duels, elf punten: ongeslagen met slechts twee tegengoals. Het is een groot compliment waard.

2. Matthijs de Ligt
Week in week uit laat Matthijs de Ligt zien klaar te zijn voor een stap hogerop. De negentienjarige verdediger ging in Athene voorop in de strijd en was één van de beste, zo niet de beste speler op het veld. Ook buiten het veld liet De Ligt zien dé Ajax-captain te zijn. Toen er voorafgaand aan de wedstrijd ongeregeldheden op de tribunes ontstonden, snelde de verdediger naar het uitvak en maande de aanwezige Ajax-supporters tot kalmte. Dat hij ná de wedstrijd de onrustmakers ook op hun gedrag aansprak, getuigt van leiderschap. 

3. Dusan Tadic
Door de afwezigheid van Hakim Ziyech werd in de Griekse hoofdstad nét iets meer verwacht van Dusan Tadic. Hoewel de Serviër niet altijd even gelukkig was in zijn acties, nam hij zijn ploeg wel bij de hand. Toen Ajax een strafschop kreeg, ging Tadic achter de bal staan. De aanvaller bleef ijzig kalm en schoot de belangrijke 0-1 tegen de touwen. Niet veel later verdubbelde hij de marge na goed voorbereidend werk van David Neres en Klaas-Jan Huntelaar. Op de momenten dat het moet, laat Tadic het op het hoogste niveau zien. Dát is de reden dat Marc Overmars hem voor vele miljoenen bij Southampton weghaalde. Die hebben zich inmiddels al meer dan uitbetaald.

4. Arjen Robben en Memphis Depay
Ze zijn dit seizoen niet altijd onomstreden bij hun trainers, maar Arjen Robben en Memphis Depay waren weer eens belangrijk voor hun club. Op karakteristieke wijze zorgde Robben ervoor dat Bayern München vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam tegen Benfica. Niet veel later maakte de buitenspeler op soortgelijke wijze ook zijn tweede van de avond. Mede door de goals van Robben won Bayern uiteindelijk met 5-1. Memphis scoorde niet tegen Manchester City, maar was wel tweemaal de aangever. In zijn laatste drie wedstrijden voor Lyon is Memphis nu bij liefst zeven doelpunten betrokken geweest. Voorlopig hoeven Robben en Memphis niet te vrezen voor een plek op de bank.

Flops

1. Kasper Dolberg
Nee, Kasper Dolberg speelde niet zijn gelukkigste wedstrijd in het Ajax-shirt. De Deense spits was ongelukkig in zijn acties, gleed op de verkeerde momenten weg en werd nooit gevaarlijk. Dolberg werd weliswaar nooit in stelling gebracht, maar dat was gezien zijn magere optreden misschien maar goed ook. Na een uur spelen had Erik ten Hag genoeg gezien: de tegenvallende Dolberg werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar, die met een assist wél belangrijk was voor zijn ploeg. Wil de 21-jarige Deen zijn basisplaats behouden, dan zal hij wel wat meer moeten brengen dan de laatste weken. Al moet het ijskonijn natuurlijk ook de tijd krijgen om zijn oude niveau te halen.

2. De entourage
In de Champions League verwacht je volle stadions, een geweldige ambiance en strakke grasmatten. De omstandigheden in het olympisch stadion in Athene waren echter absoluut niet CL-waardig. Niet eens de helft van de plekken in het stadion waren gevuld, een typische Griekse heksenketel bleef uit en de grasmeester had zeker niet zijn beste werk geleverd. Ondanks de abominabele omstandigheden slaagde Ajax erin om de avond onvergetelijk te maken.

3. De 'supporters'
Supportersgeweld ontsierde in Athene de wedstrijd tussen AEK en Ajax. In de binnenstad werd er daags voor de Champions League-ontmoeting al gereld, vlak voor de wedstrijd ging het in het stadion eveneens mis. Terwijl de spelers zich voorbereidden op het vijfde groepsduel, vielen Griekse hooligans het uitvak aan. Zij gooiden vuurwerk en projectielen richting de grote groep meegereisde Ajax-fans. De Griekse ME greep aanvankelijk nauwelijks in, tot grote woede van de supportersvereniging van de Amsterdammers. Een smet op de avond. Jammer.

4. AEK Athene
AEK Athene liet tegen Ajax zien waarom het de zwakste broeder in de groep is. Aan het begin van de wedstrijd deelden de Grieken nog enkele speldenprikjes uit, maar echt gevaarlijk werd de thuisploeg nooit. Het team van Marinos Ouzounidis maakte nog kans om te overwinteren in Europa, maar leek er nooit écht voor te gaan. Gezien de barre omstandigheden in Athene, het supportersgeweld en het zwakke spel is het misschien maar goed dat we AEK na de winterstop niet meer terug zien in Europa.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 19 juni 2019

  2. dinsdag 18 juni 2019

  3. maandag 17 juni 2019