Oranje is héél dicht bij plaatsing voor groepshoofd EK-kwalificatie

Oranje is héél dicht bij plaatsing voor groepshoofd EK-kwalificatie

16 november 2018 – Een van de belangrijke doelstellingen van Ronald Koeman bij de Nations League was om bij de beste tien landen te behoren. Die gaan namelijk als groepshoofd de koker van de EK-kwalificatie-loting in. Door de overwinning van België op IJsland is er één van de twee afvallers al bekend. De kans dat de ploeg van Ronald Koeman nog onder de grens van de tiende plaats komt te staan, is miniem. Dus kan de doelstelling Koeman bijna niet meer ontgaan.De overwinning van Kroatië op Spanje van donderdagavond was overigens wel minder goed nieuws, anders was Oranje nóg dichter bij plaatsing. Op dit moment staat Duitsland op de elfde plek en moet het vrezen voor pot B bij de loting. Nederland staat door de zege van Kroatië weliswaar een plekje lager dan donderdag (negende om achtste), maar heeft anders dan veel concurrenten nog wel twee wedstrijden te gaan. Alleen het reeds geplaatste Portugal, dat bovendien aan kop gaat in Groep 3, heeft net als Nederland nog twee wedstrijden te gaan. 

Anders dan bij de positiebepaling in de groepsfase van de Nations League, wordt er bij een gelijk aantal punten logischerwijs gekeken naar het doelsaldo. Een onderling resultaat, dat in de groepsfase de doorslag geeft, is er immers niet. 

Oranje plaatst zich als: (resultaat Frankrijk en dan Duitsland):
- het twee keer wint (dan is het bovendien groepswinnaar)
- wint en gelijkspeelt (dan is het groepswinnaar als het onderling resultaat met Frankrijk positief eindigt)
- twee keer gelijkspeelt
- wint en verliest (of andersom)
- verliest en gelijkspeelt (maar het doelsaldo beter is dan dat van Duitsland)

Het wordt alleen nog moeilijk als er dus verloren wordt van Duitsland en niet gewonnen wordt van Frankrijk. In die scenario's moet Polen overigens haar laatste groepswedstrijd sowieso winnen op bezoek bij Portugal. Bij elk ander resultaat op dinsdag 20 november in Guimarães plaatst Oranje zich als groepshoofd voor de EK-loting: één van de doelstellingen. Het 'nadeel' is dat dat duel de allerlaatste wedstrijd is van de Nations League Divisie A en er voor Portugal dus mogelijk niets meer op het spel staat.

Een zege op Frankrijk is overigens ook in alle gevallen genoeg voor Oranje. Alleen als Polen wint van Portugal, Nederland verliest van Duitsland en Nederland niet wint van Frankrijk, kan het nog misgaan. Engeland, Kroatië en Italië hebben zich officieel ook nog niet geplaatst bij de eerste tien, maar zullen zich met een nog sterkere uitgangspositie dan Oranje geen zorgen maken. Als zij geen punt meer pakken, Duitsland wint van Nederland en Nederland speelt gelijk tegen Frankrijk én Polen wint van Portugal, eindigden vijf ploegen (!) op vier punten. In dat scenario wordt het nog flink rekenen. Kroatië en Engeland staan tegenover elkaar, dus maximaal een van hen blijft zonder punt.

Saillant detail: IJsland is samen met Spanje het enige land in de Nations League Divisie A dat al is uitgespeeld, maar ook het enige land dat niet meer bij de eerste tien kan komen.

Stand:

1. België - 9 punten
2. Frankrijk – 7 punten
3. Zwiterland – 6 punten (+6)
4. Spanje – 6 punten (+5) (uitgespeeld)
5. Portugal – 6 punten (+2)

6. Italië – 4 punten (0)
7. Engeland – 4 punten (0)
8. Kroatië - 4 punten (-5)
9. Nederland – 3 punten 
10. Polen – 1 punt (-2)
------
11. Duitsland - 1 punt (-4)
12. IJsland – 0 punt (uitgespeeld)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 25 mei 2019

  2. vrijdag 24 mei 2019

  3. donderdag 23 mei 2019