Oranje met anderhalf been op WK na ruime winst op Zwitserland

9 november 2018, 21:51

Het Nederlands vrouwenelftal heeft vrijdagavond in Utrecht een reuzenstap gezet richting het WK in Frankrijk. In Stadion Galgenwaard werd Zwitserland, nummer achttien van de wereld, met 3-0 verslagen. Voor rust waren de Leeuwinnen wat onfortuinlijk in de afwerking, pas na de pauze werd het overwicht uitgedrukt in goals. Enig smetje op de overtuigende zege was het uitvallen van Jackie Groenen, die met pijn aan haar enkel naar de kant moest.

Zwitserland was voor Oranje de laatste horde richting het WK van 2019 in Frankrijk. Na Denemarken verslagen te hebben over twee wedstrijden (2-0 en 1-2) werden de Oranje Leeuwinnen gekoppeld aan de nummer achttien van de FIFA-ranking. Over twee wedstrijden hadden de Zwitsers afgerekend met België (2-2 en 1-1) in de halve finale. Voor de vrouwen van Sarina Wiegman een ontsnapping nadat het in de poulefase misging. 

Oranje drukte het overwicht dus niet uit in goals, maar gelukkig kwam daar direct na de pauze verandering in. Daar was wel een dood-spel-moment voor nodig. Vrijetrappenspecialist Sherida Spitse brak de ban voor Oranje, haar vrije trap ging via de binnenkant van de paal het doel in: 1-0. Het was verdiend, alleen veranderde het spelbeeld er niet door. Zwitserland bleef achterin hangen en Oranje probeerde de opgebouwde muur te slechten.

De tweede treffer leek iets doen knakken bij de Zwitsers, die het even helemaal kwijt waren. Zeven minuten na de 2-0 volgde daarom niet geheel verrassend ook de derde Nederlandse goal. Vivianne Miedema, die ondanks het goede spel van Beerensteyn tegen Denemarken (drie goals) dus de voorkeur had gekregen en tot dan toe nog niet echt in scoringspositie geweest, pikte ook haar doelpunt mee. Dat de twee geen vijanden zijn en elkaar alles gunnen, bleek direct na haar treffer. Miedema had uit de draai gescoord, maar dankte haar doelpunt aan invaller Beerensteyn, die met een mooie vooractie en een dito voorzet de goal mogelijk had gemaakt.

Daarmee was het duel echt beslist en dus verschafte Oranje zich een geweldige uitgangspositie voor de return in Zwitserland. Dinsdag om 19.00 wordt dat duel gespeeld in Schaffhausen, het moet wel heel gek lopen mocht Nederland deze overwinning nog uit handen geven in Zwitserland. De tegenstander kon vanavond in Utrecht geen vuist maken en zal echt uit een ander vaatje moeten tappen om dit geconcentreerde en sterke Oranje te kunnen verslaan.Ondanks de teleurstelling in de groepsfase lijkt er alsnog een ontsnapping te komen voor de dames.

Opstellingen en beoordelingen*:

Nederland: Loes Geurts 6, Desiree van Lunteren 5.5, Anouk Dekker 6.5, Dominique Bloodworth 7, Kika van Es 5.5, Sherida Spitse 7.5, Jackie Groenen 6 (59. Jill Roord 5.5), Daniëlle van de Donk 7.5, Shanice van de Sanden 6.5 (73. Lineth Beerensteyn -), Vivianne Miedema 6.5, Lieke Martens 7.5 (85. Renate Jansen -).

Woman of the match: Daniëlle van de Donk

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen