Column: hopelijk laat Nijland zijn rustige beleid achter als erfenis

15 november 2018, 11:30

FC Groningen-directeur Hans Nijland kondigde deze week zijn afscheid aan in het hoge noorden. Na 23 jaar zet hij een punt achter zijn werkzaamheden. En uitgerekend in het seizoen waarin alles tegenzat, zou het terecht zijn als zijn beleid beloond wordt. Een beleid van rust, reinheid en regelmaat waar ze hopelijk na het vertrek van de bestuurder gewoon mee doorgaan. Het is te hopen dat dát zijn erfenis wordt. 

Wie een gruwelijke hekel heeft aan Danny Buijs, Ron Jans of Nijland en afgelopen zomer stiekem het donkerst mogelijke scenario had willen schrijven voor FC Groningen dit seizoen, had vermoedelijk zelfs niet zo'n zwart verhaal kunnen verzinnen als het seizoen voor de noorderlingen uitviel de eerste maanden. Moeizamer dan het de eerste tien duels ging, was bijna niet denkbaar. Van ontluisterende nederlagen, pijnlijk lege stadions, blessures, pechgevallen tot aan diverse relletjes. Alles kwam voorbij. Of het nou de situatie rondom Tom van Weert en Jesper Drost betrof, de onrust met Sergio Padt of de druk op de technische staf: leuk was het voor niemand in Groningen.

Hans Nijland

Hans Nijland

En dat vertrouwen maar uit blijven spreken, is voor het publiek in Groningen een soort sadomasochisme. Hoe slechter het gaat, hoe harder ze de trainer steunen. Het publiek zou het liefst bij de waan van de dag regeren. Nijland niet. Het zorgt bij velen een soort 'wacht-maar-tot-het-minder-gaat-gevoel'. Waar voor velen ontslag onvermijdelijk is, blijkt dat in Groningen niet het geval te zijn. Soms irriteert het ook: alsof ze het braafste jongetje van de klas willen zijn. Maar het is wel grote klasse. En ook in slechte tijden staat de directeur de supporters te woord en geeft interviews in de media. Weliswaar om te zeggen dat ze volledig achter de trainer staan, maar openheid wordt er gegeven. Geen onduidelijkheid, open en eerlijk richting de kritische supporters en journalisten.

Hans Nijland

Hans Nijland

De afgelopen maanden heeft Groningen met al deze rust flink aan de gunfactor gewerkt. Niemand die ze graag ziet degraderen. Sterker nog: de meeste mensen gunde de ploeg de laatste twee zeges in de Eredivisie ergens wel. En om Nijland het afscheid te geven dat hij verdient, mogen er nog vele zeges volgen dit seizoen. Maar ook als dat niet lukt, zal Nijland rustig blijven. Dat dát na zijn vertrek ook maar het beleid mag blijven in Groningen. Een gouden erfenis. 

Door: Nathan Sprey

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen