Column: hopelijk laat Nijland zijn rustige beleid achter als erfenis

Column: hopelijk laat Nijland zijn rustige beleid achter als erfenis

15 november 2018 – FC Groningen-directeur Hans Nijland kondigde deze week zijn afscheid aan in het hoge noorden. Na 23 jaar zet hij een punt achter zijn werkzaamheden. En uitgerekend in het seizoen waarin alles tegenzat, zou het terecht zijn als zijn beleid beloond wordt. Een beleid van rust, reinheid en regelmaat waar ze hopelijk na het vertrek van de bestuurder gewoon mee doorgaan. Het is te hopen dat dát zijn erfenis wordt. Wie een gruwelijke hekel heeft aan Danny Buijs, Ron Jans of Nijland en afgelopen zomer stiekem het donkerst mogelijke scenario had willen schrijven voor FC Groningen dit seizoen, had vermoedelijk zelfs niet zo'n zwart verhaal kunnen verzinnen als het seizoen voor de noorderlingen uitviel de eerste maanden. Moeizamer dan het de eerste tien duels ging, was bijna niet denkbaar. Van ontluisterende nederlagen, pijnlijk lege stadions, blessures, pechgevallen tot aan diverse relletjes. Alles kwam voorbij. Of het nou de situatie rondom Tom van Weert en Jesper Drost betrof, de onrust met Sergio Padt of de druk op de technische staf: leuk was het voor niemand in Groningen.

Extra pijnlijk is dat alle onrust uitgerekend kwam in het allereerst seizoen dat buurman FC Emmen op het allerhoogste niveau speelt. Al het hele seizoen staat de ploeg van Dick Lukkien hoger dan de grotere buurtgenoot. Ondanks alle onrust, bleef men stil in Groningen. 'Hoe groter de onrust, hoe rustiger we blijven', lijkt het motto bijna. Waar ze in Breda, Enschede, Tilburg of Den Haag talloze trainers versleten als het minder ging, is als coach tekenen in Groningen zoiets als afstuderen als basisschool leraar. Je baan is gegarandeerd. De enige trainer die deze na de eeuwwisseling werd ontslagen, was Pieter Huistra. Maar wel pas ná het Eredivisie-seizoen, toen ze hem een jaar de tijd hadden gegeven. Was het dan altijd goed in Groningen? Welnee. Maar beslissingen genomen op basis van gevoel en emotie worden amper genomen in het hoge noorden.

En dat vertrouwen maar uit blijven spreken, is voor het publiek in Groningen een soort sadomasochisme. Hoe slechter het gaat, hoe harder ze de trainer steunen. Het publiek zou het liefst bij de waan van de dag regeren. Nijland niet. Het zorgt bij velen een soort 'wacht-maar-tot-het-minder-gaat-gevoel'. Waar voor velen ontslag onvermijdelijk is, blijkt dat in Groningen niet het geval te zijn. Soms irriteert het ook: alsof ze het braafste jongetje van de klas willen zijn. Maar het is wel grote klasse. En ook in slechte tijden staat de directeur de supporters te woord en geeft interviews in de media. Weliswaar om te zeggen dat ze volledig achter de trainer staan, maar openheid wordt er gegeven. Geen onduidelijkheid, open en eerlijk richting de kritische supporters en journalisten.

Of het nou de kwestie rondom Padt betreft of de tegenvallende financiële cijfers: de bestuurder blijft rustig én realistisch. In goede en slechte tijden. Natuurlijk: de sportieve resultaten vallen tegen ten opzichte van de jaren van Europees voetbal, maar dat is ook inherent aan de financiële mogelijkheden. En aan het uitblijven van absolute toppers, die steeds moeilijker worden om te scouten. Al maakt iedereen fouten: de aanstelling van de onervaren Buijs kan een fout blijken. Maar de coach krijgt wél een eerlijke kans en de tijd om fouten te maken. FC Twente liet vorig seizoen hoe het niet moest: na het verslijten van drie trainers - ervaren en onervaren - uiteindelijk toch degraderen.

De afgelopen maanden heeft Groningen met al deze rust flink aan de gunfactor gewerkt. Niemand die ze graag ziet degraderen. Sterker nog: de meeste mensen gunde de ploeg de laatste twee zeges in de Eredivisie ergens wel. En om Nijland het afscheid te geven dat hij verdient, mogen er nog vele zeges volgen dit seizoen. Maar ook als dat niet lukt, zal Nijland rustig blijven. Dat dát na zijn vertrek ook maar het beleid mag blijven in Groningen. Een gouden erfenis. 

Door: Nathan Sprey

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 27 mei 2019

  2. zondag 26 mei 2019

  3. zaterdag 25 mei 2019