PEC Zwolle neemt snipperdag en gaat onderuit in Sittard

4 november 2018, 16:23

Fortuna Sittard is in de stand over PEC Zwolle heen gesprongen en sluit de Eredivisie-zondag af als koploper van het rechterrijtje. De Limburgse promovendus boekte in eigen huis een meer dan terechte 3-0 zege op het teleurstellende PEC, dat werd afgetroefd op enthousiasme en duelkracht. Finn Stokkers wees zijn ploeg al na drie minuten de weg en de Zwollenaren liepen vervolgens anderhalf uur lang achter de feiten aan. Mark Diemers besliste de wedstrijd na rust met twee rake penalty's.

Beide ploegen hadden een bekerwedstrijd in de benen. PEC ontdeed zich dinsdag van De Graafschap en Fortuna Sittard won twee dagen later de slijtageslag tegen NEC. Opmerkelijk genoeg begon de thuisploeg veel scherper aan de wedstrijd dan PEC: de 1-0 viel al na drie minuten.

Het slappe PEC werd tijdens het eerste half uur totaal ontregeld door Fortuna, maar kwam op slag van rust iets beter in de wedstrijd. Mike van Duinen had de 1-1 voor het inschieten, maar miste oog in oog met doelman Alexei Koselev. Even later was de grabbelende Moldaviër dichtbij een eigen doelpunt, maar de bal caramboleerde tegen de paal. Aan de andere kant leek Semedo voor 2-0 te zorgen, maar Mickey van der Hart redde knap met zijn voet.

De thuisploeg boorde in de rust nieuwe krachten aan en was ook in de openingsfase van de tweede helft de baas op het veld. Lars Hutten leek na een fraaie aanval de bal voor het inschieten te hebben, maar raakte de buitenkant van de paal. De verdiende 2-0 kwam er echter alsnog: arbiter Bax gaf na duw- en trekwerk tussen Stokkers en Thomas Lam een penalty en Diemers schoot de bal vanaf elf meter in de kruising.

Fortuna komt op dertien punten en klimt van de dertiende naar de tiende plek in de Eredivisie. PEC blijft hangen op elf punten en staat slechts één punt boven de zestiende plaats.

Opstellingen en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 5.5; Alessandro Ciranni 6, Kai Heerings 6 (74. Rubén Ramirez -), Wessel Dammers 7.5, Mica Pinto 6; Mark Diemers 7.5, Lars Hutten 6.5 (81. Ahmed El Messaoudi -), Jorrit Smeets 7 (88. André Vidigal -); Lisandro Semedo 5.5, Finn Stokkers 6.5, Lazaros Lamprou 5.5

PEC Zwolle: Mickey van der Hart 6.5; Kingsley Ehizibue 5, Darryl Lachman 4 (46. Sepp van den Berg 5.5), Thomas Lam 5, Kenneth Paal 6 (74. Gianluca Scamacca -); Denis Genreau 4.5, Ouasim Bouy 4.5 (46. Vito van Crooij 5), Gustavo Hamer 4.5; Younes Namli 4.5, Zian Flemming 4, Mike van Duinen 5.5

Man of the match: Wessel Dammers

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling