Eredivisie-clubs krijgen weinig veranderingen door bij vergadering

Eredivisie-clubs krijgen weinig veranderingen door bij vergadering

15 november 2018 – De Eredivisie neemt voorlopig géén gezamenlijk afscheid van kunstgras. Op de vergadering van de veranderagenda van de Nederlandse competitie kwamen de clubs donderdag wel tot een akkoord op diverse punten, maar hele grote sportieve veranderingen blijven vooralsnog uit. Zo wordt er nog gekeken naar de promotie- degradatieregeling, maar komt er geen ander competitieformat en blijft de Eredivisie uit achttien clubs bestaan.Dat melden divserse media naar aanleiding van de vergadering over de veranderagenda, waaronder het ANP en Voetbal International. Wel zijn de clubs overeen gekomen dat elke Eredivisionist een eigen jeugdopleiding moet krijgen; Europees spelende clubs later in de KNVB Beker instromen en dat vijf procent van de UEFA-gelden wordt verdeeld onder de clubs met écht gras. Zo wordt het krijgen van echt gras wel gestimuleerd, maar zijn er geen harde verplichtingen afgesproken. Voorlopig hoeven clubs die niet verplicht over te stappen naar écht, danwel hypridegras. Clubs die op gras spelen zullen per seizoen maximaal zo'n 350.000 euro beuren uit de nieuwe regeling.

Verder wordt vijf procent van alle inkomsten van FOX Sports evenredig verdeeld onder de clubs. Veel hete hangijzers zijn wel besproken, maar veelal is er nog geen 'harde' beslissing genomen. Zo neemt het aantal clubs niet toe of af, wordt er niet aan de competitie-opzet (play-offs of niet?) getornd en is ook het afschaffen van kunstgras voorlopig dus nog niet aan de orde. 

Daarvoor is namelijk geen meerderheid behaald: wel is het het voornemen om twee clubs rechtstreeks te laten degraderen uit de Eredivisie. Wel is dat een voornemen en nog niet bepaald. Toch is deze uitkomst niet de veranderingen waarop de Nederlandse topclubs in Nederland hadden gehoopt. Ajax, Feyenoord en PSV hebben beoogd om het kunstgras te verbannen uit de Eredivisie, dat is vooralsnog niet gelukt. Naar verluidt stemden alleen FC Emmen en Heracles Almelo tegen het kunstgras. 

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 25 mei 2019

  2. vrijdag 24 mei 2019

  3. donderdag 23 mei 2019