Ajax vecht zich met moeite naar punt en ruikt knock-outfase

7 november 2018, 22:54

Ajax heeft met een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Benfica een reuzestap gezet in de richting van de knock-outfase van de Champions League. De Amsterdammers haalden niet het niveau van de eerste drie wedstrijden in het miljardenbal, maar behielden al knokkend de vier punten voorsprong op Benfica. Daar leek het na een uur spelen echter niet op, want dankzij een flater van Onana opende Benfica tegen een onmachtig Ajax de score. Een bevlieging van Hakim Ziyech en daaropvolgende goal van Dusan Tadic zorgden uiteindelijk voor het uitstekende resultaat in Portugal

Voorafgaand aan het duel was het vooral de vraag voor welke tactiek Ajax-coach Erik ten Hag zou gaan. Twee weken geleden koos hij nog voor Kasper Dolberg in de spits en begon David Neres op de bank, terwijl de succesvolle strategie op bezoek bij Bayern München ook tot de mogelijkheden behoorde. Het werd inderdaad plan-Bayern, met Dusan Tadic als valse spits en Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Neres daarachter.

Zo'n succes als in Duitsland was het voor rust zeker niet. Ajax blonk, net als Benfica, uit in slordigheid en wist nauwelijks een fatsoenlijke aanval op te zetten in Estádio da Luz. De Portugese gastheren werden in het eerste half uur ook nauwelijks gevaarlijk, totdat Andre Onana ineens ging rommelen. Eerst probeerde hij op de voetballende manier uit te verdedigen. Dat leidde tot een inworp, waarna Onana op amateuristische wijze onder de bal doordook. Vervolgens kon Jonas eenvoudig binnentikken voor de openingstreffer: 1-0.

Ook na tegentreffer van de Portugezen haalde Ajax niet het niveau van de wedstrijden tegen AEK Athene, Bayern München en de thuiswedstrijd tegen Benfica. Via een vrije trap van Hakim Ziyech produceerden de Amsterdammers hun eerste wapenfeit van de wedstrijd. Verder bleef het stil rondom de zestien van Benfica, tot de slotseconde van de eerste helft: een vrije trap van Lasse Schöne werd moeizaam verwerkt, waarna Van de Beek de bal van dichtbij niet achter de doelman schoof. Het was een spectaculair einde van een tandeloze Amsterdamse helft.

Met dezelfde elf namen was het in de tweede helft lange tijd niet anders. Daar waar het met de Bayern-tactiek in Duitsland kans op kans creëerde, was het in Portugal vooral breien geblazen in het openingskwartier van de tweede helft. Een flits van individuele kwaliteit leek het enige middel om Ajax terug in de wedstrijd te brengen en dan kom je bij de nummer twee van de Eredivisie al snel uit bij de tandem Ziyech-Tadic. De eerstgenoemde zette de Serviër met een prachtige pass vrij voor het doel, waarna de gelegenheidsspits de bal met een beetje mazzel uiteindelijk in het doel van Benfica frommelde.

Vervolgens toonde Ajax weer iets van de bravoure die het vooral op bezoek bij Bayern liet zien. Ten Hag en zijn manschappen lieten de bal wat makkelijker rondgaan. Echte kansen leverde het niet op voor Ajax, en het mocht Onana in de slotseconde bedanken. De doelman herstelde zijn fout door van dichtbij met de voeten in de allerlaatste minuut redding te brengen. Het verschil blijft door het 1-1 gelijkspel vier punten, waardoor de knock-outfase nu echt te ruiken valt in Amsterdam.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Andre Onana 6; Noussair Mazraoui 6,5, Matthijs de Ligt 7,5, Daley Blind 7, Nicolás Tagliafico 6; Lasse Schöne 5,5, Frenkie de Jong 6,5 (85. Max Wöber -), Donny van de Beek 6; Hakim Ziyech 7, Dusan Tadic 6,5, David Neres 6 (74. Kasper Dolberg -).

Man of the match: Matthijs de Ligt

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen