Advocaat zorgt voor ommekeer: "Alle credits voor de trainer"

Advocaat zorgt voor ommekeer: "Alle credits voor de trainer"

6 november 2018 – Dick Advocaat heeft het bij FC Utrecht op de rit gekregen. De vroege trainerswissel heeft een positief effect gehad op de prestaties van de Domstedelingen. Toen Jean-Paul de Jong begin september uit zijn functie werd ontheven, bevond Utrecht zich in de onderste regionen van de Eredivisie. De club is inmiddels opgeklommen naar de vijfde plaats.

Advocaat stond tegen Feyenoord (1-0 verlies) voor het eerst langs de lijn bij Utrecht. Daarna volgde een gelijkspel tegen FC Groningen (1-1) en zeges op NAC Breda, AZ, Willem II en ADO Den Haag. "Toen ik kwam, stonden we vijftiende en nu vijfde. Ik ben blij dat we het zo snel hebben kunnen omkeren", zegt Advocaat in gesprek met De Telegraaf. "We zijn in de eerste weken vooral bezig geweest om de verloren punten in te halen. Ik ben blij dat dat is gelukt."

Willem Janssen erkent dat de trainerswissel Utrecht goed heeft gedaan. "Alle credits voor de trainer", zegt de captain. "Hij heeft echt een omslag bewerkstelligd. Het belangrijkste is dat hij een bepaalde scherpte met zich mee brengt. Hij is heel duidelijk en direct. Goed is goed, slecht is slecht. En dat zegt hij ook gewoon. Je bent gewend dat trainers dat soort dingen in individuele gesprekken in kamertjes met de deur op slot zeggen, maar deze trainer gooit het gewoon pats-boem voor je voeten, waar de hele groep bij is. Je weet precies waar je aan toe bent en iedereen voelt een bepaalde druk om te presteren. Dat werkt heel goed."

Hoewel Utrecht de laatste weken veel punten verovert, speelt de ploeg van Advocaat nog niet overtuigend. "Deze trainer hamert sterk op de organisatie en die is vaak nog niet compact genoeg", vervolgt Janssen. "Ook afgelopen zondag tegen ADO Den Haag gaven we in de eerste helft toch weer te veel weg. Daarnaast hebben we moeite om het spel negentig minuten lang te dicteren en zo de wedstrijd te controleren. In balbezit moeten we meer brengen. Daar zullen we echt aan moeten werken."

gerelateerd