Koeman leidt Fenerbahçe naar Europese zege op Anderlecht

8 november 2018, 18:43

Erwin Koeman heeft voor het eerst gewonnen als interim-trainer van Fenerbahçe. Onder de Zaandammer wonnen de Turken in de Europa League met 2-0 van Anderlecht, dat door een rode kaart voor Zakkaria Bakkali met tien man eindigde. Bovendien moeten de Belgen zich neerleggen bij uitschakeling. Fenerbahçe staat juist op de rand van de knock-outfase.

Koeman is al dan niet tijdelijk de opvolger van de vorige week ontslagen Phillip Cocu. De oud-trainer van onder meer Feyenoord en FC Utrecht begon vrijdag met een gelijkspel tegen Galatasaray (2-2) en wist dat het met een zege op Anderlecht een flinke stap zou zetten naar Europese overwintering.

Fenerbahçe schotelde het publiek een leuke eerste helft voor. Islam Slimani kreeg uitstekende kansen om de score te openen, terwijl een vrije trap van Adrien Trebel (Anderlecht) de lat schampte. Na rust trok Fener het duel definitief naar zich toe.

In een tijdsbestek van drie minuten stelde de thuisploeg de overwinning veilig. Mathieu Valbuena zag in de 71ste minuut een voorzet geschampt worden door Andrew Ayew, waarna de bal in het doel viel. Het Belgische verzet was definitief verbroken toen Ognjen Vranjes de bal inleverde bij Valbuena en de Fransman Michael Frey een intikkertje gunde: 2-0. Extra domper voor Anderlecht was de rode kaart voor Bakkali. De oud-PSV'er trok een bijna doorgebroken speler naar de grond. Bakkali kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Fenerbahçe zal daar maling hebben. De Turken staan tweede met zeven punten. Dinamo Zagreb staat bovenaan met negen punten. De Kroaten spelen donderdag nog tegen Spartak Trnava, dat drie punten heeft. Anderlecht staat na vier duels op slechts één punt en moet zich richten op de Belgische competitie.