De tops en flops van de Champions League-avond van Ajax

De tops en flops van de Champions League-avond van Ajax

8 november 2018 – Ajax zette met een remise tegen Benfica een reuzenstap naar de knock-outfase van de Champions League. Toch was het de minst overtuigende wedstrijd van de Amsterdammers in het miljardenbal tot dusver dit seizoen. Verder lieten José Mourinho, Raheem Sterling en Sergio Ramos zich van een hele donkere kant zien, terwijl voor Justin Kluivert in het koude Moskou de zon even ging schijnen. 


Tops

1. Justin Kluivert
De status van Justin Kluivert is moeilijk te bepalen: soms zit hij bij AS Roma niet eens bij de wedstrijdselectie en tegen CSKA Moskou had hij opeens een basisplaats. En eindelijk liet hij zien waarom de Romeinen miljoenen voor hem betaalden. Tot drie keer toe had hij een assist-waardige pass in huis, maar ging het mis bij de afwerking. Verder moest Hördur Magnússon hem afstoppen met een overtreding, waarvoor hij zijn tweede gele en dus rode kaart kreeg. Een prima optreden in zijn derde basisplaats namens AS Roma. Is driemaal dan inderdaad scheepsrecht?


2. Hakim Ziyech
Speelde hij briljant? Zeker niet. Had hij veel balverlies? Ook. En met een kansloos schot vanaf veertig meter in de laatste minuut, gaf hij Benfica nog de kans om in de allerlaatste secondes de 2-1 te maken en mocht Onana dankbaar zijn dat dat niet gebeurde. Waarom hij toch bij de tops staat? Zijn ge-wel-dig-e pass op Dusan Tadic. Een steekbal zoals Ronaldinho die bij FC Barcelona in zijn beste tijd gaf, bijvoorbeeld tegen AC Milan op Ludovic Giuly. Ruimte creëren die niemand anders ziet en die er daarvoor nog niet lag. Grote klasse!

3. André Onana
Als je de Champions League wilt winnen, zoals de Ajax-goalie woensdagochtend nog zo ambitieus uitsprak, mag je fouten, zoals Onana na een klein half uur, zeker niet maken. Dan moet je keepen zoals de doelman deed in het laatste uur. Want een eenmaal gemaakte fout kun je niet meer herstellen of terugdraaien. Je kunt wél voorkomen dat je in die fout blijft hangen en dat is precies wat Onana deed. Vergeten, jezelf vergeven en door: vervolgens keepte de Ajax-goalie zichzelf tot een van de belangrijkste spelers, met als kers op de taart de redding in de laatste seconde. Zijn grote fout was een incident, zijn goede spel is structureel.

4. Julian Nagelsmann
In een dorpje van ruim drieduizend inwoners presteert Julian Nagelsmann al seizoenenlang het onmogelijke. Vraag een speler of collega naar zijn werkwijze en ze zijn vol lof, bijvoorbeeld ook Alfred Schreuder. En dat hij tactisch ook ijzersterk is, bewijst hij dit Champions League-seizoen. Hij hield Manchester City eerder al bijna op 1-1, terwijl hij met zijn ploeg in Lyon ondanks een 2-0 achterstand en een man minder toch nog een punt pakte. Nagelsmann wisselde en gaf nieuwe orders mee aan invaller Reiss Nelson, geschreven op een briefje. Het pakte uitstekend uit, want op mentaliteit pakten de Duitsers een zeer belangrijk punt. In Leipzig kijken ze al reikhalzend uit naar de komst van de jonge coach.

Flops

1. Raheem Sterling
Theatraal gedrag is tegenwoordig inherent aan de voetballerij. Maar de actie van de aanvaller van Manchester City had helemaal niets met voetbal te maken. De spits ging in het zestienmetergebied onderuit, zonder dat hij ook maar een beetje werd geraakt. Zelfs als hij per ongeluk over zijn eigen benen struikelde - zoals hij na afloop beweerde -, had hij kunnen zeggen dat het géén strafschop was. Een treffer die het duel besliste, maar op een manier niet absoluut niet past bij The Citizens. In alle opzichten een gemiste kans.

2. De elleboog van Sergio Ramos
Geniepig, vals, gemeen. Anders valt de elleboogstoot van Sergio Ramos namens Real Madrid tegen Viktoria Plzen niet te noemen. Bij een 0-3 voorsprong gaf de Spaanse verdediger een vuile elleboog, waardoor Milan Havel met een gebroken neus en een hand vol bloed het veld moest verlaten. Zijn excuses op Twitter een dag later is een wassen neus. Arbiter Deniz Aytekin zag het niet en kon het dus niet bestraffen. Gelukkig is de VAR vanaf volgend seizoen ook in de Champions League actief..

3. Veldspel van Ajax
Met overlevingsvoetbal is op zijn tijd niets mis, maar het voetbal dat Ajax tegen Benfica voor de dag bracht was niet van het niveau dat we eerder deze CL-campagne al zo vaak zagen. Frenkie de Jong vond dat ze brutaler hadden moeten zijn, Erik ten Hag beoordeelde het als 'slordig' en aanvoerder Matthijs de Ligt zag dat er durf en lef ontbrak. Dat was uiteraard ook dankzij het sterke optreden van de thuisploeg, waartegen Ajax op karakter voor de pauze overeind bleef. Maar als je echt hoge ogen wilt gooien in Europa, zal het in vechtwedstrijden op vreemde bodem voetballend beter moeten.

4. Irritante Portugezen
Sinds het EK 2004 heeft Nederland op voetbalgebied een soort water-vuur-verhouding met de Portugezen. Alle interlands worden op het scherpst van de snede gespeeld, maar ook in clubverband zijn de ontmoetingen nooit echt vriendelijk. Dat is wellicht de reden dat heel Nederland zich groen en geel heeft geërgerd aan het gedrag van de Benfica-spelers. Continu klagen bij de scheidsrechter, doorrollen na een lichte overtreding, lang blijven liggen, telkens zuigen en irriteren. Donny van de Beek verwoordde na afloop wat dat betreft het hele Nederlandse gevoel. Nee, voorlopig blijft de voetbalrelatie met Portugal ietwat onderkoeld.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 18 april 2019

  2. woensdag 17 april 2019