Dit staat er voor het al gedegradeerde Duitsland nog op het spel

19 november 2018, 14:16

Dat Nederland aan een gelijkspel tegen het al gedegradeerde Duitsland genoeg heeft om groepswinnaar te worden van de Nations League, is inmiddels wel bekend. Maar ook voor onze oosterburen staat er – naast de sportieve revanche die Joachim Löw al aankondigde – ook nog iets zeer belangrijks op het programma: namelijk het zijn van groepshoofd bij de EK-kwalificatiecyclus. Dus kan Oranje zéker de borst natmaken.

Want op dit moment is Duitsland niet alleen de nummer laatst in Groep 1, ook zijn ze op IJsland na de minst goed presterende ploeg in heel Divisie A. IJsland veroverde in vier duels geen enkel punt (en een doelsaldo van -12), dat doen de Duitsers met één punt tegen Frankrijk nog net iets beter. Maar verder staat de teller na drie duels op één punt, evenveel als Polen, dat eveneens nog een wedstrijd heeft. Het doelsaldo van Polen is op dit moment echter beter, waardoor Duitsland momenteel elfde staat op de virtuele ranglijst. Alleen de eerste tien ploegen worden groepshoofd bij de EK-kwalificatie. 

En dus zullen de Duitsers optimaal gemotiveerd zijn, want ze hebben het nog wél in eigen hand. Een overwinning op Nederland is op zéker genoeg voor de tiende plaats. Bij een gelijkspel is het afhankelijk van Portugal, dat al groepshoofd is en Polen dinsdagavond nog treft. Bij een verlies van Duitsland kan het nog wel, maar is er voor de Duitsers vooral een theoretische kans: dan moet Portugal met minimaal drie doelpunten méér winnen van Polen*, dan Oranje van Duitsland wint. Dus als Nederland 0-2 wint, moet Portugal met 5-0 winnen van Polen.  

Dit zijn de scenario's van de Duitsers om alsnog groepshoofd te worden bij de EK-kwalificatiereeks:

– winnen van Nederland (evenveel punten als het al uitgespeelde Kroatië en een beter doelsaldo)

– gelijkspel tegen Nederland, verlies Polen (één punt meer dan het al uitgespeelde Polen)

– verliezen van Nederland, verlies Polen met meer dan drie goals verschil dan het verlies van Duitsland* (dan wordt het doelsaldo van Duitsland beter dan dat van Polen)

Overigens: het Nederlands elftal kán nog de nummer één worden op onderstaande ranglijst. Als het zelf met minimaal zes goals verschil wint van Duitsland (of vijf goals en minimaal acht keer scoort) en Portugal wint níet van Polen, eindigt Oranje bovenaan de stand van de totale Nations League. 

Stand totale Nations League in de strijd om groepshoofd te worden (dikgedrukte landen zijn niet meer in te halen voor Duitsland, schuingedrukte landen zijn uitgespeeld):

1. Zwitserland – 9 punten (+9)

2. België  9 punten (+3)

3. Portugal – 7 punten (+2)

4. Engeland – 7 punten (+1)

5. Frankrijk – 7 punten (-0)

6. Spanje – 6 punten (+5)

7. Nederland – 6 punten (+4)

8. Italië – 5 punten (0)

9. Kroatië – 4 punten (-6)

10. Polen – 1 punt (-2)

------

11. Duitsland – 1 punt (-4)

12. IJsland – 0 punt (-12)

Lees ook: Nations League: hoe de winnaar tóch een EK-ticket kan mislopen

* = er is een theoretische situatie waarin Duitsland ook door kan als het verliest en Portugal slechts met twee goals meer wint dan Oranje. Bij een gelijk aantal punten en doelpunten, telt het aantal doelpunten voor. Stel Oranje wint met 3-5 van Duitsland, terwijl Portugal met 4-0 (slechts twee goals meer dan zege Oranje) zegeviert. Dan is Duitsland tiende op basis van het aantal gescoorde goals. (10. Duitsland, 1 punt, 4 goals voor, 10 tegen – 11. Polen, 1 punt, 3 goals voor, 9 tegen).

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen