FC Groningen
1 – 0
Ajax
Willem II
0 – 0
PEC Zwolle

Oppermachtig Groningen zet Heerenveen opzij in derby

Oppermachtig Groningen zet Heerenveen opzij in derby

11 november 2018 – FC Groningen heeft zondagmiddag in de Derby van het Noorden de eerste thuisoverwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van Danny Buijs kende door goals van Django Warmerdam en Ritsu Doan een uitstekende middag en gaf Heerenveen geen schijn van kans: 2-0. Door de tweede overwinning op rij geeft de thuisploeg de laatste plaats over aan NAC Breda.Door fel druk te zetten en met lange ballen snel de spitsen Mateo Cassierra en Mimoun Mahi te bereiken, probeerde FC Groningen het opbouwende spel van SC Heerenveen te ontregelen en dat lukte in de eerste helft heel aardig. De eerste dreiging kwam ook van de kant van de thuisploeg, met name via de snel sprintende middenvelder Warmerdam. Rond het kwartier had hij de 1-0 op zijn schoen, maar de linkspoot besloot voor te geven in plaats van zelf te schieten, waarna Dave Bulthuis namens Heerenveen kon opruimen. De beste mogelijkheid voor de bezoekers kwam iets daarna, maar Arber Zeneli stuitte op Sergio Padt.

Groningen kreeg door het goede spel steeds meer vertrouwen en dat resulteerde na iets minder dan een halfuur in een verdiende voorsprong. Heerenveen kreeg de bal, niet voor het eerst, moeizaam weg en na een interceptie van Deyovaisio Zeefuik werd de voorzet van Mahi uitstekend binnengekopt door Warmerdam. Hij bekroonde daarmee zijn goede eerste helft met een belangrijke treffer.

Groningen nam de wedstrijd daarna nog steviger in handen. Heerenveen, dat in tegenstelling tot Groningen dit seizoen makkelijk het net weet te vinden, creëerde niets. Tot overmaat van ramp voor de Friezen kwam Groningen zeven minuten voor rust zelfs op 2-0. Groningen mag dan moeilijk scoren dit seizoen, maar als het dat doet is het fraai. Cassierra won het kopduel, Mahi bereikte Doan en de Japanner schoot heerlijk raak in de linkerbovenhoek. Daarna was het af en toe even geen eenrichtingsverkeer, maar verder dan een schotje van afstand kwam Heerenveen niet. Groningen had de score voor rust nog verder op moeten voeren. Mahi schoot vlak na de 2-0 op de paal en doelman Warner Hahn haalde een inzet van Doan van de lijn na opnieuw een goede voorzet van Warmerdam. De 2-0 voorsprong bij rust van FC Groningen was dik verdiend.

De tweede helft was een stuk minder dan de eerste. FC Groningen hield de deur achterin goed dicht en hoefde niet zo nodig meer op zoek naar meer doelpunten. Toch bleef de ploeg druk zetten waar het kon en waren de grootste kansen voor de thuisploeg. Mahi, die later boos werd gewisseld, zag dat Hahn zijn afstandsschot uit de hoek pakte en schoot even later de bal net langs de paal. De smaakmakers van Heerenveen waren onzichtbaar. Mede door het goede verdedigen van Groningen kreeg spits Sam Lammers geen bespeelbare bal en kwam Michel Vlap eveneens niet in het stuk voor. De beste kans voor Heerenveen kwam pas drie minuten voor tijd toen Arber Zeneli op de lat schoot.

De zege voor Groningen is geen moment in gevaar geweest. Door deze tweede overwinning op rij is Groningen geen hekkensluiter meer en klimt het over NAC Breda en De Graafschap heen naar plek zestien. Het lek lijkt voorlopig boven in Groningen door het goede spel van vandaag en Heerenveen was geen schim van zichzelf.

Opstellingen en beoordelingen
FC Groningen: Sergio Padt 7,5; Deyovaisio Zeefuik 7,5, Mike Te Wierik 8, Jeffrey Chabot 7,5, Tim Handwerker 7,5; Samir Memisevic 7,5, Ludovit Reis 7, Django Warmerdam 8,5, Ritsu Doan 8,5 (90+3 Tom van de Looi -); Mateo Cassierra 7 (85. Ajdin Hrusti? - ), Mimoun Mahi 8,5 (74. Jannik Pohl -)

sc Heerenveen: Warner Hahn 7; Sherel Floranus 6, Dave Bulthuis 6,5, Rodney Kongolo 5 (77. Jordy Bruijn -) , Kik Pierie 6; Ben Rienstra 6, Michel Vlap 5 (70. Jizz Hornkamp 5), Morten Thorsby 6; Yuki Kobayashi 5,5 (56. Mitchell van Bergen 6), Sam Lammers 6, Arber Zeneli 6

Man of the match: Ritsu Doan

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 26 januari 2020

  2. zaterdag 25 januari 2020