Sparta speelt gelijk tegen NEC en verliest koppositie

21 november 2018, 15:44

Sparta Rotterdam heeft zondagmiddag averij opgelopen in de titelstrijd. De Rotterdammers speelden in een matige wedstrijd met 1-1 gelijk tegen NEC. In de Goffert was het lange tijd NEC dat op voorsprong stond door een treffer van Sven Braken, maar vijf minuten voor tijd zorgde Abdou Harroui voor de gelijkmaker. Het kostte Sparta wel de koppositie, die in handen is van Go Ahead Eagles.

Sparta miste door de interlandperiode en door blessureleed veel vaste krachten, waaronder Royston Drenthe. Dit gemis bleek groot, want in de eerste helft oogden de bezoekers slap en apathisch. Het vertoonde spel was onvoldoende en dit zou ook leiden tot een achterstand. NEC was feller in de duels en probeerde met Leroy Labylle en Jonathan Okita de zijkanten te benutten. Labylle was na zeven minuten belangrijk voor de thuisploeg, hij gaf aan de linkerkant van het veld een uitstekende bal richting de spits Braken. De spits twijfelde geen moment en haalde ineens uit. De bal verdween schitterend in de verre kruising. Keeper Roy Kortsmit stond aan de grond genageld en was kansloos op deze poging.

NEC was hierna ook duidelijk de betere ploeg en was via Tom Overtoom twee keer in korte tijd dichtbij de 2-0. De creatieve middenvelder pegelde eerst een vrije trap van een meter of dertig op de lat, waarna hij nog geen twintig seconden later de paal raakte. Pech voor NEC en pech voor Overtoom. Net voor de rust kreeg Sparta dan toch nog wat mogelijkheden. Lars Veldwijk was eigenlijk de gehele eerste helft onzichtbaar, maar had nog wel de gelijkmaker op de schoen. Na een pass van Gregor Breinburg kwam de spits vanaf de zijkant op de goal af, maar zijn schot werd goed gered door Oliver Zelenika.

In de tweede helft toonde Sparta meer initiatief en zocht het meer de aanval. Ilias Alhaft kreeg al snel een dot van een kans op de gelijkmaker. Een uitstekende steekpass van Thomas Verhaar zette Alhaft oog in oog met Zelenika, maar de aanvaller schoot deze ultieme mogelijkheid erg wild over het doel tot grote onvrede van zijn trainer Henk Fraser. Even later was er opnieuw een mogelijkheid voor Sparta, ditmaal gecreëerd door Veldwijk zelf. De spits maakte zich sterk rond de zestienmeter en draaide knap weg bij zijn directe tegenstander, hij speelde de bal echter iets te ver voor zich uit waardoor Zelenika nog net kon redden.

NEC beperkte zich in deze fase tot het verdedigen, onder leiding van uitblinker Tom Overtoom werden de gastheren af en toe in de counter gevaarlijk. Een schitterende opening van Overtoom belandde bij Okita, die trok naar binnen, maar zijn schot met zijn linkerbeen miste kracht. Het duel leek af te stevenen op een overwinning voor de Nijmegenaren, maar plots was daar dan toch nog Sparta.

Vijf minuten voor tijd nam middenvelder Abdou Harroui de bal aan op de zestienmeter, hij liet de bal één keer stuitten waarna hij heel knap raak volleerde. Hierna ontstond een hele interessante slotfase, Sparta ging naarstig op zoek naar een tweede treffer en ook NEC kreeg nog mogelijkheden om een tweede goal te maken. Invaller Edouard Duplan kreeg namens Sparta nog de grootste kans, de Fransman stond volledig vrij bij een voorzet en kopte de bal uitstekend richting doel, zijn poging werd ternauwernood gered door Zelenika.

Het bleef bij een gelijkspel, waar Sparta zich het meest tevreden mee toonde. De Rotterdammers staan op een puntje van koploper Go Ahead, NEC staat op een teleurstellende achtste plaats.