Feyenoord-directeur spreekt vertrouwen uit in nieuw stadion

20 november 2018, 15:37   Bijgewerkt: 20 november 2018, 15:46

Feyenoord-directeur Jan de Jong heeft zijn volste vertrouwen uitgesproken in de financiële onderbouwing voor een nieuw stadion. De keiharde eis van Feyenoord dat jaarlijks 25 miljoen euro naar de club gaat, blijft overeind. De realisatie van Feyenoord City moet 444 miljoen euro kosten. Hiervoor gaat Feyenoord ook werken met een bouwgarantie.

"Het risico dat het duurder wordt ligt bij de aannemer. Dat risico kan dus niet bij Feyenoord liggen. Dit stadion gaan niet struikelen op de businesscase en ook niet op de bouwkosten", citeert het Algemeen Dagblad De Jong over de bouwgarantie.

De directeur sprak voor een zaal met enkele honderden potentiële investeerders. "Het plan zit gewoon goed in elkaar. Wij geloven erin dat Feyenoord en het stadion een goed commercieel model kunnen neerzetten. We zijn bijna zover dat we kunnen zeggen: die horde hebben we genomen."

De Jong denkt dat Feyenoord met goede resultaten meer inkomsten haalt uit een nieuw stadion, in plaats van de huidige Kuip. "Er is geen plan B. Je kunt De Kuip renoveren, maar dan ga je niet naar 63.000 toeschouwers. Dan ben je kansloos voor het verkrijgen van Champions League-finales. En de vraag is vooral: zijn er partijen die de renovatie van De Kuip willen financieren? Tot nu toe is het antwoord altijd 'nee' geweest."

Struikelblokken

Er kleven nog wel enkele haken en ogen aan het nieuwe Feyenoord-stadion. Allereerst de zoektocht naar een paar honderd miljoen euro. Investeringsbank Goldman Sachs heeft een bancaire lening van ongeveer de helft van 444 miljoen euro toegezegd. Feyenoord zelf zoekt naar 250 miljoen en klopt daarvoor aan bij grote geldschieters. Gemeente Rotterdam reserveerde al 40 miljoen euro, maar is dat nog lang niet genoeg. Feyenoord hoopt de rest binnen te halen bij grote geldschieters.

De eis van 25 miljoen euro is een ander potentieel struikelblok. Feyenoord wil de garantie dat het jaarlijks 25 miljoen uitbetaald krijgt. Maar tot dusver stemde de gemeente daar niet mee in. "Als Feyenoord die niet gegarandeerd krijgt, en er geen groei in zit, dan doet we het niet. We willen dolgraag in een nieuw stadion spelen, maar niet ten koste van alles."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen