Ajax overleeft 'Avondje NAC' en kan met goed gevoel naar Athene

24 november 2018, 20:20   Bijgewerkt: 24 november 2018, 23:11

Ajax heeft hekkensluiter NAC in Breda met 3-0 verslagen. De thuisploeg verdedigde in de eerste helft naar hartenlust, maar zag debutant Jethro Mashart vijf minuten voor de rust een eigen goal maken. In de tweede helft besliste Zakaria Labyad het duel met een prachtig doelpunt en scoorde Klaas-Jan Huntelaar in blessuretijd. Ajax reist daardoor met een goed gevoel af naar Athene, waar dinsdag het Champions League-duel tegen AEK op de rol staat.

NAC-trainer Mitchell van der Gaag had de afgelopen twee weken de tijd om zijn elftal voor te bereiden op het duel met Ajax en de tactiek erin te slijpen. De Bredanaars groeven zich vanaf het begin van het duel in en speelden met de linies dicht op elkaar. De thuisploeg speelde met vijf verdedigers, waardoor er basisplaatsen waren voor Daan Klomp en debutant Mashart.

Die tactiek pakte gedurende de eerste helft lange tijd meer dan prima uit voor de hekkensluiter. Ajax had gedurende de eerste helft het overwicht en ruim zeventig procent van het balbezit, maar de Amsterdammers creëerden geen enkele opening in de defensie van NAC en konden het doelman Benjamin van Leer, die tegen de club waarbij hij onder contract staat speelde, niet lastig maken.

Daar kwam vijf minuten voor rust verandering in. Het was nota bene debutant Mashart die een corner van Lasse Schöne ongelukkig over de eigen achterlijn liep: 0-1. De 18-jarige verdediger beweerde daarbij geduwd te worden door een van de Ajax-spelers, maar scheidsrechter Dennis Higler wilde daar begrijpelijk niets van weten. Zo is Mashart na vanavond de op een na jongste maker van een eigen doelpunt in de Eredivisie. In de blessuretijd van de eerste helft legde Ajax de beste aanval op de mat, maar uiteindelijk schoot Daley Blind over het doel van Van Leer.

Donny van de Beek bleef in de rust in de kleedkamers achter. De middenvelder liep voor rust een blessure op, waardoor het nog niet zeker is of hij kan aantreden in het duel met AEK Athene van aanstaande dinsdag. Invaller Labyad greep na ruim vijf minuten zijn kans. Uit een voorzet van Frenkie de Jong kopte David Neres de bal schuin terug op Labyad, die Ajax met een prachtige volley buiten het bereik van Van Leer in de verre hoek op 0-2 zette.

Twintig minuten voor tijd wilde NAC een penalty, nadat Mitchell te Vrede de beste kans van de Bredanaars om zeep hielp. De spits kopte een voorzet van Mikhail Rosheuvel van dichtbij naast, maar gaf aan dat er daarbij een overtreding op hem werd gemaakt. De VAR zag er echter niets in. Ajax speelde ondertussen een gewonnen duel en zorgde ervoor dat het verdedigend verder niet meer in de problemen kwam.

In het laatste kwartier waren achtereenvolgens invaller Klaas-Jan Huntelaar en Mitchell te Vrede met schoten nog kansrijk, maar beide keren redden de keepers met de benen. In de slotminuut was Huntelaar wél trefzeker en zorgde hij voor zijn elfde doelpunt in twaalf duels met NAC. Op dat moment was het echter allang duidelijk dat Ajax de punten probleemloos over de streep ging trekken. De gedachten konden zodoende al snel richting dinsdag, wanneer Ajax zich in Griekenland kan plaatsen voor de achtste finales van de Champions League.

Opstellingen en beoordelingen*

NAC Breda: Benjamin van Leer 6,5; Jethro Mashart 6, Erik Palmer-Brown 5,5, Menno Koch 6, Daan Klomp 6,5 (89. Sydney van Hooijdonk -), Fabian Sporkslede 6,5; Mounir El Allouchi 5 (61. Giovanni Korte 5,5), Gianluca Nijholt 6, Arno Verschueren 6,5; Mitchell te Vrede 5,5, Mikhail Rosheuvel 5,5

Ajax: André Onana 6,5; Noussair Mazraoui 6, Matthijs de Ligt 6,5, Daley Blind 6,5, Nico Tagliafico 6,5; Lasse Schöne 6, Frenkie de Jong 7, Donny van de Beek 6 (46. Zakaria Labyad 7); David Neres 6,5 (90. Maximilian Wöber -), Kasper Dolberg 6 (80. Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 6,5

Man of the match: Zakaria Labyad

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling