Nederlands elftal zegt het donkere verleden definitief vaarwel

17 november 2018, 10:29

Het Nederlands elftal zette gisteravond definitief een streep onder het verleden. Dat Frankrijk Oranje een jaar geleden te kijk zette in Parijs lijkt alweer een eeuwigheid geleden. De rollen waren vrijdag in Rotterdam omgekeerd. Nederland domineerde en won het Nations League-duel met 2-0. "Dit zegt heel wat, als je negentig minuten lang dit niveau vasthoudt, tegen niet zomaar een tegenstander", was de conclusie van Memphis Depay na afloop.

Gaandeweg kreeg Oranje onder Ronald Koeman voorzichtig kleur op de wangen. Er waren zeges op Portugal en Peru en remises tegen Italië en Slowakije. In september zette Nederland een nieuwe stap in de wederopstanding. Oranje verloor weliswaar van Frankrijk, maar het spel zorgde voor voorzichtige euforie in ons land, en dat was een tijdje geleden. "Die ervaring daar heeft enorm geholpen", gaf Ryan Babel vrijdag aan in de mixed zone.

Ongetwijfeld hielp de zege van vorige maand tegen Duitsland ook mee aan het vertrouwen. Nederland boekte in de Johan Cruijff ArenA een historische overwinning op Die Mannschaft. De kritiek was toen dat Oranje die wedstrijd wel delen behoorlijk onder druk kwam te staan en tijdens die momenten vooral niet mocht klagen. Daar was gisteren tegen Frankrijk ook een stuk minder sprake van.

Volgens Babel was de dominantie van Oranje het gevolg van geduld. "Een aantal jongens is goed in balbezit en kan de bal spelen van achteruit het middenveld. Dat helpt de aanvallers enorm. Als dat niet gebeurt, moeten zij zich vaak laten terug laten zakken. Nu konden we lekker hoog blijven staan, geduldig wachten om de tegenstander te lokken en kansen te creëren."

Nederland had het zich iets makkelijker kunnen maken door het duel eerder te beslissen. Denzel Dumfries, Frenkie de Jong en Memphis zelf hadden de 2-0 op hun schoen. "Er zijn genoeg momenten die beter kunnen, vooral met onze aanvallende kwaliteiten", vindt Memphis, die in blessuretijd vanaf de penaltystip alsnog voor de 2-0 tekende. "Al moet ik zeggen dat de keeper (Hugo Lloris, red.) ook aardig wat tegenhield."

De stunt tegen Frankrijk betekende voor Nederland ook handhaving in Divisie A van de Nations League. Sterker nog, er is nog een serieuze kans om de finaleronde van komende zomer te bereiken. Een gelijkspel komende maandag tegen het gedegradeerde Duitsland is voldoende voor de groepswinst. "We zijn van plan dat te doen", is Memphis vastberaden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen