ErediVisie: Groningen op de rails, PEC is lek en te weinig prikkels

ErediVisie: Groningen op de rails, PEC is lek en te weinig prikkels

12 november 2018 – Eén thema houdt de Eredivisie bezig na de twaalfde speelronde: worden PSV en Ajax nog wel genoeg uitgedaagd? De koploper is na de 1-4 zege op De Graafschap nog steeds zonder puntenverlies, Ajax won tegen Excelsior (1-7) voor de zoveelste keer dit seizoen met ruime cijfers. Maar er gebeurde het afgelopen weekend veel meer. Zo kreeg Danny Buijs de Groninger trein op de rails, bleek het schip van PEC Zwolle nog steeds lek en pakte Mark van Bommel een opmerkelijk record. Zoals Ajax en PSV op cruise control het weekend doorkwamen, rollen we in onze wekelijkse rubriek ErediVisie door de afgelopen speelronde.Groningen op de rails
Voorafgaand aan de Derby van het Noorden lieten supporters van FC Groningen een trein door het stadion rijden. Een prachtige sfeeractie, al is niet bekend of Sergio Padt die mening deelt. Toeval of niet: Danny Buijs slaagde er tegen sc Heerenveen in om de Groninger trein op de rails te krijgen. Mede door een briljante ingeving van de begeerde Japanner Ritsu Doan werden de bezoekers met een 2-0 nederlaag op de trein richting Friesland gezet. Groningen is door de zege hekkensluiter-af en heeft de weg naar boven ingezet.

Lek PEC-schip
Waar Groningen op het juiste spoor zit, daar heeft men bij PEC Zwolle het lek nog niet gevonden. John van 't Schip is de kapitein die de Zwollenaren dit seizoen in veilige haven moet brengen, maar mogelijk gaat de 54-jarige trainer nog voor de winterstop kopje onder. PEC Zwolle verloor de afgelopen speelronde met 2-3 van Willem II en is afgezakt naar de vijftiende plaats. Collega-trainer Alfons Groenendijk haalde bij ADO Den Haag de bezem door de opstelling. Wil Van 't Schip voorkomen dat hij wordt gekielhaald, dan zal hij ook wat moeten verzinnen.

Ajax en PSV op cruise control
Matthijs de Ligt stelde na het gewonnen duel op Woudestein dat het niveauverschil tussen Ajax en PSV en de rest van de competitie (te) groot is. De Amsterdammers speelden in Rotterdam op cruise control en wonnen alsnog met 1-7. Ook PSV hoefde zich op De Vijverberg niet overmatig in te spannen om weer drie punten bij te schrijven. Hoewel het seizoen nog lang duurt, lijkt geen club dit seizoen in de buurt te komen van Ajax en PSV. Volgens De Ligt worden de Amsterdammers dit jaar te weinig geprikkeld. De captain heeft wellicht gelijk, maar is het verstandig om zoiets te zeggen als je club al jaren geen prijs meer heeft gepakt?

Van Bommel stoomt door
Twaalf wedstrijden, 36 punten. Mark van Bommel is na het afgelopen weekend de enige trainer die zijn eerste twaalf competitieduels heeft gewonnen. De oefenmeester van PSV streeft Morten Olsen voorbij, die 21 jaar geleden met elf zeges begonn aan zijn Ajax-periode. 'Onverstoorbaar' is dit seizoen het sleutelwoord in Eindhoven. Week in week uit wint PSV zijn wedstrijden in de Eredivisie en dat is mede te danken aan de invloed van Van Bommel. De trainer weet echter dat zijn ploeg niet mag verslappen, want Ajax loert op een foutje van de koploper.

Feyenoord tussen wal en schip
Ondanks dat Feyenoord de top twee nog steeds in het vizier heeft, lijkt Giovanni van Bronckhorst te berusten in het feit dat de titelstrijd dit seizoen tussen PSV en Ajax gaat. "We staan op dit moment derde met een grote achterstand. Dan is het kampioenschap ver weg", zei de trainer zondag na de 0-2 zege op Heracles Almelo. Concurreren met de top twee is volgens Van Bronckhorst niet realistisch, maar de Rotterdammers hebben te veel kwaliteit om 'slechts' de strijd aan te gaan met de subtoppers, die ook nog eens minder punten hebben. Waar speelt Feyenoord dit seizoen dan om?

Wat verder nog opviel...

Meester trots op leerling

Lozano krijgt instructies

De Jong topscorer

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 23 mei 2019

  2. woensdag 22 mei 2019