Gudde vindt akkoord 'suboptimale oplossing' en roemt solidariteit

Gudde vindt akkoord 'suboptimale oplossing' en roemt solidariteit

15 november 2018 – Eric Gudde is gedeeltelijk tevreden met het akkoord van de clubs dat donderdag op tafel is gekomen. Hoewel de harde veranderingen, zoals de afschaffing van het kunstgras of het terugdringen van het aantal clubs op het hoogste niveau, er niet doorheen kwamen, kan de technisch directeur van de KNVB leven met de uitkomsten. Zo roemt hij bijvoorbeeld de solidariteit van de clubs onderling."Voor het eerst is er nu eindelijk geschoven met mediagelden, dat is heel lang onbespreekbaar geweest. Het is goed dat er met Europese gelden solidariteit wordt betracht. Dat heb ik in Europa nog nergens gezien", aldus een lovende Gudde tegenover Voetbal International. De voetbalbond heeft ook zeker een aandeel gehad in het akkoord, al was dat uiteindelijk niet zo zwaar als op voorhand werd verwacht en gehoopt. "Een aantal maatregelen dat nu wordt genomen, komt juist uit de koker van de KNVB."

Volgens de 'td' is het een 'suboptimale' oplossing. "Maar dat is beter dan niks doen", vindt hij. Op de veranderagenda stonden onder andere het afschaffen van kunstgras en veranderen van de competitie-opzet, maar beide gaat voorlopig niet gebeuren. Wel wordt er nog gekeken naar de promotie- degradatieregeling, maar komt er geen ander competitieformat en blijft de Eredivisie uit achttien clubs bestaan.

Wel zijn de clubs overeen gekomen dat elke Eredivisionist een eigen jeugdopleiding moet krijgen; Europees spelende clubs later in de KNVB Beker instromen en dat vijf procent van de UEFA-gelden wordt verdeeld onder de clubs met écht gras. Zo wordt het krijgen van echt gras wel gestimuleerd, maar zijn er geen harde verplichtingen afgesproken. Clubs die op gras spelen zullen per seizoen maximaal zo'n 350.000 euro beuren uit de nieuwe regeling.

Lees ook: Eredivisie-clubs krijgen weinig veranderingen door bij vergadering

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 27 mei 2019

  2. zondag 26 mei 2019

  3. zaterdag 25 mei 2019